16 Октомври 2021събота08:43 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Интервю

Проф. Румен Гечев: Манипулацията за растежа е скандална

Наредихме се до Гърция, чието правителство бе принудено да подаде оставка, защото излъга за бюджетния дефицит, казва депутатът от БСП

/ брой: 39

автор:Мая Йовановска

visibility 2736

РУМЕН ГЕЧЕВ е професор по икономическа политика и доктор на икономическите науки в УНСС. Изнасял е лекции в университети в САЩ, Франция, Дания, Великобритания, Чехия, Кипър и други страни. Той е бивш вицепремиер и министър на икономическото развитие в правителството на Виденов, като неговият екип допринася за подготовката за Паричен съвет, за създаването на Националната фондова борса и на Държавната насърчителна банка (сега Българска банка за развитие). Участва в подготовката за приемането на страната ни в Световната търговска организация през 1996 г. Председател е на Комисията по устойчиво развитие на ООН през 1996-1997 г. Народен представител от "БСП за България" от 23 МИР-София. Той е зам.-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси и член на комисията по икономическа политика.

"Скриха внос за 4 млрд. лв."

- Проф. Гечев, оповестихте информация за манипулирани данни за растежа. Какво показва анализът ви и къде могат да се търсят причините за подобни абракадабри?

- Анализът ни на система от макроикономически показатели, публикувани от НСИ и БНБ, показа, че те противоречат на икономическата логика. Казано на разбираем за неикономисти език, няма как да расте износът, но да намалява вносът, а пък да расте вътрешното потребление на стоки и услуги. И тъй като разкрихме, че не е отчетен внос поне за около 4 милиарда лева, няма как такъв огромен обем невнесени стоки да бъде компенсиран примерно от запаси, натрупани в предходни години. Става дума основно за неподадени данни от Агенция "Митници" за внос на петрол и петролни продукти основно от Русия. Не ми се вярва, че някой у нас е разкрил нови източници на петрол и е започнал добив в особено големи обеми. Това в кръга на шегата.

Не допускам, че неподаването на посочената статистическа информация към НСИ е плод на разсеяност или някаква грешка в комуникациите. Нямаме никакво съмнение, че това е направено умишлено, тоест направено е с цел да се манипулират данните така, че да се скрие голяма част от вноса и да се пледира за отличен търговски баланс. А нетният износ (износа минус вноса) е важен компонент при изчисляването на брутния вътрешен продукт и съответно на икономическия растеж. Нашите разчети показват, че фактическият растеж е около 0,8-0,9%, или почти четири пъти по-нисък от официално заявения. Агенция "Митници" е пряко подчинена на министъра на финансите Горанов и респективно на премиера Борисов. Защо професионалистите в НСИ и БНБ не са "забелязали" тези очевадни несъответствия е сюжет за друг разказ, но е логично да се предположи, че има политически зависимости. А това е изключително опасно и недопустимо. Ако статистиката на една страна подава манипулирани, подвеждащи данни, това компрометира всички решения на национално и фирмено равнище.

Управляващите от ГЕРБ и техните явни и задкулисни сателити, обикаляха страната преди и след местните избори и буквално до онзи ден словоблудстваха под път и над път как били отличниците на ЕС, как даже развитите икономики ни завиждали за рекордния растеж и т.н. А всичко това се оказва добре подготвена и нескопосно реализирана лъжа. Тези хора наистина ли са мислили, че в страната няма никой, който да им види шмекериите от пръв поглед?

- Вече има и коментари от икономисти, които най-малкото съзират въпросителни в данните. Ако ревизията на НСИ потвърди вашите изводи, очаквате ли реакция от страна на европейските институции? Как биха погледнали на нашето правителство в ЕС? 

- НСИ и БНБ вече потвърдиха неформално нашите изводи. Обадих се по телефона на представители на ръководствата на двете институции и ги запознах с проблема три дни преди огласяването на нашата декларация в пленарна зала от името на парламентарната група на БСП. Те са наясно с проблема. Защо досега не са информирали обществото или по-точно, защо волно или неволно са го подвели в полза на управляващите, предстои да разберем. Нашата реакция е ясна. След декларацията ни в петък, 21 февруари, заявихме, че искаме незабавната оставка на премиера и правителството. Това е грандиозен скандал, какъвто Европа едва ли познава през последните десетилетия. Всъщност, има само едно изключение - Гърция. Там в началото на последната финансово-икономическа криза правителството бе принудено да си подаде оставката, след като стана ясно, че е лъгало нагло "Евростат" и ЕК за реалния бюджетен дефицит. 

Репутацията на България пред европейските ни партньори ще бъде срината. Ние основателно предполагаме, че европейските институции са се самосезирали от нашите публикации и това е причината премиерът Борисов да дава заден ход за чакалнята за еврозоната. Паническите словесни еквилибристики за някакъв политически консенсус будят насмешка. Особено след като без никакви консенсуси и през законовото просо си прокараха по скандален начин промените в Закона за БНБ. Сега ли се сетиха за консенсус или са уплашени от разрастващия се скандал?

- Предвид навиците на това правителство, едва ли може да се очаква признаването на вина, но каква би могла да е ролята за тези данни на финансовия министър Владислав Горанов? Той сякаш излиза сух след всеки скандал?

- Министър Горанов е шампион по скандали в това правителство. Неговата НАП допусна да изтекат данните на 6 милиона българи и на над 800 хиляди фирми. И то въпреки похарчените от НАП милиони бюджетни средства за външни софтуерни услуги. Оказа се, че някакъв 20-годишен младеж се е възползвал от кадровата трагедия и организационния хаос в НАП. Агенция "Митници" е станала за посмешище. Преди около 2 години при една внезапна проверка цяла смяна митничари избяга панически през прозорците на митницата. А преди дни хванаха смяна от митничари и други държавни служители накичени с пачки в различна валута, безпощадно получаващи рушвети от преминаващите автомобили. Последните дни става ясно, че Държавната комисия по хазарта и НАП - и двете институции са под прякото ръководство и отговорности на господин Владислав Горанов, с лек финес не са събрали от фирмите на хазартния бос Божков над 700 милиона лева! И най-новото: митническата администрация, като част от министерството, което е принципал, услужливо си е затворила очите пред внос на петрол за няколко милиарда лева. Тепърва трябва да се провери и дали от този неотчетен петрол са събрани данъци и акцизи. Да, Горанов засега излиза сух, но пясъчният часовник е обърнат и лавината от фалове и нечистоплътни комбинации достигат своята критична маса. Скоро всеки ще трябва да си плати сметката.

- Разбрахме и то първо от вицепрезидента на ЕК Валдис Домбровскис за поредното ни отлагане за чакалнята за еврозоната. Но готова ли е българската икономика за еврото, достатъчни ли са доходите ни и въобще написали ли сме си домашното, така че влизайки в еврозоната, да не се проявят негативи, каквито имаше при други държави?

- Нека първо да обясним на читателите, че вицепрезидентът на ЕК няма пряко отношение към евентуалното ни приемане в еврозоната. Това решение се взема не от ЕК, а от Съвета на Европа и от Европейската централна банка. Всички страни от ЕС, с изключение на Дания и доскоро Великобритания, са подписали в договорите си за присъединяване, че ще станат членове на еврозоната. Но в договорите не е посочена дата, т.е. всяка страна решава кога и при какви условия би се присъединила към единния валутен механизъм. Деветнадесет страни са вече в еврозоната. Швеция и Дания проведоха референдуми, на които болшинството от гласувалите казаха "Не". С консенсус между парламенти, правителства и президенти "Не" казаха, поне в обозримо бъдеще още три страни: Полша, Чехия и Унгария. Впрочем, Дания и Швеция са в първата десетка на света по конкурентоспособност на икономиките им, а ние имаме да догонваме посочените три бивши социалистически страни. 

Няма как да навлизаме в професионални разговори за валутни курсове и ефектите от влизането в еврозоната. Има достатъчно аргументирани позиции от водещи икономисти и в двете посоки - за и против. Въпросът е какви са нашите, български сметки за тези ефекти. А такива сметки това правителство не е представило и досега, въпреки настояването ни в парламентарни комисии и пленарна зала. Не е представена нито една таблица, нито един ред от числа да видим какви към сегашния момент ще са ефектите върху вноса и износа, върху платежния ни баланс, върху конкурентоспособността на българските фирми, върху жизнения стандарт и т.н. Привеждат се някакви абсурдни геополитически съображения като "евроатлантическия избор", като че ли Швеция и Дания са избрали Австралия, а пък Великобритания направо е напуснала Европа. Никой от управляващите не си направи труда да обясни поне, защо Полша, Унгария и Чехия изчакват, какви са техните сметки и съображения. Видяхте и излишната паника, която създаде ГЕРБ с недопустимия начин, по който промениха Закона за БНБ. А господин Борисов за пореден път доказа, че сменя решенията си по пет пъти на ден. И вместо в чакалнята на еврозоната ще чакаме на Централната софийска гара.

София монтира слънчеви панели върху общински сгради

автор:Дума

visibility 234

Мечка тормози село в Ардино

автор:Дума

visibility 213

БСП проведе среща с Национален синдикат "Защита"

автор:Дума

visibility 260

България изпрати Плана за възстановяване в Брюксел

автор:Дума

visibility 267

Стефан Янев иска плавен преход към зелена енергия

автор:Дума

visibility 266

„Булгаргаз“ увери, че няма да има недостиг на газ

автор:Дума

visibility 292

Столичното парно е заплашено от спиране на газа

автор:Деси Велева

visibility 502

/ брой: 198

Токът ще удари шоково цените на колбасите

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 198

Във Франция тестовете на неваксинирани ще се плащат

автор:Дума

visibility 195

Полша иска промяна в основния договор на ЕС

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 198

Путин: САЩ сами подкопават долара

автор:Дума

visibility 682

/ брой: 198

Тирана одобри свободната търговия със Сърбия и РСМ

автор:Дума

visibility 479

/ брой: 198

Теле под вола

автор:Валентин Георгиев

visibility 711

/ брой: 198

След тока и парното бензинът ще ни довърши

автор:Евгени Гаврилов

visibility 714

/ брой: 198

Ще закриваме ли училището?

автор:Деси Велева

visibility 705

/ брой: 198

"Греховната" Русия

автор:Юри Михалков

visibility 484

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ