07 Март 2021неделя15:12 ч.

Няколко думи

Професия безработен

/ брой: 10

автор:Ева Костова

visibility 399

Драстичен ръст на новорегистрираните безработни отчете НСИ за първата работна седмица на новата година. До 10 януари записалите се в бюрата по труда са 15 700, а са започнали работа едва 3300 души. В пандемията от 3 февруари 2020 г. насам в цялата страна новите безработни, регистрирани в бюрата по труда, са 397 000. Най-много без работа има в Пловдив и Варна, почти всеки пети в Ивайловград и Маджарово е без препитание.

Сезонната заетост е едната причина. Другата - при това в национален мащаб, е, че държавата не си подреди къщичката в месеците на пандемия. Не видя перспективата в подреждането на приоритетите, запазването на съществуващите работни места и откриването на нови. Трябваше да отчете очакванията и икономическата конюнктура, търсенето на работодателите, обучението и преквалификацията. Необходимо беше да стимулира потребностите и да има бърза реакция за пренастройването на пазара на труда.

През летните месеци бяха изпуснати много възможности за раздвижване на заетостта. Факт е, че срещу безработицата с уж ниския й процент, с който се хвалят управляващите, стои много по-нисък процент заетост, която е по-важният показател.

Негативната тенденция продължава и очевидно скоро няма да спре. Защото държавата няма виждане и механизми за излизане от блатото на затлачване. Което влече след себе си по-голяма бедност, по-ниски доходи и липса на каквато и да е социална сигурност. 

Лежи се само на дебелата сянка на прословутата мярка 60 на 40, която ще важи до 31 март. И на още по-спорния ефект от мярката "Запази ме" за хората от затворени бизнеси в неплатен отпуск. От самото начало бе ясно, че работодателите не виждат изгода в мерките. Но Борисов и сие са заети с инспектиране на свлачища, магистрали и мостове. Не с помощ за хората.

Фактът, че има рязко увеличение на записаните на трудовата борса точно сега, показва и реалната оценка на българите за въпросните мерки. Те предпочитат да се регистрират с обезщетение в бюрото по труда, вместо да чакат държавната помощ да ги огрее по екзотична "спасителна" мярка.

Междувременно правителството се готви да приеме поредния Национален план за действие по заетостта. В него се залагат 83 милиона лева - едва 10 милиона повече за т.нар. активни мерки на пазара на труда за 2021 г. в сравнение с 2020-а. Помпозното мото на въпросния план е "За възстановяване на заетостта и повишаване качеството на човешкия капитал", а като приоритетна група са изведени освободените вследствие на епидемичната ситуация. Очакванията на правителството са за осигуряване на заетост със средства от държавния бюджет на... 14 495 безработни и обучение на... 11 599 безработни.

Да се чуди човек как са направили сметките!

Капка в морето.

С всички тези мерки само възраждат отдавна позабравената професия безработен.

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 1567

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ