05 Април 2020неделя20:11 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

За пореден път пред парламента имаше протест срещу СЕТА. Организаторите от “Солидарна България” изброиха опасностите, които споразумението с Канада крие за страната. Протестиращите се опитаха да убедят депутатите да гласуват “против” ратификацията

Прокараха СЕТА покрай скандалите

ГЕРБ и ДПС гласуваха за споразумението на първо четене

/ брой: 21

автор:Юлия Кулинска

visibility 1093

Покрай многобройните скандали в държавата депутатите от ГЕРБ и ДПС пробутаха на първо четене СЕТА, въпреки многобройните аргументи срещу споразумението. Против бяха 98 депутати от БСП и "Обединени патриоти", а 7 от "Воля" се въздържаха.

СЕТА не е в интерес за България, защото не дава гаранции за ГМО и франкинга, предупреди проф. Румен Гечев. Той подчерта, че съдебните спорове с канадски фирми, които оперират в България, няма да се решават в Европа, което е притеснително за бизнеса в страните членки. Тази теза защити и Веселин Илиев от БСК. "Българската администрация продължава да изпитва трудности при формулирането и отстояването на национални позиции. Твърде често се "подкрепя" позицията на някой друг. Това носи риск България да не успее да обоснове и защити своя интерес при промени в европейското законодателство", аргументира се той.

Дебатите по споразумението се проведоха в пленарната зала в сряда. Малко преди края на заседанието ГЕРБ поискаха удължаване на работното време до гласуване на точката, но от БСП настояха за прегласуване и поименна проверка. След спор по процедурата работното време беше удължено до изчерпване на дебатите, а гласуването на споразумението остана за четвъртък.

Още в началото на дискусията БСП, "Обединени патриоти" и "Атака" се обявиха против ратификацията. Петър Кънев от "БСП за България" припомни, че Германия и Франция вече четири години не са подписали СЕТА. Дайте да изчакаме, закъде бързаме, обърна се той към мнозинството и призова за отлагане на ратификацията.

Колегата му Румен Гечев се противопостави и двете четения да са в едно заседание. Според него подписването на договора само с Канада не представлява икономически интерес за ЕС и за България. По думите му Отава печели в пъти повече от ЕС. Нямаме пълни гаранции за ГМО и фракинга, подчерта той. Гечев отбеляза, че съдебните спорове с канадски фирми, които оперират в България, няма да се решават в Европа и това притеснява бизнеса в страните-членки.

Красимир Богданов от ВМРО посочи, че чрез наднационален съд чужди инвеститори ще имат право да съдят европейските държави, ако преценят, че нови закони или промени в настоящите намаляват печалбата им. СЕТА защитава големия транснационален капитал, а не българските производители, посочи той. Застрашаването на безопасността на храните, ограничаването на националния суверенитет, много неясни аргументи и бъдещи правни последици за страната ни задължават да гласуваме против ратификацията, заяви Богданов.

Джема Грозданова от ГЕРБ обяви, че след 2017 г. стокообменът между България и Канада се е увеличил с 29%. Тя не се притеснява за въпросителните около ГМО, за шистовия газ и за това, че ще бъде накърнен нашият суверенитет. Грозданова определи заключенията като грешни и безпроблемни. Гечев я репликира, че са избрани тук да защитават български интереси. Вашият проблем е, че вие никога не сте казали "не" на предложение, идващо от Вашингтон, възмути се той.

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 1142

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 1062

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 631

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 404

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ