22 Септември 2023петък04:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка Нели Куртева

Проф. Сава Димитров: Наш дълг е да отбележим достойно вековния юбилей

Националната музикална академия предлага не само качествено образование, но и отлични условия за обучение и развитие на талантите, казва ректорът на НМА

/ брой: 55

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 4877

Проф. д-р Сава Димитров е завършил НМА "Проф. Панчо Владигеров" и е специализирал в Париж. Дипломиран експерт е към фирмата за кларинети "H. Selmer & Cie" (Париж). Преподава кларинет и методика на преподаването по дървени духови инструменти в НМА и в НМУ. Редовен гост-професор е в департамента по музика към Скопския университет. Има диплом за педагогически постижения от МОНМ. Участва като член на жури на български и международни конкурси. Концертирал е в много състави като солист и първи кларинетист, участвал е в турнета в чужбина. Създава кларинетен квартет, с който изнася концерти в България и Германия. Имал е самостоятелни рецитали у нас и в други страни, както и записи като солист и с камерни формации в БНТ и БНР. Репертоарът му включва произведения от всички епохи и стилове. Автор е на книгите "Българската кларинетна школа" и "Пътят на кларинетиста". Съставил е и е издал три сборника с избрани и анализирани етюди за кларинет, написани от неговия дядо проф. Сава Димитров. Бил е декан на Инструменталния факултет, а от октомври 2020 г. е ректор на НМА.

- Професор Димитров, станахте ректор в момент, в който трябваше да започне подготовката за честването на 100-годишнината на академията и в година, белязана от световната пандемия от КОВИД. Как се почувствахте в условията на тези събития?

- Едното чувствам като дълг, а другото - като просто неудобство. Дълг да отбележим по възможно най-достойния и най-паметен начин 100-годишнината на академията. И неудобство от това, че не всяко от събитията може би ще успеем да реализираме на живо. Надявам се, живея с представата, че ще го направим. Но ако се наложи, ще използваме алтернативите, които са вече добре познати: стрийминг за определени събития и концерти, други ще пренесем във времето, спрямо прогнозирането на датите, които в този момент имаме.

- Какви са основните неща, които си поставихте за цел да реализирате като ректор и кои от тях вече са факт?

- Много ми се иска да реализирам обновяването на цялата материална база на академията - да се повиши не просто качеството й, а и условията, в които нашите студенти работят, с най-съвременните инструменти и технологии. Както знаете, преди няколко години академията спечели проект за обновяването на новата сграда. Там успяхме да прибавим към нашия актив от инструментариум 18 нови пиана, нова техника за поп и джаз катедрата. Надявам се чрез различни проекти и програми да успеем така да направим и с нашата стара, основна сграда. Искам да подобрим качеството на представителната ни сцена, като я оборудваме със съвременно осветление и озвучаване. Вече сме реализирали един проект, благодарение на Министерството на образованието и министър Вълчев. За миналата година ни предоставиха средства, с които в момента обновяваме нашето аудио- и видеостудио. Така че ще разполагаме с най-съвременната и модерна техника. Това ще бъде предпоставка нашата сцена да се превърне в желано място за осъществяване на различни записи и форми на комуникация, включително през стрийминг, чрез собствена платформа на академията.

- Ще можете да използвате тази техника не само за учебни цели, но и за поръчки от външни клиенти, които желаят качествени записи. Това ще осигури и допълнителни приходи на академията.

- Разбира се, това е основният смисъл на реализирането на подобен проект. Както знаете, университетите са напълно автономни. Държавата, в случаите, в които помага, го прави с добро сърце. Нашата академия винаги се е радвала на добър отклик от страна на ръководствата на държавата, на нашия принципал - министъра на образованието. Но ние сме много интересен университет - на финала съдаваме света на хората, които се занимават с изкуство, с култура. Имаме изключително добри контакти с Министерството на културата и министър Банов, които откликват на всеки наш проект, свързан с представяне на културен продукт. Подобно партньорство е много важно, защото знаете, че средните училища по изкуствата са в полезрението на МК. Връзката между академията и музикалните училища е много важна. Колкото по-качествено е това, което "произвеждат" те, толкова по-лесно и по-качествено ние успяваме да свършим своята работа. В последните години има училища с паралелки, които развиват талантите на децата. Те също са обект на нашия интерес - да привличаме оттам деца, които да развиваме впоследствие като професионални музиканти.

- Продължава ли обичайният силен интерес към специалностите в НМА?

- Да, продължава. Но моето притеснение, гледайки напред във времето, е, че хората, които биха насочвали талантливите си деца да учат в музикалните училища и в паралелки за музика, ще бъдат в известна степен стъписани...

- Във връзка с тяхната реализация?

- Не само. Очаквам родителите да си зададат въпроса: ако моето дете не успее да се реализира на сцената, защото няма къде да го направи? Пандемията не плаши само хората, които се занимават с производство, а и целия образователен сектор, който подготвя кадри за бъдещето. И както ви казах, връзката между средното и висшето образование в нашата сфера е много ясна и важна. Затова се надявам, че тази пандемия ще премине по-бързо и няма да има негативно влияние върху решението на децата и родителите за начина, по който и където да се образоват. 

- Колко студенти се обучават в момента в академията?

- Повече от 700, като 170 от тях са чужденци. Ние сме университетът с най-силен интерес от страна на азиатските държави, в частност от Китай. 

- А как се отразяват на учебния процес промените във връзка с противоепидемичните мерки и изисквания?

- Вече сме достатъчно гъвкави и можем да прилагаме всяка форма. Бързо пренастройваме обучението - присъствено, частично онлайн или изцяло онлайн. Проблемът е, че някои специалности не предполагат лесен контакт онлайн, особено когато става дума за оркестъра, за камерните състави. Техниката още не е достатъчно развита, за да може да реализира такава голяма форма на комуникация. Но е важно да се подчертае, че вече има изградена система и за 24 часа можем да превключим. Както ни се наложи отново от 12 март.

Фирмите с високи печалби с публично оповестени данъци

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 183

Дават право на кмета да глобява за боклук на улицата

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 183

АЕЦ "Козлодуй" може да остане на руско гориво

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 183

Очакват нов скок на лихвите

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 183

ЕС "замръзва" до 2030 г.

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 183

Хърватия сложи таван на цените на 30 храни

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 183

Масова стачка на гръцките синдикати

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 183

Еднодневна военна операция на Баку в Нагорни Карабах

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 183

По презумпция

автор:Деси Велева

visibility 268

/ брой: 183

Треньорите за боклука

автор:Марин Милашки

visibility 270

/ брой: 183

Неолиберални политици срещу богатите хора?!

автор:Искра Баева

visibility 283

/ брой: 183

Акад. Ангел Балевски - учен, енциклопедист и патриот

visibility 279

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ