20 Февруари 2020четвъртък01:17 ч.

Христина Вучева

Проф. Христина Вучева: Не ни трябва закон за чакалнята

/ брой: 18

автор:Дума

visibility 845

Икономисти разгромиха идеята на управляващите за промяна на законодателството, която да разреши и на други държави да влияят при определянето на курса на лева към други валути. Оправданията са, че това е изискване за влизането ни в чакалнята на еврозоната. Инициатор на законодателните промени е шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Не съществува никаква потребност, правна или административна, която да изисква предложеният текст да се включва в националното законодателство, коментира бившият финансов министър проф. Христина Вучева. Според нея документите, които се споменават в проекта на Менда Стоянова, по съдържание се отнасят за кандидати за паричния механизъм с плаващи валутни курсове, каквито са били първите 11 страни, образували валутния съюз. Проф. Вучева цитира известен германски социолог - Улрих Бек. В книгата си "Германска Европа" той споменава, че в Брюксел, а и в Германия, често се бърка валутният механизъм с валутния съюз -  еврозоната. Нещо подобно е станало и при нашето съгласуване между бюджетната комисия и ЕЦБ. Страните с фиксиран курс на валута могат да се включат в ERM 2, без да е необходимо да преминават към плаващ курс. Това е решено в специална резолюция на ЕЦБ през 2000 г., твърди Христина Вучева. Тя призовава премиера да упражни влиянието си за оттеглянето на законопроекта на Менда Стоянова.

"Не е редно да се правят подобни законодателни промени по начина, по който бяха подготвени - без много шум и буквално в последния възможен момент. Най-добре е законопроектите да минат през Министерския съвет, защото това показва политически ангажимент на управляващото мнозинство", твърди Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика. 

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ