30 Септември 2020сряда22:49 ч.

Програмират и живи същества

/ брой: 11

автор:Дума

visibility 488

Американски учени създадоха първите в света биороботи, изградени изцяло от живи клетки, като в действителност това е нов клас програмируеми живи същества. Специалистите са успели да създадат от стволови клетки на африканска водна жаба и с помощта на суперкомпютърно моделиране микроскопичен биоробот, който може да се движи сам и да изпълнява задачи от елементарно естество. На практика не става въпрос за традиционните роботи, а за нов вид живи машини, създадени от човек, коментираха от изследователския екип.

Новото изобретение е наречено ксенобот. Това са мънички парчета биоматериал с размер до милиметър, съдържащи от 500 до 1000 клетки от кожата и сърцето на жабешки ембриони. Благодарение на кожните клетки позволяват на "организми" да запазят формата си, а в същото време и клетките от сърцето, които сами се събират в мускулната тъкан на кардиомицитите и могат да се движат при всяко свиване.

Действат като миниатюрни двигатели, заради самостоятелното свиване и отпускане на клетките на сърцето. Тези "двигатели" задвижват робота, докато запасите от енергия в тях не бъдат изчерпани. След редица опити е установено, че тези роботи живеят от няколко дни до седмица, като използват запасите от ембрионална енергия. Ксеноботите трябва да бъдат поставени във водна среда, за да останат живи.

Учените са на мнение, че тези същества могат да се използват в човешкия организъм за доставка на определени препарати или дори почистване на кръвоносните съдове. Биороботите сами лекуват своите наранявания.

Докладът на ЕК - шамар за властта

автор:Павлета Давидова

visibility 18

/ брой: 186

Българите пазаруват храна и горива с кредит

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 186

Четвърт от сметките за парно ще се преизчисляват

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 186

Хартиените двулевки излизат от употреба от януари

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 186

БНБ запази правилата при кредитирането

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 186

Русия и САЩ: Турция да спре намесата в КарабаХ

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 186

Макрон призова за по-независима Европа

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 186

Грозни нападки в първия дебат Тръмп-Байдън

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 186

Османи: Ще засилим контактите с България

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 186

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 82

/ брой: 186

Анатом на социалния крах през "прехода"

visibility 64

/ брой: 186

Целта: възраждане на България

visibility 65

/ брой: 186

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ