05 Август 2020сряда23:04 ч.

Прочутите точковидни изображения на Хърст

/ брой: 226

автор:Надежда Ушева

visibility 1371

Изложбата на британския концептуалист Деймиън Хърст, който пристигна у нас за откриването й, може да се види в Музейната галерия за модерно изкуство до 30 октомври.
Лимитираната колекция съдържа графични произведения от три различни серии. Техниките са офорт, фотогравюра с ръчно оцветяване, акварел и сериграфия. Деймиън Хърст за първи път изработва прочутата си серия с точките чрез техниката гравюра върху дърво. Работите са създадени през юни специално за Музейната галерия и не са излагани на друго място. Те пристигат директно от студиото на Хърст във Великобритания.
Графична серия с пеперуди (символ на жизнения цикъл), които присъстват в изобилие в творчеството на 45-годишния артист, също са част от колекцията. Българската публика ще се докосне и до най-яркото произведение на Хърст - диамантения череп. Шедьовърът "For the love of God" е изпълнен в графична форма с техниките офорт и сериграфия, обсипани с диамантен прах.
"Избухването" на Деймиън Хърст на съвременната арт сцена в началото на 90-те г. на ХХ в. се дължи на неговите "точковидни" картини и графики, изградени от строго подредени мрежи от  цветни кръгове с еднакви размери. Те стават иконичен образ и обект на разпознаваемост за работата на художника.
Картините изглеждат, сякаш са направени от голяма машина, така британският концептуалист обяснява творението си и убедеността си, че "машината ще представлява артиста в бъдеще". Той допълва, че е започнал да ги създава като безкрайни серии. Научните изследвания в изкуството са точно толкова сериозни и отговорни, колкото във фармацевтиката и в живота, смята авторът. Изкуството не претендира да има всички отговори, за разлика от фармацевтичните компании. Оттук идват и заглавията на работите - "Метионин", "Фенформин" и т.н.

СТО очаква 13% спад на глобалната търговия през 2020 г.

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 149

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 148

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 143

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ