18 Януари 2021понеделник21:56 ч.

Прогнозират нисък добив на пшеница заради сушата

автор:Дума

visibility 794

Зърнените култури в Добруджа са в критично състояние заради продължителното засушаване и температурните амплитуди, предаде БНТ.

За тази година област Добрич са засети 1,300 млн. декара с пшеница, а зърнопроизводителите обмислят разораване на част от площите с хлебно зърно и прогнозират огромни загуби.

Зърнопроизводителят Валентин Василев отглежда около 3000 дка с пшеница в района като до този момент половината от тях са пропаднали.

Василев обясни, че за втора поредна година в Добруджа има суша и добави, че ситуацията е трагична и полето изглежда отчайващо.

В региона дъжд не е падал от септември, а общото количество валежи от началото на октомври до края на март е едва 150 литра на декар, при норма от 280 литра за последните 60 години. Сушата е засегнала цяла Североизточна България, като на някои места вече е с необратими последици.

Проф. Иван Киряков, завеждащ отдел "Селекция на зърнено-житни и бобови култури" в Добруджанския земеделски институт заяви, че причините за лошото състояние на зърнените култури са комплексни – екстремното засушаване, силните ветрове, както и големите температурни амплитуди.

"Надявам се в рамките на 7-8 дни да паднат дъждове, защото в противен случай добивите ще бъдат редуцирани значително - 30-40%, но ще има добиви. Ако не паднат дъждове обаче, какво правим?", пита Киряков.

Професорът обясни, че в момента ситуацията по отношение на зърнените култури е критична, но не и трагична и посъветва земеделците да не правят нищо, защото при едно разораване на площите и липса на дъждове през май месец те само ще натрупат още по-големи разходи.

Според Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, ако до 15-ина дни няма дъжд, това ще бъде пагубно за реколтата от пшеница.

Тя подчерта, че земеделците в района масово са много притеснени, особено в районите край Шабла и Каварна.

Зърнопроизводителите очасват помощ от Министерството на земеделието, храните и горите в критичната ситуация - ако не с пряко финансиране, то поне с по-ранно изплащане на субсидиите за тази година.

Освен пандемията от коронавирус, сушата е голям проблем и за други европейски държави. На континента от десетилетия този зима беше най-топлата, а пролетта с малко валежи. Това означава, че много европейски държави са застрашени от водни кризи.

В Полша свещениците призоваха населението да се моли за валежи. В страната заради сухата пролет се разпалиха много пожари.

Правителството във Варшава обмисля разширяване на резервоарите и системите за напояване, а местните фермери вече предупредиха, че заради сушата цените на хляба и зеленчуците ще скочат.

Арестите на Гешев от 9 юли са незаконни

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 12

Борисов обвини скалите за "многото проблеми"

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 12

Учителите вече могат да се пенсионират по-рано

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 12

Имало достатъчно ваксини, твърди властта

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 12

Ресторантьори плашат с протестно отваряне

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 12

Само 5 язовира са ремонтирани с 500-те млн. лв.

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 12

Инфлацията през 2020 г. е 1,7%

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 12

Лавров: САЩ допускат ядрена война

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 12

В Европа върви масово ваксиниране

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 12

Тунис хвърля армията срещу "гладните"

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 12

Осъден е наследникът на "Самсунг"

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 12

Истерията на един антикомунист

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 12

За справедливо пенсиониране на учителите

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 12

Датата

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ