17 Януари 2022понеделник03:25 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Проф. Румен Гечев

Проф. Румен Гечев: Няма никакви причини цената на тока в България да расте*

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 645

Управлението на ГЕРБ ни докара до последно място по всички икономически и социални показатели. Първи сме по разбойничество и корупция, например. От ГЕРБ твърдят, че докато са били на власт, цените на тока са били ниски, а сега - откакто имаме ново правителство, цените са високи.

Няма причини за поскъпването на  производството на електрически ток в България. АЕЦ "Козлодуй" дава около 30% от количеството енергия, имаме и около 40% от въглища. Имаме и ВЕИ, но слънцето и вятърът не са поскъпнали при новото правителство. Въглищата в Маришкия басейн са си там. Въглищата в Бобовдол са си там и ги използваме. Т.е. няма причина цената на тока да се увеличава в България.

Изтъква се обаче една външна причина, свързана с износа на ток. Българските производители имат интерес да изнасят по-големи количества в чужбина, тъй като цените на тока в Европа скочиха неимоверно.

Възникват два въпроса. Как така изведнъж цените в Европа влияят върху спокойните цени и ниските разходи за производство на електричество в България? Отговорът е: заради "юнаците" от ГЕРБ и техните преговори с ЕС. С две ръце са гласували за предложенията на Брюксел за либерализацията на европейския пазар, което ще рече евтиният ток от България да се изнася в Европа. Болен здрав да носи. 

Какво обаче става с бедна България сега? Първо - изнасяме ток и печелят определени хора. Второ - производителите у нас трябва да плащат космически цени за енергията. Кой е допуснал това нещо? Дали не са ГЕРБ, които са гласували за този механизъм на либерализация? Нормативната уредба за либерализирането на българския пазар беше написана от правителството на ГЕРБ. Ето какво са направили точно. Калинките на ГЕРБ, играещи на пазара, да могат да представят не по една оферта "ден напред", а по 10-15 и сутринта като се събудят, тогава да решат кое е изгодното предложение, за да го реализират. Така че те използват борсата спекулативно - купуват възможно най-евтино и препродават на възможно най-висока цена. При това те не дават капаро за офертите си, за да имат интерес от сделката, а спекулативно вдигат цените. Тази практика е в полза на спекулантите и директна загуба за купувачите. 

Второ, правилата на тази борса бяха заложени нормативно от ГЕРБ така, че големите купувачи на енергия, които са и близки приятели на ГЕРБ, да могат да купуват големи количества ток и да препродават тока на малките и средните фирми, дори и на големи индустриални фирми. И когато комбинирате уж либерализацията на пазара с уж пазар по европейски тертип, но с български гербаджийски калинков привкус, се стимулират спекулантите, а не икономиката на България. Така че няма никакви причини у нас токът да расте, тъй като производствените разходи са си същите. Това се потвърждава от фактите, защото само за няколко дни определени спекуланти спечелиха десетки милиони лева. 

Защо обаче така летят цените на тока в ЕС? ЕК и съответните институции на ЕС направиха няколко наивни стъпки. Те заложиха на либерализиран пазар, при който сделките за природен газ са обвързани. Вместо да сключват дългосрочни договори с един от основните си доставчици "Газпром", решиха да приложат на Русия един номер с краткосрочни сделки. 

В резултат на тези скокове на газа "Газпром" направи 22 милиарда долара печалба. "Северен поток 2", който Европа спря под натиска на САЩ, струва 10 милиарда щатски долара. Но се оказа, че Брюксел не иска тръбата, но затова пък я плати два пъти на "Газпром". Тази гламава политика напълни касичките на "Газпром" и създаде проблеми на ЕС. Сега и ние ще трябва да я плащаме гламавата политика на ЕК за пазара на ток.


Със съкращения от предаването "Актуално от деня", БСТВ

Проверяват и работещите от вкъщи

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 10

Пак ремонт на ремонта на "Графа"

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 10

Предлагат извънредна ваканция за учениците

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 10

Земеделският министър: Борим се за 150 млн. лв. компенсации

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 10

8,7% ръст на цените на жилищата у нас

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 10

Уволнен е бордът на "Напоителни системи"

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 10

Отстраняват от електронната система "виртуалните" овце

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 10

Конгресмен заговори за санкции срещу България

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 10

САЩ: Русия подготвя фалшива операция в Украйна

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 10

Важен референдум в Сърбия

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 10

Безкрайните ремонти

автор:Деси Велева

visibility 4

/ брой: 10

Христо Проданов: Оптимист съм, че зимният сезон ще е добър

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 10

Истинските битки на БСП

автор:Александър Симов

visibility 69

/ брой: 10

Пътникът Цацаров

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 10

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ