30 Септември 2020сряда22:21 ч.

Христина Вучева

Проф. Христина Вучева: Не ни трябва закон за чакалнята

/ брой: 18

автор:Дума

visibility 1717

Икономисти разгромиха идеята на управляващите за промяна на законодателството, която да разреши и на други държави да влияят при определянето на курса на лева към други валути. Оправданията са, че това е изискване за влизането ни в чакалнята на еврозоната. Инициатор на законодателните промени е шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Не съществува никаква потребност, правна или административна, която да изисква предложеният текст да се включва в националното законодателство, коментира бившият финансов министър проф. Христина Вучева. Според нея документите, които се споменават в проекта на Менда Стоянова, по съдържание се отнасят за кандидати за паричния механизъм с плаващи валутни курсове, каквито са били първите 11 страни, образували валутния съюз. Проф. Вучева цитира известен германски социолог - Улрих Бек. В книгата си "Германска Европа" той споменава, че в Брюксел, а и в Германия, често се бърка валутният механизъм с валутния съюз -  еврозоната. Нещо подобно е станало и при нашето съгласуване между бюджетната комисия и ЕЦБ. Страните с фиксиран курс на валута могат да се включат в ERM 2, без да е необходимо да преминават към плаващ курс. Това е решено в специална резолюция на ЕЦБ през 2000 г., твърди Христина Вучева. Тя призовава премиера да упражни влиянието си за оттеглянето на законопроекта на Менда Стоянова.

"Не е редно да се правят подобни законодателни промени по начина, по който бяха подготвени - без много шум и буквално в последния възможен момент. Най-добре е законопроектите да минат през Министерския съвет, защото това показва политически ангажимент на управляващото мнозинство", твърди Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика. 

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 647

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 185

Грозни нападки в първия дебат Тръмп-Байдън

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 186

Османи: Ще засилим контактите с България

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 186

Унгария отхвърля новата идея за финансиране в ЕС

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 186

Русия и САЩ: Турция да спре намесата в КарабаХ

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 186

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 75

/ брой: 186

Анатом на социалния крах през "прехода"

visibility 59

/ брой: 186

Целта: възраждане на България

visibility 59

/ брой: 186

Датата

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ