Продължава покачването в цените на свинското
/ брой: 231
Три седмици преди Коледа, цените на свинското месо у нас продължават да се покачват, съобщават от Комисията по стоковите борси и тържищата. През този ноември, за разлика от миналогодишния, цените на едро на свинското са били с 17% по-високи. Причината е африканската чума по свинете, която доведе до унищожаването на една пета от тях, предава БНТ. Африканската чума е причина за унищожаване на около 120 000 прасета в индустриалните свинекомплекси у нас. Още с избухване на заболяването през миналата година цените на свинското тръгнаха нагоре и от 2,50 лв. за килограм живо тегло без ДДС, сега вече стигнаха 3,40 лв.
Проверка в столицата показа, че килограм свинско месо и то по цени на едро надхвърля 10 лева, а цените на дребно достигат и до 13 лева. По данни на комисията това са най-високите цени на месото у нас за последните 10 години. Проблемът е, че вече и в европейските страни - големи производители, няма свинско месо на ниски цени. А оттам се правят доставки за големите търговски вериги у нас. Последиците от африканската чума са големи и за района на Азия, особено за Китай като най-голям производител на свинско. Експертите предупреждават, че докато се възстановят стадата в България, през следващите 1-2 години цените на свинското месо у нас ще останат високи.