31 Май 2020неделя08:50 ч.

Разговор

Проф. д-р Анелия Клисарова: Трябва да върнем блясъка на Варна

Планово и прозрачно изразходване на парите на данъкоплатците, стриктен контрол и работеща администрация са трите стълба на управлението на морската ни столица, смята кандидатът за кмет от БСП

/ брой: 185

автор:Аида Паникян

visibility 2123

АНЕЛИЯ КЛИСАРОВА е родена на 13 декември 1961 г. във Варна. Възпитаник е на Медицинския университет в родния си град, който завършва с награда "Златен Хипократ" за отличен успех. Работи като ординатор в радиоизотопния център на Катедрата по рентгенология и радиология на МУ-Варна. През 1989 г. е асистент, придобива и специалност по медицинска радиология. Специализира в София, Мюнхен, Ерланген, Базел, Берн и Аарау. Носител е на индивидуалната "Награда Варна" за постижения в областта на нуклеарната медицина. По време на двата мандата на проф. Клисарова като ректор на МУ във Варна се разкриват два нови факултета - по дентална медицина и по фармация, а през 2009 г. за първи път в Югоизточна Европа се въвежда изучаването на морска медицина, откриват се и нови специалности в Медицинския колеж към МУ-Варна - медицинска козметика, медицински секретар и болногледач. Депутат е от БСП в 42-то и 44-то Народно събрание. Министър на образованието и науката през 2013-2014 г.

"Харчат се милиони, за да се излъска отвън една ябълка, която е гнила отвътре"

"Необходимо е да бъдат създадени еднакви условия за живот на хората от централните и крайните квартали"

- Проф. Клисарова, какво загуби Варна през годините на управление на града от ГЕРБ?

- Варна загуби приза "Най-добър град за живеене в България"! Това не е просто приз. Зад него стоят множество реални критерии за условията на живот в дадено населено място. Затова е от огромно значение за варненци, че го загубиха. Това се дължи на няколко причини. Една от тях е хаотичната работа в управлението на града. "Системата" на управление е на принципа: "В момента има пари, давайте да ги усвоим!" Усвояват се средства, без да бъдат следвани конкретни стъпки, без план и без обща визия. 

- В последните години кметът се хвали с доста проекти за много пари. Въпреки това съгражданите ви не са доволни. Защо е така?

- Ще се изразя образно за управлението на града в момента - харчат се милиони, за да се излъска отвън една ябълка, която е гнила отвътре. Просто милиони потъват в бездънна яма. Реално това не води до по-добра градска среда, до по-добър живот за варненци. Ще дам за пример проекта "Интегриран градски транспорт", по който до момента бяха изразходвани 150 млн. лева. Питайте варненци дали се е подобрил градският транспорт през последните години.

Хората си спомнят с умиление какъв облик имаше Варна преди години. Това е факт, който буквално ни "крещи", че има нужда от промяна, че морската ни столица не се развива в правилната посока. Друга причина е липсата на прозрачност при усвояването на средствата. Не на последно място е отсъствието на контрол върху разходването им. 

- Според вас от какво се нуждае Варна?

- Преди всичко от прозрачно планово управление. От работеща администрация. От хора с идеи, които знаят как да ги осъществят. От градски лидери, чийто досегашен живот е минал във Варна, които милеят за града си и са готови да работят за просперитета му без "задни мисли". Трябва да върнем блясъка на морската ни столица. Градът има огромен потенциал, който се погубва заради неразумно управление. 

- Народен представител сте два мандата и сте запозната с проблемите на варненци. Кои от тях са най-наболели?

- На първо място има сериозен недостиг на места в детските ясли. Този проблем ще бъде решен с нови сгради. С детските градини проблемът е друг. Места има, но много от заведенията не са атрактивни за родителите по различни причини - лоши условия, отдалеченост и т.н. Необходима е по-задълбочена стратегия как всички детски градини във Варна да се превърнат в привлекателно място. Много е важно в тези заведения децата да получават най-добрите професионални грижи, както и познания, а родителите да бъдат спокойни, че децата им са в сигурни ръце. Да не забравяме също обещаваното от години и дългоочаквано построяване на нова сграда на Математическата гимназия. 

С години не е подобрявана инфраструктурата в малките квартални улици. Трябва да бъдат създадени еднакви условия за живот на хората от централните и крайните квартали.

За здравеопазването на Варна се прави доста, но въпреки това има какво да се желае, и то най-вече по отношение на доболничната помощ и профилактиката.

Необходими са също сериозни инвестиции в пристанищния комплекс, макар да не е малко направеното досега. Трябва да се помисли на мястото да се изгради конгресен център. Това ще създаде възможности за по-широко развитие на туризма.

Не е тайна, че всички големи инфраструктурни проекти са свързани с правителството. Затова е необходима много по-добра комуникация, за да може Варна да си върне имиджа на водещ град на българското Черноморие.

От изключително значение е модернизацията на градския транспорт, защото от това зависи и чистотата на въздуха във Варна. Не е тайна, че от няколко години варненци не без основание се оплакват от замърсяване на въздуха. Мога да говоря още толкова много, но няма да стигнат страниците на вестника.

- Очевидно проблемите на варненци са сериозни. През последните години имаше значителни инвестиции в ремонт на центъра, но при всеки малко по-силен дъжд той бе наводняван. Как според вас ще бъде решен този проблем?

- Не само центърът, целият град е наводнен при всеки по-силен дъжд. Включително и новите кръгови кръстовища, които бяха изградени над бул. "Васил Левски". Дъждовното лято показа колко много проблеми има и там. А говорим за проект, който струва над 120 млн. лева! Нормално е всеки варненец да се ядосва от случващото се. Чистосърдечно си признавам, че мен лично ме е яд. Не може от години при всеки дъжд Варна да се превръща във Венеция, хората да страдат и никой да не взема мерки. Това е абсурдно! Понякога наистина се чудя - сегашното управление не вижда ли случващото се, не смята ли, че трябва да се предприемат някакви действия в тази насока? Съвременните инженерни достижения дават толкова много възможности за решаване на проблема. Просто са нужни инициативност и взаимстване на добрите практики от развитите европейски градове. И отново повтарям: контрол!

- Кои са първите три най-спешни неща, с които ще се заемете като кмет на Варна?

- Плановото и прозрачно разходване на парите на данъкоплатците, стриктен контрол и превръщане на администрацията в добре работеща структура в полза на гражданите, а не хаотично управление.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1200

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 635

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1787

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 480

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ