04 Август 2021сряда22:40 ч.

Продаваш евтино - глобяват те!

/ брой: 153

автор:Аида Паникян

visibility 1469

Чии интереси би трябвало да пази Националната здравноосигурителна каса? Малцина вероятно знаят, че още при създаването си касата бе планирана като обществена, сиреч - да пази интересите на потребителите на здравни услуги. На хората, които внасят всеки месец осигуровки. Касата всъщност трябва да пази добре и да управлява разумно точно тези пари.
Но с времето тя се превърна в държавна структура, във враг на здравноосигурените и на пациентите, които се нуждаят от лечение и от лекарства. Затова все като я глобят за едно или друго, хората си казват: "Браво, и вие си намерихте майстора!" Но този път човек би се чудил защо са глобили касата, която се е опитала да защити интересите на здравноосигурените, на хората, които плащат за здраве. Оказва се, че тя била нарушила Закона за защита на конкуренцията. Защото едностранно е решила и наложила на аптеките цени за продажба на лекарства от собствения си списък с много по-ниска надценка. Видите ли, за пръв път касата е решила да защити интересите на добросъвестните си платци и не дала на търговците възможност за още по-големи надценки. Не че лекарствата ни са евтини. Много пъти сме обяснявали, че фармацевтичните фирми продават в България продуктите си на най-ниски цени, но 20-процентният ДДС и купищата надценки при търговец на дребно, търговец на едно и прочее ги оскъпяват. И така редовият българин пие едно и също хапче като редовия французин или грък например, но на нашенеца то му струва неколкократно по-скъпо. И ето, веднъж да се случи и българинът да пие хапче на поносима цена и... хоп - глоба на касата. А тези пари за глобата са всъщност пак от моите, от твоите, от нашите здравни осигуровки. За които финансовият министър все твърди, че не стигат за здраве. 
Вероятно НЗОК е нарушила по някакъв начин някакъв закон. Въпросът е защо законите са направени в ущърб на потребителите? В ущърб на пациентите и на болните, които и без това заради болестта си са и бедни? Защо са недообмислени и когато са правени, чии интереси са били защитавани - на здравноосигурените или на търговците на лекарства? Може да се зададат още много въпроси в този ред на мисли. Но комай лесният отговор е: "Пазарувайте си лекарства от съседните държави, където ДДС върху медикаментите е нисък." КЗК не може да глоби румънските или гръцките аптеки за нелоялна конкуренция, а и касата ще си спести 30 хил. лв. за следваща санкция.

Парламентът отряза ГЕРБ за комисия срещу МВР

автор:Юлия Кулинска

visibility 68

/ брой: 149

БСП не дава безусловна подкрепа на ИТН

автор:Павлета Давидова

visibility 72

/ брой: 149

Ще има компенсации за децата, останали извън забавачките

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 149

С 44 лева ще увеличат линията на бедност

автор:Аида Паникян

visibility 66

/ брой: 149

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 51

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 118

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 124

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ