Прогнозират поскъпване на свинското месо
/ брой: 86
Заради недостиг на свинско месо на международния пазар предстои поскъпване. Това става ясно от редовния бюлетин на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).
"След като през първите три месеца на 2019 г. цените на едро на свинското месо бяха относително ниски в сравнение с последните три години - на ниво от 3,10-3,20 лв. за кг кланично тегло, през следващите два месеца се прогнозира те да нарастват до около 3,50 лв. на кг", прогнозират анализаторите.
Като причина те посочват очаквания огромен недостиг на свинско месо в Китай и насочване на европейското производство усилено към износ, който ще предизвика ръст на цените. Очаква се те да бъдат с близо 22% над нивото, отчетено през май миналата година.
Европейските цени на едро на говеждото и на телешкото месо спадат, но българските цени ще останат на нивата от миналата година, смятат експертите. Причината е, че сега цените у нас са с около 23% под средноевропейските.
Прогнозата на CAPA сочи, че през следващите два месеца цените на едро на пилешкото месо да се задържат около 2,95-3,00 лв. за кг кланично тегло, или с 2,2% под равнището от същия период на миналата година. Консумацията на пилешко месо в ЕС ще продължи да нараства и през тази година, като се очаква да достигне 25,2 кг на човек от населението спрямо 24,8 кг през 2018 г. Причината е разширяването на производството най-вече в Източна Европа.