04 Юли 2020събота15:06 ч.

Образование

Продължава произволът в музикалната академия в Пловдив

/ брой: 21

автор:Велиана Христова

visibility 814

На 24 януари т.г. ДУМА публикува материала "Университетско средновековие" за нередности, които се случват в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и за репресиите, предприети от ректора проф. Милчо Василев срещу  преподаватели, които ги критикуват. Явно сме бръкнали в раната, защото през изминалата седмица в редакцията се обадиха няколко пловдивски музиканти, преподаватели в академията, които допълниха картината на случващото се там след изтичането на втория мандат на проф. Василев.

Както ДУМА писа, досегашният ректор е навършил 70 г. преди почти година, според закона за висшето образование, той няма право да заема ръководна длъжност след навършването на 65. На свиканото неотдавна Общо събрание на вуза обаче избор на нов ректор не е обявен. Нещо повече, самото заседание на Общото събрание е в нарушение на закона и е нелегитимно, той като е свикано "от ръководството", което е в разрез със закона. Според ЗВО, "Общото събрание... се свиква най-малко веднъж годишно от неговия председател по решение на академичния съвет, по искане на ректора или на една четвърт от списъчния състав на общото събрание". 

Прецедент се е случил и на самото заседание на събранието - то е избрало нов Академичен съвет, без да е избран нов ректор, а досегашният проф. Василев още не е огласил отчетния си доклад за изтеклия мандат. Изборът на нов ректор е насрочен чак за 12-ти февруари, трима зам.-ректори са обявени като кандидати за поста. В академията царят диктатура и страх, твърдят музикантите, обърнали с към редакцията. Факт е, че те се притесняват да излязат публично с имената си заради опасения, че ще бъдат подгонени от ректора, както техните колеги проф. Юлиян Куюмджиев и проф. Албена Димова, които след отправени критики за порядките във висшето училище, за диктатура и шуробаджанащина във вуза, включително след сезиране на министър Красимир Вълчев, са били наказвани с "последно предупреждение за уволнение". За това ДУМА вече писа. Поредното грубо отношение на ректора към проф. Куюмджиев по време на последното Общо събрание и опитът му да изключи микрофона са възмутили всички.

Преди време, след като е бил сезиран за нарушенията и гоненията, министър Вълчев е разпоредил ректорът да спре да преследва колегите си, но проверката бе формална, твърдят в академията. Преди около 3 години например, през 2017 г., академията е получила 3 млн. лв. целево от държавния бюджет за ремонт на една от сградите. До момента обаче никакъв ремонт няма, по сградата висят строителни мрежи, но нищо повече. Къде са милионите, питат хората от академията. Заради тези пари музикалната академия награди... шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова с титлата "почетен доктор", което бе посрещнато с подигравки в социалните мрежи. Портретът на Менда Стоянова виси на стената наред с големите имена в българската музика - Марин Големинов, Николай Кауфман, Милчо Левиев и пр. А преподавателите, които са били против тази нелепост, са... пред уволнение.      

 Отговорен за спазването на Закона за висшето образование е министърът на МОН. Няма кой да установи например вярно ли е, че в АМТИИ счетоводители, техни преки роднини и приближени четат лекции, без да имат професионална квалификация за това, или пък отговарят за контрола над... учебната дейност. Мълчанието на Вълчев пред толкова сигнали за продължаващи нарушения в АМТИИ навява мисли за пореден политически" чадър", разпънат над самоуправствата на един "феодален владетел" на безспорно уважаваното някога висше училище. 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 400

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 125

Рекорд на заразените с коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 151

СЗО: Събудете се, данните не лъжат

автор:Дума

visibility 225

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 549

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 572

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1156

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ