04 Декември 2021събота03:28 ч.

Разговор

Проф. Иван Върляков: Стара Загора ще стане финансово устойчива община

Време е да въведем принципа "замърсителят плаща" във всички сфери на живота ни, смята кандидатът за кмет от "БСП за България"

/ брой: 201

автор:Павлета Давидова

visibility 2187

Роден на 30 декември 1957 г. в Панагюрище, проф. Иван Върляков живее в Стара Загора още от ученическите си години като възпитаник на Техникума по ветеринарна медицина. Магистър по "Зооинженерство", защитава дисертация и от октомври 1989 г. до момента е преподавател в Тракийския университет в Стара Загора. Професор по физиология на животните и човека, д-р. Създава и популяризира академичната дисциплина "етология". От юни 2000 г. е изпълнителен директор на Регионалната асоциация на общините "Тракия" - сдружение с нестопанска цел, в което членуват 28 общини от 7 области. Женен, има двама синове, 1 внук и 2 внучки.

"Всичко идва от сбъркания модел, който произвежда 90 на сто неграмотни, въпреки дипломите"

- Проф. Върляков, думата "политика" сякаш все по-често навява негативни асоциации, защо приехте да бъдете кандидат за кмет и водач на листата с общински съветници на БСП?

- Aко хората извън политиката, доказали се като професионалисти и постигнали нещо, продължават да стоят настрана от нея, тя ще продължи да буди негативизъм. Освен това моето поколение сме възпитани, че щом нещо ти е дадено от обществото, ти трябва да го върнеш. Това са моралните ми мотиви. Експертните са, че от 2000 г. управлявам най-голямото сдружение на общините в България - РАО "Тракия". Имам много опит в общинските политики и проблеми. Смятам, че има какво да дам за подобряване нивото на местното самоуправление. Никога не съм се страхувал да започвам нови неща, а с годините опитът ме научи да преценявам какво мога и какво не.

- Кои са преимуществата ви пред другите кандидати за кмет и кой е вашият "коз" за вота?

- Никой от кандидатите не е завършил училище за кметове, за да каже, че е по-добър. Аз имам експертизата и споделения опит от работата в малки, средни и големи общини - около 30, през последните 20 години. Смятам да спечеля доверието на гражданите с досегашните си резултати и репутацията на човек с принципи. Най-големият ми "коз" е екипът, с който влизаме в кампанията - млади, доказали се професионалисти с хъс да допринесат за развитието на общината. Нямам спомен да сме тръгвали така единни досега.

- Държавата делегира все повече отговорности на местната власт, понякога това не е финансово осигурено. Вие имате богат опит и поглед върху функционирането на общините, има ли реално действаща децентрализация и как може да се гарантира спокойното функциониране на местното управление?

- Изключително лоша практика е да прехвърляш отговорности без финансов ресурс. С прости думи - минусите за теб, аз съм добрият. Само, че рано или късно става ясно, че не работи, а е пропуснато време и са пострадали много невинни.

Имаше първи опити и добри резултати за децентрализация преди повече от 10 години. Днес това е проблем, от който никой не печели. За мен е много странно защо темата се блокира от централната власт. По този начин се губи ефективността на местната власт, а тя е най-близо до гражданите. Това, което се прави в голяма община с 20 единици, в малката може да се случи само с 5, например. А, когато се отчита мнението на гражданите, те са по-активни в процесите на местно ниво и се стимулира създаването на гражданско общество. Другото са лозунги.

- Концепцията на БСП е да залага повече на общински фирми. Смятате ли да засилите дейността на общинските фирми в Стара Загора?

- Категорично да. Има го вече добрият опит от други общини, а и трябва да е ясно, че с възлагането на външна фирма не отпадат ангажиментът и отговорността на общината за дадената услуга. Разковничето е в добрия мениджмънт и може би и в желанието за работа на общинската администрация. Всичко това е постижимо, ако е начин на мислене и действие от кмета и общинските съветници. За Стара Загора - поетапно всички комунални дейности трябва да се извършват от общински дружества. Това е начин за повече приходи и по-качествени услуги за гражданите.

- Кои са основните цели, които се надявате да реализирате, ако бъдете избран за кмет и как смятате да ги реализирате?

- С поглед в бъдещето ще направим Стара Загора финансово устойчива и инвестиционно активна община. Дори и тогава, когато милионите от европейско финансиране няма да са налице - и това е съвсем скоро, а в по-далечна перспектива - когато икономическият ефект от комплекса "Марица-изток" няма да е налице. Това е възможно - Стара Загора е богата община и ресурсно, и с човешки капитал. Ефективно използване на общинската собственост, добро управление, привличащо инвеститори, и най-важното - хората и то младите, които да остават да живеят в града. За да привличаме и хора от други региони, които да предпочитат Стара Загора, за да има деца, които се раждат тук, и бъдеще.

- Изглежда, че проблемите в образованието все повече се увеличават. Какъв е пътят за преодоляването им?

- Една част от проблемите могат да се решат административно на местно ниво, но трябва да е ясно, че това е държавна политика. Не познавам кмет или Общински съвет, който иска да закрие училище. Точно обратното е. А като няма деца? За дуално образование и сътрудничеството община-бизнес в сферата на образованието се въздържам да изложа идеите си накратко. Мисля, че имам експертиза - създавах първия в България Колеж за фермери през 1992 г., лицензиран експерт съм към Националната агенция за оценяване и акредитация на висшето образование от 1997 г. до днес и съм експерт към ENQA - същата агенция за ЕС. Не мога да го кажа в няколко изречения, но всичко идва от сбъркания модел, който произвежда 90% неграмотни, въпреки дипломите.

- Замърсяването на въздуха става все по-актуална тема, включително и в Стара Загора, има ли местната власт лостове, с които да гарантира липсата на подобни или други екологични проблеми?

- Няма власт, която да спре прогреса. Когато имаме "нормални доходи" по европейските стандарти, гражданите ще са обществено отговорни. Другото са празни пожелания. На моите призиви за екологично мислене съм получавал реалистичния отговор "чистият въздух не се яде". Това важи в пълна степен за Стара Загора. Ами защо тогава не използваме финансовия си ресурс за създаване на добра градска среда - зелени площи, намаляване количеството на отпадъци и разделното им събиране, премахване или намаляване в значителна степен замърсяването на въздуха от автомобилния трафик чрез добра организация на движението и достъпен публичен транспорт? Не вярвам, че ще има гражданин, който иска да обикаля, за да търси празно паркомясто, за да си плати, ако има алтернатива - велоалея или обществен транспорт. Може би е дошло време да въведем принципа "замърсителят плаща" във всички сфери на живота ни.

- Българското животновъдство понесе тежки удари, може ли то да възстанови някогашните си позиции...или ще трябва да разчитаме само на нови технологии или търсене на нова ниша за друго българско производство? 

- За мен причината е в безхаберието на тези, които имаха властовите механизми у нас. Може би и от неразбирането, че в близко бъдеще войните ще се водят не за петрол, а за достъп до чиста вода и храни - нещо, в което имаме предимство пред много други страни. Има сфери, за които нямаме потенциал да се конкурираме. Още повече, че унищожихме нашите породи, които имаха конкурентни предимства. Сега внасяме породисти животни и качествени фуражи отвън и разчитаме на нищожни печалби без никакви конкурентни предимства. Не съм оптимист за близкото бъдеще. Може би в сферата на бутиковите производства, ако има кой да ги купи на добра цена?!

- За какво бихте искал да имате повече време?

- При мен всичко е планирано до минута. Или поне се опитвам... Това е така от много години, едва ли ще се променя тепърва. Работохолизмът е най-страшната зависимост, но те прави щастлив и полезен. Поне аз си вярвам, че е така. Може би ще искам повече време за семейството и внуците, най-вече.

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 232

Нови мерки срещу коронавируса в САЩ

автор:Дума

visibility 332

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 146

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 395

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 582

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 87

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ