07 Октомври 2022петък14:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 18° и 23°, в София - около 19°. Днес ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 18° и 23°, в София - около 19°.

Прогонените езици

Или за монопола на "ингилизите"

/ брой: 86

автор:Денчо Владимиров

visibility 880

Някога Ботев на перфектен френски език поздрави Парижката комуна и заяви в прав френски текст, че очаква пробуждането на народите и бъдещия комунистически ред по света. Ама че работа отвори поетът с тази своя телеграма до френските комунари, що академичен народ у нас се опитва вече три десетилетия да докара нещата дотам, че Ботев хич не бил пращал такава телеграма на французки език, в която да съобщава за очакването си за бъдещия комунистически ред по света.

После Ботев, пак с помощта на френския си език, накара капитана на кораба "Радецки" да акостира речния плавателен съд на Козлодуйския бряг и оттам започна пътят на Войводата и четниците му към безсмъртието.

И като се замисли човек, още що поетичен, научен и от света на изкуството народ в България е разперил крила в попрището си благодарение на това, че чрез френския език е гледал на света като през широко отворен прозорец.

И така почти с векове!

За да дойде Великата Подмяна в отечеството ни и заедно с непреустройващите се вдясно учители и директори да бъде изгонен от българските училища и езикът на Балзак и Сент Екзюпери, преценен очевидно като недостатъчно звучен и невършещ работа в далаверите на новия българския елит. "И всичкия народ, както би възкликнал гневно Дядо Либен от "Българи от старо време", дрънка и мучи само на езика на ингилизите!"  

Водачката на евролистата на ГЕРБ сега е  еврокомисарката ни Мария Габриел, завършила френска филология в Пловдивския университет. И на мое писмо до нея преди време относно абсурдите в чуждоезиковото обучение в България и абсурдната липса на възможност за реализация на възпитаниците от нейната университетска специалност да си намерят работа в българските училища еврокомисарката акуратно и отзивчиво ясно ми отговори, че тя също е за разнообразието в чуждоезиковото обучение в България, но това било преди всичко грижа на отделните държави. Вярно е, обаче си мисля, че би трябвало да е грижа и на ЕС, защото става дума за реална... ДИСКРИМИНАЦИЯ! Защото редят се годините и Министерството на образованието в страна на ЕС въобще не се намесва за някаква регулация по изучаването на чуждите езици в българското училище. Седи си френският език - този език от световната култура, като напъден в ъгъла на народното ни просвещение и вече с години липсват в обявите на това министерство вакантни места за учители по френски. Същото злополучие и с езика на Пушкин и Толстой. И той поголовно отсъства от българските училища, прогонен едва ли не като език на Коминтерна!

 А дискриминацията е и във възможностите за работа на завършващите висше образование по тези езици университетски възпитаници. Дискриминация е и за вече две поколения подрастващи българи в училищата ни, изучаващи монополно само един език - на ингилизите, както би рекъл дядо Либен.

 Налице е дискриминация в чуждоезиковото ни обучение, дискриминация, чудовищно и безхаберно незабелязана от толкова служби у нас и в ЕС, където иначе има легион експерти, борци срещу дискриминации всякакви. Но, изглежда, са експерти най-вече в подписването на ведомости за едни "хай селъри"!

Се ла ви!

Иван Ченчев пред БСТВ: БСП ще я има - напук на душманите

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 195

Номера като за комедийно шоу

автор:Иван Бакалов

visibility 11

/ брой: 195

Как мерките за пестене ошашавиха белгийците

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 195

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ