22 Август 2019четвъртък08:14 ч.

Позиция

Проф. Румен Гечев: Хората трябва да разберат как ги мамят с бюджета

Със серия питания в парламента БСП ще провокира дебати за разхитените над 1.3 млрд. лв. в края на 2018 г., казва левият депутат

/ брой: 24

visibility 2101

Интервю на Мая Кулишева 

- Проф. Гечев, правителството даде 1.3 млрд. лв за магистрала "Хемус", прескачайки закона, Сметната палата и Фискалния съвет, а така и никой не се впечатли особено. Вашият коментар?

- Стана практика на управляващите от ГЕРБ в края на годината да преразпределят стотици милиони, а вече и над 1 милиард лева извън Закона за бюджета за съответната година. Тази сума от над 1 милиард за България изглежда огромна, но тя е недопустимо висока даже за развити страни. Искам да ви уверя, че няма страна в ЕС, където правителството би си позволило да разпределя такива значими средства без съгласието на парламента. Това наистина противоречи на Закона за бюджета. Освен това пропагандната нишка на ГЕРБ около тези средства - така разпределени - може много бързо да бъде разплетена. Те лъжат, че това са излишъци в бюджета в края на годината. Първо, те през цялата година задържаха разходването на капиталовите разходи - някъде към юли месец на миналата година бяха похарчили едва около 30%, с което "рапортуваха" за текущи бюджетни излишъци. А всъщност цяла година задържат стотици милиони лева, които можеха да стимулират икономическото ни развитие. Умишлено задържаните разходи оставят за края на годината, разбира се - за тесния обръч от приятелски и близки на ГЕРБ фирми. Второ, управляващите няколко поредни години разиграват един колкото плитък, толкова и опасен за националната ни сигурност бюджетен водевил. Заделят по милиард и половина лева в бюджета, уж да купуват изтребители и бойни кораби, но... не купуват нищо няколко години поред. Даже и тази година отново си гласуваха тези средства и отсега ни подготвят, че до края на декември едва ли ще бъдат сключени договори за доставка на оръжие. Така тези "юнаци" лишават армията от оръжейни доставки, развяват фалшиви бюджетни излишъци и накрая си поделят парите в края на годината. Следователно, техните бюджетни алхимии възлизат на вече четири-пет милиарда лева, преразпределени и усвоени от ненаситния приятелски кръг.

- Защо тези неща Брюксел не ги вижда? Оправданието е, че ЕС следи разходването на средствата по начислена основа, а не на касова... Това бихте ли го обяснили?

- В ЕС отлично разбират за какво става дума. Едва ли някой се съмнява, че експертите там не правят разлика между налична и касова основа. В Брюксел знаят всички детайли по бюджетните шмекерии на ГЕРБ и техните сателити във властта. Но очевидно е, че там управляващото мнозинство от ЕНП си затваря очите за безобразията на българския им партньор. Та нали нашите управници са им най-мечтаният политически слугинаж. Няма прищявка на десните от Брюксел, която те да не са изпълнили. И докато едрият капитал в Европа си плете кошницата, в т.ч. с Русия, нашите "юнаци" послушно провалиха редица крупни инвестиционни проекта за сметка на българския народ. Защо да не си затворят очите за техните местни безобразия?

От нашата парламентарна група ние поставяме тези въпроси в парламента, в медиите, на срещи с избирателите. Сега подготвяме серия от въпроси към ресорните министри, които ще бъдат повод за широки дискусии в пленарната зала. Ще направим всичко възможно истината да достигне до българската общественост. Защото нарушенията на Закона за бюджета са за сметка на гражданите, за сметка на бъдещето на нашите деца и, както подчертах, за сметка и на националната ни сигурност.

А подготовката на нов заем е поредното крещящо доказателство, че бюджетните излишъци са пълна измама. Като е имало излишъци, защо те не са натрупвани във фискалния резерв, за да не теглим сега заеми? Балонът се пука и това е видно отвсякъде.

- За провелата се среща на световния елит в Давос "Гардиан" написа: "Първа точка в дневния ред - паника". Застигат ли последиците от необузданото неравенство тези, които са го създали?

- Самият факт, че лидерите на големите държави този път не отидоха в Давос, означава първо, че нещата в света не се развиват добре и второ - най-вероятно са решили да сложат край на тази говорилня. Освен това парадирането от супер луксозни курорти е доста неморално. Представете си как изглежда обсъждането на темите за бедността и задълбочаващата се социална несправедливост в условията на крещящ лукс и изкуствени усмивки на политиците. Освен това очевидно светът е изправен пред нови предизвикателства. Досега те бяха пораждани главно в Близкия изток и Северна Африка. Сега фокусът е Латинска Америка и по-точно Венецуела. Разбира се, въобще не е случайно, че тази страна се оказва с най-големите петролни запаси в света. А световният капитал няма милост в такива случаи. 

Голям риск от нови пожари и утре

автор:Дума

visibility 13

Срути се част от таван в Александровска болница

автор:Дума

visibility 241

Подлудиха държавата с бомбени заплахи

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 161

БНБ очаква 3,7% ръст на икономиката

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 161

Обезщетения за изкланите прасета - след 1 септември

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 161

Тол системата може да тръгне от февруари

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 161

Криза в Италия

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 161

САЩ се окопават в Румъния

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 161

Тръмп се обиди на отказа да купи... Гренландия

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 161

Русия се връща в Г-8

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 161

Цветелина Пенкова: В Еврокомисията ще търсят компромис

visibility 97

/ брой: 161

Откриват рудника на Ада тепе

автор:Велиана Христова

visibility 94

/ брой: 161

Ставащото в БСП - не промяна, а подмяна!

автор:Георги Пирински

visibility 157

/ брой: 161

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ