23 Септември 2020сряда12:27 ч.

Продават козметични продукти за дезинфектанти

автор:Аида Паникян

visibility 584

Здравните власти у нас установили над 100 козметични продукта, които били представени за дезинфектанти без да имат такива функции. Пратени са писма от МЗ до 48 часа да спре разпространението им като дезинфектанти. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на уебинар, организиран от Националната пациентска организация.

Важно е да се знае, че дезинфектантът трябва да съдържа поне 70% спирт, да е течен, а не гел, защото течността по-лесно достига до всички гънки на кожата и се разнася по-ефективно.

Купувачите да гледат на етикета дали препаратът е регистриран в МЗ и номера на разрешителното.

Данни за производителя могат да бъдат намерени на електронната страница на МЗ http://www.mh.government.bg/bg/administrativni-uslugi/registri/registar-na-biotsidnite-preparati/

Всеки дезинфектант, който е в търговската мрежа, задължително трябва да е минал през изпитания в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести. В България тези препарати са на разрешителен режим. Експертен съвет по биоциди към МЗ преценява дали отговарят на европейските изисквания, дали съдържат забранени химикали, ефективни ли са, адекватни ли са указанията за употреба. Досега годишно в съвета се получавали по 60 до 80 заявления за пускане на пазара, но от началото на годината постъпили над 200, обясни доц. Кунчев.

Докато не се открие ваксина или лекарство срещу заразата, дезинфекцията и носенето на маски са най-ефикасното средство за предпазване, коментира доц. Кунчев.Тъй като заразата е въздушно-капкова, от съществено значение е проветряването на помещенията.

"Въпреки широката кампания за предпазване от COVID-19, напоследък хората буквално пренебрегват не само социалната дистанция и носенето на маски, но дезинфекцията, която е жизненоважна на фона на предстояща втора вълна на коронавирус", коментираха здравните експерти по време на уебинара. "Това, от своя страна, заплашва човешки животи - не само на възрастните и на хората с хронични заболявания. Наблюдава се по-лесно предаване на заразата и смъкване на възрастта на новорегистрираните положителни случаи и на тези, които подлежат на лечение. Има тенденция на нарастване на новооткритите случаи и това е резултат от масовото неспазване на мерките", коментира председателят на НПО д-р Станимир Хасърджиев.

 

Всеки втори прави зимнина

автор:Дума

visibility 68

Срути се подлез до Делфинариума във Варна

автор:Дума

visibility 66

Пандемията лиши българския туризъм от 800 млн. евро

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 180

Ограничават водата в сиренето до 60 на сто

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 180

Властта се оправдава за спрени европари

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 180

БНБ и МФ безсилни пред скъпите банкомати

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 180

Гутериш не иска свят, разделян от Китай и САЩ

автор:Дума

visibility 120

Нов случай на повторна зараза с COVID-19 в САЩ

автор:Дума

visibility 214

Ранени и разрушения при нов взрив в Ливан

автор:Дума

visibility 226

Прокурор предложи арест за неносене на маска в Гърция

автор:Дума

visibility 188

На война срещу беззаконието

автор:Деси Велева

visibility 294

/ брой: 180

Презумпция за виновност

автор:Георги Георгиев

visibility 292

/ брой: 180

Училището е подготвено за КОВИД-19

visibility 177

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ