13 Юли 2024събота21:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

33 години по-късно: БСП даде заявка да бъде гарант на Конституцията

Социалистите събраха депутати от VII ВНС, конституционалисти и общественици на кръгла маса, с която отбелязаха годишнината на основния закон на България

автор:Дума

visibility 619

На кръгла маса на тема „За Конституцията и конституционализма днес“ парламентарната група на „БСП за България“ отбеляза 33-годишнината от приемането на Конституцията на България, заедно с народни представители от 7-ото Велико Народно събрание, депутати от настоящия парламент, конституционалисти, юристи, общественици, представители на политически партии и движения, членове на Европейския парламент. 

„Днес сред нас са част от „бащите“ на Конституцията, на които дължим огромна благодарност и уважение за стореното. Тяхното дело никога няма да бъде забравено“, приветства председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов. 

В изложението си той обърна специално внимание на преамбюла на Конституцията, написан от великия Валери Петров. „Тези святи думи звучат разбираемо, човешко и достигат до сърцата на хората. Да не забравяме, че благодарение на него и на тези от вас от БСП, в преамбюла пише, че България е социална държава“, отбеляза Гуцанов. 

В своето приветствие и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров пожела с тази среща да се изгони лошият и деструктивен дух на анти конституционализъм и разруха на държавността и да се даде ясен знак на българското общество и особено на настоящите парламентаристи.                                         

Заместник-председателят на БСП и ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП Кристиан Вигенин припомни, че в една много остра конфронтационна среда народните представители в Седмото Велико Народно събрание са намерили основата, върху която да се обединят, за да трасират пътя на България в следващите години.

„В най-трудните моменти Конституцията се оказа носещата колона, това, което даваше сигурност и стабилност на промените в тези трудни времена, през които премина страната ни“, заяви той. 

По думите на Вигенин деградацията на българския политически живот и на Народното събрание като институция са довели до злополучни промени, посегнали на вътрешните връзки в Конституцията. Той все пак изрази надежда, че Конституционният съд ще се произнесе скоро по тях. 

Депутатът от 7-ото ВНС Георги Пирински предупреди, че политиката се превръща в търговско начинание със съпътстваща развлекателна програма. 

„Това развитие означава дълбока криза на самия конституционализъм, разбиран като управление, при което публичната власт се формира и осъществява в съответствие с предварително определени ценности, правила и процедури. Негативен резултат от този срив стана безотговорното опериране със самата  Конституцията с дълбоко дестабилизиращите държавата поправки на 49-ото Народно събрание“, посочи Пирински. 

Той припомни думи на д-р Петър Дертлиев при подписването на Конституцията на 12 юли 1991 г., че България няма да бъде джунгла, че няма да бъде страна, в която само силният, но алчен, ще господства. 

„Остава да видим дали в днешно време ще се събуди подобна воля, която да започне да възстановява дееспособността на конституционно уредената българска държава, като гарант за достойнството и сигурността за всеки гражданин и на националното и държавно единство на България“, каза още Георги Пирински. 

„Конституцията беше създадена като първа конституция сред държавите в Източна Европа и приемането ѝ бе изключително изпреварващо и основополагащо действие, защото даде перспектива за десетилетия напред и в основата на тази учредителна власт беше идеята за социалната демокрация“, сподели проф. Петя Шопова, председател на Българската асоциация по криминология. 

Според нея днес, 33 години по-късно, конституционните устои са под заплаха и защитата на Конституцията може да стане чрез Българската социалистическа партия и левите партии и движения, които споделят идеите на социалната държава. 

„В момента липсва историческият момент – такъв, какъвто беше, когато приехме Конституцията. Тогава историческият момент ни завари не политически подготвени, но емоционално и психологически подготвени да посрещнем трудностите на онова време. Сега надеждата ни е в Конституционния съд, че ще върне малко часовника, защото хаосът в разделението на властите е очевиден“, коментира проф. Димитър Йончев.

„С времето и с намаляването на влиянието на БСП, отношението към Конституцията се промени. Като че ли качеството на парламентаристите в Народното събрание сега е по-ниско.“ Това мнение изрази Мариела Митева – също народен представител от 7-ото ВНС. 

По думите ѝ отива на БСП, като партията с най-стари корени, да зададе нов тон в обществото и да изиска от партиите да представят по-подготвени хора в политиката. 

Според конституционалистът проф. Емилия Друмева битуващата в публичното пространство тревога, че ако Конституционният съд обяви текстове от шестата поправка на Конституцията за противоконституционни, ще се появят дупки в конституционната уредба, е неоснователна. 

„Когато се оспорва закон за изменение на Конституцията и е обявен частично или цялостно за противоконституционен, той спира да се прилага занапред и се прилага старата уредба. Противното означава да се срути цялата конструкция на нашата Конституция, което не мисля, че Конституционният съд ще направи“, обясни проф. Друмева. 

„Ако Александър Лилов и цялото тогавашно ръководство не са били начело на БСП, надали щеше да може тази мъдрост, която е втъкана в Конституцията, да бъде факт и 33 години тя да е основния закон в България“, отбеляза Борислав Гуцанов в заключение на дискусията. 

Той изрази надежда, че именно тази мъдрост ще се върне в ръководството на БСП „Защото подхожда именно на нас да бъдем гарант на Конституцията и може би нашето отслабване даде възможност на тези безумия, на които бяхме свидетели на 49-ото Народно събрание“, посочи Гуцанов. 

Според него отсъства уважението към основния закон и въобще към държавността в България. „За мен едно силно обединение на една силна БСП може да стане гарант на една друга България“, заключи Борислав Гуцанов.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ