19 Юли 2024петък08:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Проф. Румен Гечев: Таван на цените трябва да бъде приложен незабавно, за да спасим домакинствата и фирмите

автор:Дума

visibility 3905

„Служебният кабинет реши да няма таван на надценките, но след изборите Българската социалистическа партия, като една от очевидно ключовите парламентарни сили, отново ще предложи прилагането на европейската практика за налагане на таван на цените, която вече дава резултати във Франция, в Португалия, в Гърция, Испания, Унгария, даже в Северна Македония извън ЕС, и няма причини тя да не даде резултат в България. Една от основните задачи на ЕС в момента, на всички наши партньори и на ЕЦБ, а и на другите централни банки – е борбата с инфлацията. Регулирането на цените с пазарни, а и непазарни временно средства, е широко прилагана практика, която трябва да бъде приложена и в нашата страна.“ Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ в Плевен – проф. Румен Гечев в ефира на Euronews Bulgaria.

Той посочи, че причините за инфлацията трябва внимателно да бъдат анализирани и да се види кои са основните нейни двигатели и какво може да бъде направено, за да се пребори инфлацията. „Първо, има краткосрочни мерки, за да се пребори инфлацията. Това, което правят другите европейски страни  и което ние предлагаме, е ограничаването на цените за няколко месеца. Това е временна мярка, която трябва да бъде приложена незабавно, за да бъдат спасени българските домакинства и фирмите от тази каскада в движението на цените“, обясни социалистът.

Проф. Гечев представи и дългосрочните мерки за борба с инфлацията и даде пример с Франция, където инфлацията е почти два пъти по-ниска от тази в Европейския съюз, като по думите му това се дължи на развитата енергетика, която се произвежда от ядрени централи в страната и на добре развитото селското стопанство, което позволява основната част от хранителните продукти да се произвеждат в страната и така да се контролира цялата верига.

„Основните двигатели на инфлацията са енергийните цени и цените на храните. Следователно краткосрочно ние трябва да ограничим цените на определи стоки временно, а дългосрочно трябва да решим проблемите на българското селско стопанство, на хранително-вкусовата промишленост и да променим коренно изгледа на рафтовете в супермаркетите – и  основната част от храните да бъде произведена в България“, допълни социалистът.

Той коментира и изказванията на служебния финансов министър: „Росица Велкова създава паника с политически цели преди изборите. Не е нейна работа да прави подобни изявления, защото тези изявления не почиват на фактите“, каза проф. Гечев и обясни, че останалите европейски страни имат по-голям бюджетен дефицит от България, но въпреки това никой от управляващите там не всява паника. Социалистът допълни още, че резервите на България са над 10,5 млрд. лв. в момента – а това са почти три пъти по-големи резерви от изискуемите.

„Каква е причината да се създава паника, освен да се въздейства върху политическите процеси преди изборите? Отново ще кажа – в други страни за такива изявления се търси съдебна отговорност. Създаването на паника в обществото без да има реални условия за това, не би трябвало да бъде толерирано“, добави той.

Проф. Гечев обясни, че заради инфлацията, цените са нараснали с 16%, има и растеж на икономиката от близо 4%, което означава, че трябва да има увеличение на приходите с 20%. „Къде са тези пари? Явно, че НАП не си е прибрала тези 20%. Не е необходимо да се повишават данъците, ако те се събират, нямаше да има проблем с бюджетните приходи“, каза още той.

Водачът на социалистите в Плевен припомни, и че БСП внася в парламента вече 6 пъти искане за необлагаем минимум поне на ниво минимална работна заплата: „Как така тези, които печелят дивиденти от ценни книжа, ще плащат по-малък данък от тези, които работят и имат минимални доходи. В повечето страни по света тези данъци са изравнени, така че става дума за изравняване на данъка и това е социална справедливост“, посочи той.

„Единствената правилна стъпка на този етап е да освободим от данъци най-ниските доходи на българите, поне на ниво минимална работна заплата. Това не беше подкрепено от нашите партньори, но ние ще продължим да го предлагаме. В повечето от страните-членки на ООН и ЕС, и в най-десните правителства, има необлагаем минимум, това не е повишаване на данъците, това е освобождаване на хората с най-ниски доходи от данъчно облагане“, поясни проф. Гечев.

„В целия свят данъците са диференцирани, те зависят от доходите, но промяната на данъчната система в България ще стане на един по-късен етап. На този етап ние предлагаме освобождаване от данък на българите с най-ниски доходи, в това число предлагаме и освобождаване от данък върху доходите на младежите до 26-годишна възраст, независимо от професията и размера на дохода“, каза още социалистът.

Той коментира и влизането на България в Еврозоната, като посочи, че това трябва да се случи, когато страната ни е готова и когато това няма да доведе до рискове. Проф. Гечев заяви още, че чрез влизането ни в нея, няма да догоним по-бързо икономически държавите в нея и сравни данни от Евростат относно икономическия растеж, справяне с кризи и жизнен стандарт на страни, които са в Еврозоната и на такива, които са извън нея. 

„Швеция и Дания имат по-висок БВП от всички останали страни-членки, а те категорично отказват да влязат в Еврозоната. Освен това Полша, Унгария и Чехия категорично отказват да влизат в Еврозоната следващите 20 години. И ние от БСП питаме защо те отказват?“, попита проф. Гечев и допълни, че социалистите отлично знаят какви са предимствата за влизане, но към момента рисковете са големи.

И изброи рисковете: „Никоя страна не е длъжна да плаща дълговете на друга пряко, но има една уловка. Като страна членка на Еврозоната, когато ЕЦБ емитира средства, за да решава банкови и дългови проблеми на страните, както стана 2007 и 2009 г., тогава бръкнаха дълбоко в портфейлите си Германия, Франция и други страни, за да спасяват Португалия, Гърция, Италия, Испания. И оттук възниква въпроса – ако станем членове на Еврозоната, безспорно ще  трябва да участваме в покриването на общите емисии по дълга, следователно откъде накъде най-бедната страна на ЕС - ние, ще поемаме ангажименти и на други страни? Нека първо да повишим жизнения стандарт на българите и тогава да се включим в Еврозоната“, заключи проф. Румен Гечев.

2615 лв. на месец са нужни за издръжката на 3-членно семейство

автор:Дума

visibility 852

/ брой: 135

Държавните фирми в България не са ефективни

автор:Дума

visibility 900

/ брой: 135

Увеличават се фалитите на компании

автор:Дума

visibility 879

/ брой: 135

Ще говори със София, но с редовен кабинет

автор:Дума

visibility 878

/ брой: 135

Гърция със спешни мерки за цената на тока

автор:Дума

visibility 883

/ брой: 135

Макрон прие оставката на премиера Атал

автор:Дума

visibility 885

/ брой: 135

Тайван да си плаща за отбраната

автор:Дума

visibility 913

/ брой: 135

Диагнозата на държавата

автор:Александър Симов

visibility 1002

/ брой: 135

Денят на бръснача

visibility 953

/ брой: 135

Ганьо е победим, само ако бъде смачкан

visibility 968

/ брой: 135

Подводните камъни на външното оценяване

visibility 917

/ брой: 135

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ