18 Юни 2021петък21:25 ч.

Кирил Разлогов - програмен директор на Московския кинофестивал

Програмата "Изборът на Разлогов" ще бъде представена на Московския кинофествал

/ брой: 61

автор:Христо Събев

visibility 670

Кирил Разлогов ръководи Руския институт по културология от 1989 г. От 1999 г. е програмен директор и председател на селекционната комисия на Московския международен кинофестивал. Повече от 10 години в седмичното предаване "Култ към киното" по канал "Култура" запознава телевизионните зрители със знакови произведения на световното авторско кино. Публикува статии по въпросите на културата и изкуството, чете лекции по история на киното във Висшите режисьорски курсове и в Института на европейските култури. Разлогов е доктор по изкуствознание, професор във ВГИК, член на Националната академия на филмовите изкуства и науки на Русия, заслужил деятел на изкуството на Руската федерация, кавалер на ордена "Дружба" и др.

- Кирил, на 22 април се открива 43-тият Московски международен кинофестивал. Докъде стигнахте с подготовката?

- Кинофестивалът ще се проведе, както и миналата година. Отново ще има маски, ръкавици и дистанция... 

- Колко филма ще участват в конкурсната програма?

- Засега са известни само 6 филма - от Китай, Германия, Иран, Италия, Куба и Русия. Общо в конкурсната програма ще участват 12 или 13 филма. Журито и останалите заглавия в конкурсната програма ще обявим на специална пресконференция в началото на април.

- Разбрах, че колегите ви са предложили вие да направите специална програма. Каква е тя?

- Да, тази програма се казва "Изборът на Разлогов" и е посветена на моята 75-годишнина - 60 години любов към киното и 55 години професионална работа в тази сфера. Много години мечтаех да направя телевизионни цикли с беседи и коментари с название "Филмите на моя живот", заимствана от Франсоа Трюфо. Всеки филм в програмата е свързан с конкретна история и с хора, паметта за които за мен е особено скъпа. В тази програма включих и филма на режисьора Димитър Радев "Рая на Данте". Ще присъства и програмата "Еуфория", свързана с пандемията и като следствие - режисьорската изолация, програмата "Осем и половина филми", "Филми, които тук не са били"... Партньор на кинофестивала отново ще бъде компания "MERCURY", която изработва статуетките с изображението на Свети Георги на сребърен кон, поразяващ дракона с копието.

- Благодаря ви и пожелавам успех на 43-тия Московски кинофестивал!

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 522

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 1480

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ