01 Април 2023събота17:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес от запад облачността временно ще се разкъса и намалее, но преди обяд над източната половина от страната ще е значителна и на места все още ще превалява дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - и временно силен вятър от запад-северозапад. Затоплянето ще продължи и преобладаващите максимални температури ще бъдат между 17° и 22°, в София - около 18°. Днес от запад облачността временно ще се разкъса и намалее, но преди обяд над източната половина от страната ще е значителна и на места все още ще превалява дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - и временно силен вятър от запад-северозапад. Затоплянето ще продължи и преобладаващите максимални температури ще бъдат между 17° и 22°, в София - около 18°.

Производители вдигнаха цените

Храните поскъпват с близо 7 на сто, цените на лекарствата в страната също тръгнаха нагоре

/ брой: 102

автор:Дума

visibility 26

Производителите на храни в страната вдигнаха цените им. През април предприятията за производство на храни са продавали стоките си с 6,8% по-скъпо в сравнение със същия месец на миналата година, обявиха от НСИ. Храните за износ са поскъпнали още повече - с 12,8%. При лекарствата ситуацията е различна. Производителите им намаляват цените на стоката си за износ, а лекарствата за продажба в страната поскъпват. През април цените на производителите на лекарства за износ са били с 1,4% по-евтини спрямо същия месец на миналата година. Същевременно лекарствата за вътрешния пазар са поскъпнали с 1,6%. За разлика от лекарствата, при производството на дрехи цените на предприятията са променени в полза на българските потребители. Цените на производителите на дрехи за вътрешния пазар са намалели с 2,2% на годишна база, а дрехите за износ са поскъпнали с 1,2%.
Според данните на статистиката като цяло производствените цени в страната са се увеличили с почти двуцифрено число - 9,8%, в сравнение със същия месец на миналата година.
Ръст на цените е регистриран в добивната промишленост - с 20%, в преработващата промишленост - с 10,9%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5,5%. По-значителен ръст в преработващата промишленост е отчетен при производството на основни метали - с 31,3%, на каучук и пластмаси - с 9,4%, на химични продукти - с 8,6%, и при производството на хранителни продукти - с 6,8%. По-голямо увеличение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 4,6%. Значителен ръст на цените е регистриран при производството на основни метали - с 36,2%, производството на химични продукти - с 15,3%, производството на изделия от каучук и пластмаси - със 7,8%, производството на електрически съоръжения - с 6,7%. Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април 2021 г. се увеличава с 0,9% спрямо март. Повишение е регистрирано в преработващата промишленост с 1,2% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с 0,5%, а в добивната промишленост е отчетено намаление на цените с 0,2%.

Алкомет“ е Инвеститор на 2022 година

автор:Дума

visibility 187

Полша ограничава вноса на украинско зърно

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 63

Българин е задържан в Белгия за тероризъм

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 63

И чехите не искат пенсионна реформа

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 63

Вашингтон отряза Киев за изтребители Ф-16

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 63

Номер Едно

автор:Боян Бойчев

visibility 408

/ брой: 63

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ