01 Декември 2021сряда01:59 ч.

Акценти

Прокуратурата като собственик

/ брой: 200

автор:Владимир Георгиев

visibility 168

Прокуратурата се жали пред Конституционния съд, че предишният парламент е приел закон, с който Бюрото за защита на свидетелите ѝ бе отнето, но не за това точно, а защото барабар с придобиването на гвардейците на обвинението Народното събрание прехвърлило противоконституционно и имуществото, обслужващо дейността им. А то при това било значително нараснало по обем, количество и качество през прокурорските му финансови години, увеличило е стойността си и било незаконно прилапано от новия му титуляр - Министерството на правосъдието. Трябвало да си останат тези дълготрайни материални активи във владение на прокуратурата, казва Гешев. Такава била волята на Конституцията.

Ценността на прокуратурата като балансов актив досега не е изследвана в правната и финансова литература. Независимо какви размествания от организационно-юридически и административен характер се извършват в нейните структури, дори когато цели териториални или относително самостоятелни звена излизат от нейната юрисдикция, имуществото трябвало да си остане при нея. Дали пък причината е не в Конституцията, а в характера на това имущество?

Хайде, за дълготрайните активи от рода на луксозните джипки, които властта обожава, е ясно - по-хубаво е, когато обикаляш из села и паланки, за да бориш организираните престъпни групи, олигархията и зверската корупция в кокошарниците, да си снабден с опрятни черни бронирани лимузини. Така всяваш страх и паника, шашардисваш контингента с вида си и айдуците дружно падат по корем. Ала може би не е само това. В тези материални активи има и компютри, а в тях - памет, която е доста по-трайна от паметта на избирателя. Вероятно някой по-отворен хакер или дори обикновен компютърен специалист на държавна работа ще поразбере това и онова, ако се поразчовърка в тази памет - в смисъл кои точно свидетели е защитавало това бюро, как го е правело и какви данни е събирало за тях, срещу тях, а и по този повод - и срещу всички, с които са общували тези свидетели. А дали само те?

Може и да не е така.

Но ако не е - въпросът за имуществото изглежда повече счетоводен, а не конституционен. Иначе, някой като нищо ще се сети да атакува както рестуцията през 1991 г., така и одържавяването през 1947 г. - на някой все му е нещо отнето: на един имота, на друг младостта и здравето. Стига да се намери пред кого да атакува отнемането. А на трети може да му хрумне, че разходите по делата, които България губи в Европейския съд по правата на човека за неправомерни действия на прокуратурата, трябва да са за сметка на бюджета на обвинителите, а не да тежат на общия републикански бюджет, т.е. върху всички нас. Това звучи справедливо от счетоводна гледна точка.

 

 

Всеки пети учител напуска през първата си година

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 231

Минеков сезира прокуратурата за тунела до Римския стадион

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 231

По-високи данъчни облекчения за родители

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 231

Топлофикациите: Парното поскъпва с над 20% от януари

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Фаталният участък на "Струма" е без Акт 16

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 231

Производствените цени нараснаха с 24 % за година

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 231

Шотландия се готви за нов референдум

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 231

Русия и КНДР критикуват АУКУС

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 231

Глоба и затвор в Австрия за отказ от ваксинация

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 231

Протести в Бангладеш

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 231

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 125

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility 264

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility 273

/ брой: 231

Пенсионерска Коледа

автор:Ева Костова

visibility 296

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ