20 Юни 2019четвъртък16:19 ч.

Производителите на обувки се стопиха двойно заради кризата

/ брой: 224

автор:Дума

visibility 501

Производителите на обувки са намалели значително в България. Заради кризата доста от тях, предимно по-малките, вече са спрели да работят, заяви вчера зам.-председателят на Браншовия съюз на кожарската, кожухарската, обувната и галантерийната промишленост в България Иван Колев, цитиран от Фокус. По неговите думи в Пещера, където традиционно се произвеждат най-много обувки, работят двойно по-малко фирми, за разлика отпреди години, когато във всяко гаражче са се правели обувки. Той обясни, че много малки предприятия от цялата страна не са успели да се адаптират в условията на криза и са затворили производствата си.
Браншовият съюз, в който членуват 50 фирми, не разполага с точна информация колко предприятия реално работят на територията на страната в момента, но се смята, че са двойно по-малко от началото на кризата. Предполага се, че са над 200. Фирмите, произвеждащи обувки, са намалели и в София, където преди години са работели десет предприятия за обувки, а в момента са пет или шест. Основно фирмите работят за износ на принципа на ишлеме. Изненадващо България е четвъртият износител на обувки в Италия, след Португалия, Испания и Румъния. В момента всички предприятия, които работят качествено за износ, са заети на пълен капацитет, обясни Колев. Количеството на произведените обувки у нас обаче не е намаляло, въпреки затворилите предприятия, твърди Колев. Големите предприятия, които работят професионално, продължават да работят, и то на пълен капацитет.

Новият дълг е заради сделката за F-16?

автор:Дума

visibility 41

Герой на света - наци № 1 на САЩ

автор:Христо Георгиев

visibility 492

/ брой: 116

Сагата с язовирите продължава

автор:Ростислава Иванова

visibility 265

/ брой: 116

Поредната "случка" с журналист

visibility 242

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ