23 Септември 2021четвъртък11:42 ч.

Прокуратурата не иска да каже колко ѝ струва сборището в "Бояна"

/ брой: 108

автор:Дума

visibility 772

Прокуратурата отказва да каже колко ѝ струва скъпата пиар акция на Иван Гешев на 24 август 2020 г. в резиденция "Бояна", когато той привика прокурори и следователи от цялата страна, за им изнесе политическа реч, а те да му засвидетелстват подкрепата си като главен прокурор. Прокуратурата нямала обобщена информация колко магистрати от страната са били командировани тогава в София, нито колко струват пътните, дневните и нощувките им, твърди зам.-главният прокурор Красимира Филипова в отговор на запитване отпреди 10 месеца на "Сега" по Закона за достъп до обществена информация. Първоначално държавното обвинение отказа данни за сбирката и се наложи съдът да я задължи да отговори.
Прокуратурата не била платила наем за резиденцията, тъй като е ползвала за събитието само поляната ѝ, а по-голяма част от магистратите не били командировани, защото са дошли от софийските структури, пише Филипова. На командированите пък било платено от местната прокуратура и във върховната нямало данни за разходите. Според ценоразписа на сайта на комплекс "Бояна" наемът за събитие в резиденцията струва 10 000 лв. за ден. На тази цена фирми, неправителствени организации и физически лица могат да наемат английския двор, фоайето и терасите чрез външна фирма изпълнител. Наемът е 6000 лв., ако изпълнител на събитието е комплекс "Бояна".
Прокуратурата отказва да отговори и на какво основание Гешев живее в "Бояна". Според Филипова "това си е негова лична работа и не е свързано с дейността на обвинението". "Местоживеенето на определено лице е защитен признак по европейския регламент за личните данни. Разгласяването му би застрашило сигурността на главния прокурор и би поставило в опасност здравето и личността му", пише заместничката на Гешев.

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 354

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ