22 Септември 2021сряда20:25 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Проф. Минеков: С 16.7 млн. лв. се увеличава бюджетът на МК до края на годината

автор:Дума

visibility 325

С 16.7 млн. се качва бюджетът на Министерството на културата до края на годината, след актуализацията на бюджета. Това обяви на пресконференция служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, предаде БГНЕС.

Минеков каза, че са получили подкрепа от депутати, от които не е очаквал. Той обяви още, че 64% от заетите в сценичните изкуства са ваксинирани, като броят им непрекъснато нараства.

„Бюджетът се качва със 16,7 млн. лв. -финансова подкрепа на артисти, изпълнители в областта на театралното, танцовото, цирковото, визуалните изкуства, упражняващи свободни професии; на частни професионални организации в областта на изкуствата и любителското творчество; на творчески проекти в областта на визуалните изкуства и други в периода на обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка“, обяви Минеков.

По думите му това е струвало изключителни усилия на служителите във ведомството, но всичко се е случило и с подкрепата на финансовото министерство, с които са били в непрекъснат контакт.

От думите му стана ясно, че работят върху това да се увеличи бюджетът им с още 0,2%, като до момента те получават 0,6% от БВП. Ако предложението се реализира, то годишно ще получават по 0,8 от БВП, като амбициозната цел е да се достигне до 1,6% от БВП, като в други държави този процент е доста по-висок.

Зам.-министърът доц. Пламен Славов обяви, че за тях е положителна новината фактът, че се финализира и конкурсът за директор на Националния институт за културно недвижимо наследство, който по думите му заради проблеми е предизвиквал недоволство и е провокирал редица сигнали от засегнати от дейността му.

Проф. д-р Борислава Танева, зам.-министър обяви, че до няколко седмици регистърът за свободните артисти ще бъде факт.

Зам.-министър Весела Кондакова каза, че в краткия им мандат е бил освободен директорът на Националния филмов център Жана Караиванова, тъй като са били установени административни нарушения.

„В момента имаме временно изпълняващ длъжността Камен Балкански. По-важната стъпка е, че успяхме да извървим процеса по приемане от МС на правилника за прилагане на закона за филмовата индустрия“, отчете тя и добави, че предстои да се приеме устройственият правилник на НФЦ, за да имат достъп до финансови средства.

Национален фонд „Култура“ също е с нов директор, след като Борислав Геронтиев си е подал молбата за освобождаване.

„В момента имаме нов директор, това е Милена Станева“, обяви Кондакова.

По думите й до края на годината по програмите ще бъдат раздадени над 20 млн. лв. за подкрепа на организации и на физически лица – артисти.

„Друга важна стъпка е, че НФК ще изпълнява един от двата проекта, които МК е подало в Националния план за възстановяване и развитие. Там е проектът, който е свързан с европейски обмен на съдържание, засилване на капацитета за финансиране по общините. Около 160 млн. лв. ще достигнат до своите получатели през следващите 2 години“, обясни тя и уточни, че другият проект е претърпял промени е засягал дигитализация на движими културни ценности.

Минеков коментира, че министърът не трябва да избира директорите и според него и там трябва да има нова методика. В противен случай министърът да носи персонална отговорност за успехите или неуспехите му.

От думите му стана ясно, че тежките проблеми остават с културните институти зад граница, като се закани да върне част от директорите им в България, тъй като те струват значителни суми на държавата, а срещу тях няма нищо.

Минеков сподели още, че откакто НИНКН е с нов директор нещата са потръгнали и обеща, че ще започне назначаването на нови служители там докато станат 120 души, но подчерта, че заплатата от 900 лв. трябва да се повиши, защото специалист не би се съгласил да работи за тези пари.

Служебният министър настоя институтът да отиде в сградата, която е построена за него.

Той отчете като успех и регистрирането на 355 собственици на медии у нас, като подчерта, че ако не го направят и останалите, ще бъдат санкционирани.

Министърът засегна и Съвета за електронни медии, като посочи, че те са политическо присъствие, обслужващо ГЕРБ.

Минеков каза още, че ще сигнализира Европейската прокуратура за националния археологически резерват "Яйлата“ за бутафорията, сътворена там, както и за казусът с Ларгото, „Кваодрат 500“. Той похвали българската прокуратура затова, че се е заела да търси виновниците за случващото се в Караново.

Попитан дали е поканен да остане в новия служебен кабинет, Минеков каза: „Не съм разговарял с президента Румен Радев да остана служебен министър“.

 

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 414

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 757

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 389

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 571

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 460

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 181

САЩ срещу Европа

автор:Юри Михалков

visibility 0

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 182

Моите песни

visibility 498

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ