29 Май 2023понеделник14:46 ч.

ВРЕМЕТО:

В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°. В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°.

Снимка: БТА

Прогресията на диабета може да се отложи с 10-15 години чрез диета, твърди доц. Радка Савова, началник на Клиника по диабет в СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“

автор:Дума

visibility 289

Прогресията на диабета и лекарственото му лечение могат да се отложат с 10-15 години чрез диета. Това каза в интервю за БТА доц. Радка Савова, началник на Клиника по диабет в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“.

Затлъстяването е основната причина за поява на диабет тип 2 при възрастните. Интензивна физическа активност по 30 минути всеки ден е достатъчна превенция, но е нужно натоварване на цялото тяло, съветва лекарят.

Увеличава се броят на децата, засегнати от диабет, каза още доц. Савова. По думите ѝ в световен мащаб ежегодно се увеличава броят на болните от диабет с 3-5 процента, като повишеният процент е свързан и с урбанизацията.

Класическият диабет при децата е автоимунно заболяване, посочи доц. Савова. Доказано е, че участва имунната система, която генерира автореактивни лимфоцити – убийци, възпаляващи панкреасната жлеза и унищожаващи бета клетките. По думите ѝ децата с диабет се раждат здрави, но имунната им система има нагласа да бъде по-реактивна - със склонност към автоагресия.

Проучване, извършено във Финландия, показа, че към навършване на първата година на детето най-напред се сменя микробиомът – профилът на чревните бактерии, а след това излизат антителата и се включва имунната система, обясни специалистът. В първите шест месеца на детето, ако се появи диабет, той е така нареченият моногенен диабет. При него има генетични дефекти, които пречат изобщо да се развие панкреасът или панкреасът е недоразвит, или сложната машинария на производството на инсулин някъде генетично е сбъркана, каза още доц. Савова. В болницата ни има и 6-дневни бебета с диабет, допълни тя.

При толкова малки деца за 24 часа диабетът може да причини силно обезводняване и състояние на кома. Класическите симптоми - често уриниране и повишена жажда, не се разпознават, защото картината се развива много бързо и за ден-два високите стойности на кръвната захар прави тези бебета много тежко болни заради обезводняването. Трудно е за майката да разпознае симптомите, тъй като обикновено тя възприема повишения прием на мляко като белег за добър апетит у детето. Повишеният апетит у децата по принцип понякога е сигнал, че нещо не е наред с обмяната на глюкозата. Това се отнася и за големите деца, особено когато при повишен апетит започнат да отслабват – това е признак за захарен диабет.

Обикновено след около 4 седмици на подобни симптоми децата идват в нашата клиника в доста увредено състояние – с ацетон в кръвта и в урината. Дъхът им мирише на ацетон, на спирт, на гнили ябълки. Урината не променя миризмата си, но цветът ѝ става по-светъл, защото е много разредена, обясни доц. Савова.

Според „сурови“ данни, заболеваемостта от диабет сред децата е 18 на сто хиляди, като в Северозападна България дори достига до 26 на сто хиляди

Според „сурови“ данни, заболеваемостта от диабет сред децата е 18 на сто хиляди, като в Северозападна България дори достига до 26 на сто хиляди, посочи лекарят. В този регион има застаряване на населението и детската популация е много асиметрична, което може да дава фалшиво високи данни. Трябва да има статистика и добра стандартизация, както и регистър на болните, допълни доц. Савова.

Навсякъде по света броят на болните от диабет се увеличава с 3-5 на сто годишно и това до голяма степен е свързано с урбанизацията, добави доц. Савова. По думите ѝ не може да се каже с точност на коя част от урбанизацията се дължи – начин на хранене и вид на храната, на битовата или индустриалната химия, на лекарства, на хранителна химия. За ден в човешкия организъм влизат доста молекули, които имунната система не познава и някъде се получават погрешни химични кодове, които тя е затруднена да разпознае. Така започват всички автоимунни заболявания, каза още тя.

 Основната причина за появата на диабет при възрастните е затлъстяването

По думите на Савова основната причина за появата на диабет при възрастните е затлъстяването. При класическия диабет тип 2 90 на сто от пациентите имат затлъстяване. Тези хора имат свръхинсулинова секреция и естествена резистентност на тялото към инсулина. Това е преситено тяло, каза още лекарят. Инсулинът вече не действа, защото непрекъснато е окупирал клетките, които трябва да отговорят на неговото действие. Доц. Савова даде пример с дете, което е тежало 100 килограма, страдало е от диабет и е имало хипертония. За една година детето е отслабнало с 40 кг и диабетът и хипертонията са „изчезнали“. Диабет тип 2 е продукт на затлъстяване и обездвижване. С диета заболяването не може да изчезне напълно, но можем да го „върнем“ с години назад. Чрез диета можем да отложим с 10-15 години лекарственото лечение и прогресията на диабета, като това е особено важно за възрастните, тъй като той води не толкова до ретинопатия и нефропатия, а до риск от инфаркт или инсулт. При болни от захарен диабет тип 2 рискът от инфаркт или инсулт е четири пъти по-висок.

Трябва физическото възпитание в училищата ни да се изнесе на преден план

В нашето детство също сме отделяли много време за четене на книги, били сме обездвижени също по много часове, но в другото време сме играели и сме се движели, припомни доц. Савова. Днешните деца не играят на улицата, не спортуват активно, няма и пространства за игра. Родителите вече се страхуват да пускат децата си да играят навън, а в голяма част от обособените зони или зали за спорт заниманията се заплащат. В Америка има много силни програми за физическо възпитание в училище – всеки ден имат час, имат отбори по различни спортове, имат много високо ниво на физическа активност. В България това е по-формално – два пъти седмично, евентуално. Трябва физическото възпитание в училищата ни да се изнесе на преден план, смята специалистът. 

В отговор на въпрос дали стресът може да отключи диабет доц. Савова каза, че за стресовите хормони, чиято задача е да изкарат глюкоза в периферията на тялото и когато „излязат“ при оперативен, травматичен или инфекциозен стрес, се вижда, че в този момент инсулинът няма капацитет да посрещне техния хипергликемизиращ ефект и е ясно, че капацитетът на панкреасната жлеза не е същият. Стресът не отключва диабет, а ускорява неговата поява, посочи тя.

Превенцията за диабет тип 1 и тип 2 е физическата активност. Голямото наказание за съвременния градски човек е обездвижването, а без него сме обречени, допълни тя. По думите ѝ не е достатъчно само ходене или тичане, нужно е да бъдат ангажирани и мускулите на гръдния кош, на ръцете, на поясната област. Днес ние въртим копчетата на печката, на пералнята, не ходим пеша от една до друга спирка, имаме куфари на колела, ползваме асансьор, каза още доц. Савова.

 Голямото затлъстяване е в резултат на злоупотребата с мазните храни и с меса, смята доц. Савова

Един грам каквато и да е захар дава 4 калории енергия, един грам мазнина носи 9 калории енергия и всъщност голямото затлъстяване е в резултат на злоупотребата с мазните храни и с меса, посочи лекарят. В 100 грама свинска вратна пържола има близо 350 калории. В 100 грама чист телешки шол има около 90 калории, в 100 грама кренвирши има около 200 калории, в 100 грама македонска наденица – още повече, обясни доц. Савова.

За неспортуващ възрастен човек дневният прием на 1500 калории са предостатъчни, особено за жените. Ако всеки ден приемаме 1500 калории, а изразходваме 1200, оставащите 300 калории се отлагат под формата на глюкоза и мазнини в мастната тъкан, като резерв на склад, допълни тя.

За намаляването на стойностите на кръвната захар при здрав човек под нормалните стойности доц. Савова обясни, че това не се случва без причина. По думите ѝ понижаването на стойностите на кръвната захар под нормалните се получава при липса на хранене за повече от 24 часа. При стойности на кръвната захар, които са по-ниски от нормалните, тялото мобилизира хормони, които да измъкнат глюкоза от черния дроб и да възстановят равновесието, както и да предпазят мозъка.

Черният дроб всеки ден складира около 80-100 грама въглехидрати под формата на нишесте, което през нощта се изчерпва. Сутрин, обикновено вече тези резерви ги няма и тогава, ако липсва закуската, тялото се обръща към собствените си мазнини и започва да ги разгражда, а черният дроб започва да синтезира наново глюкоза, за да поддържа мозъка, тъй като той не може без глюкоза. Ако човек гладува напълно, тялото губи на ден 300 грама телесна маса, от които 200 грама са мазнини, а 100 грама са мускули. Когато черният дроб трябва да произведе глюкоза от други източници поради липса на такава „на склад“, нивото на инсулина се понижава.Човек може да издържи на пълен глад, докато се стопи цялата подкожна мазнина и мускулите. Мозъкът усеща глада по много неприятен начин, но един ден пълен глад - само с прием на вода, не е страшно, каза още доц. Савова.

БТА

Властта иска ново удължаване на Бюджет 2022

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 100

Анкета на МФ: Лихвите - нагоре, спад в темпа на кредитиране

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 100

Окончателно: Още година безмитен внос от Украйна

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 100

Безизходица: Животновъди подаряват млякото си

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 100

Ердоган срещу Кълъчдароглу

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 100

САЩ избегнаха фалит в последния момент

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 100

Рокади в сръбската управляваща партия

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 100

Омерта

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 100

Хаос върху хаоса

автор:Иван Ченчев

visibility 236

/ брой: 100

Разпад на държавността

автор:Георги ГЬОКОВ

visibility 195

/ брой: 100

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ