22 Септември 2021сряда20:53 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Мнение

Проф. Васил Проданов пита накъде върви светът

/ брой: 213

автор:Тодор Коруев

visibility 2448

Последната си книга "Системни цикли и бъдещето на историята: Накъде върви светът?" чл.-кор. проф. Васил Проданов ще представи на 5 ноември т.г. (понеделник) от 17.30 ч. в новия литературен салон в Тракийския дом на ул. "Стефан Караджа" 7А. В тази книга изтъкнатият български философ - директор на Тракийския научен институт, прави опит през призмата на философията на историята, опираща се на базисни закономерности, да обясни миналото, но да погледне в бъдещето. А то при това ускоряване на промените води до свиване на циклите. Затуй авторът пространно се спира на цикличността на историята и системните кризи, развитието на света от глобализация към деглобализацията и неравенството, появата на рентиерски и неофеодален капитализъм. Философът проследява движението от края на историята към края на либералната демокрация, подчертава тенденциите на преминаване от неолиберален цикъл към цикъл на консерватизми и национализми, анализира  разгръщащата се екологическа и биомедицинска криза.
Читателят ще научи "Идва ли краят на Запада?", "В ход ли е Четвъртата световна война?", каква е връзката на Европейския съюз с края на двете римски империи. Всичко за книгата ще научите на премиерата, включително и един от изводите на автора, че досегашните лидери от САЩ до България изглеждат като лилипути в сравнение с онези, които са били начело във времената на възходящия цикъл на капитализма. А може би ще научите най-новото в световната философия - днешното отношение на Франсис Фукуяма към Карл Маркс.
 

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 765

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 441

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 407

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 575

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ