06 Август 2020четвъртък15:48 ч.

Прогнозират нисък добив на пшеница заради сушата

автор:Дума

visibility 561

Зърнените култури в Добруджа са в критично състояние заради продължителното засушаване и температурните амплитуди, предаде БНТ.

За тази година област Добрич са засети 1,300 млн. декара с пшеница, а зърнопроизводителите обмислят разораване на част от площите с хлебно зърно и прогнозират огромни загуби.

Зърнопроизводителят Валентин Василев отглежда около 3000 дка с пшеница в района като до този момент половината от тях са пропаднали.

Василев обясни, че за втора поредна година в Добруджа има суша и добави, че ситуацията е трагична и полето изглежда отчайващо.

В региона дъжд не е падал от септември, а общото количество валежи от началото на октомври до края на март е едва 150 литра на декар, при норма от 280 литра за последните 60 години. Сушата е засегнала цяла Североизточна България, като на някои места вече е с необратими последици.

Проф. Иван Киряков, завеждащ отдел "Селекция на зърнено-житни и бобови култури" в Добруджанския земеделски институт заяви, че причините за лошото състояние на зърнените култури са комплексни – екстремното засушаване, силните ветрове, както и големите температурни амплитуди.

"Надявам се в рамките на 7-8 дни да паднат дъждове, защото в противен случай добивите ще бъдат редуцирани значително - 30-40%, но ще има добиви. Ако не паднат дъждове обаче, какво правим?", пита Киряков.

Професорът обясни, че в момента ситуацията по отношение на зърнените култури е критична, но не и трагична и посъветва земеделците да не правят нищо, защото при едно разораване на площите и липса на дъждове през май месец те само ще натрупат още по-големи разходи.

Според Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, ако до 15-ина дни няма дъжд, това ще бъде пагубно за реколтата от пшеница.

Тя подчерта, че земеделците в района масово са много притеснени, особено в районите край Шабла и Каварна.

Зърнопроизводителите очасват помощ от Министерството на земеделието, храните и горите в критичната ситуация - ако не с пряко финансиране, то поне с по-ранно изплащане на субсидиите за тази година.

Освен пандемията от коронавирус, сушата е голям проблем и за други европейски държави. На континента от десетилетия този зима беше най-топлата, а пролетта с малко валежи. Това означава, че много европейски държави са застрашени от водни кризи.

В Полша свещениците призоваха населението да се моли за валежи. В страната заради сухата пролет се разпалиха много пожари.

Правителството във Варшава обмисля разширяване на резервоарите и системите за напояване, а местните фермери вече предупредиха, че заради сушата цените на хляба и зеленчуците ще скочат.

Огнище на COVID-19 в шивашки цех в Разлог

автор:Дума

visibility 73

Няма вариант за оставка, реши Коалиционният съвет

автор:Дума

visibility 202

Социалистите от Брегово подкрепят протестите

автор:Дума

visibility 131

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 591

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 413

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ