25 Юли 2021неделя00:14 ч.

Приземете се

/ брой: 162

автор:Мая Йовановска

visibility 1607

Вчера Световната банка (СБ) съобщи данни, които поставят своеобразна разделителна черта между т.нар. нови членки на ЕС. Това, което разграничава едните от другите, е фактът, че в единия "лагер" са страните, завърнали се към икономически растеж след началото на кризата, започнала през 2008-а, а в другия са тези, чиято икономика все още буксува или направо върви надолу. Ние не сме в "привилегированата" група. През първото тримесечие на т.г. най-голям растеж има в Словакия и Полша. Икономиките на България, Румъния, Литва, Латвия и Естония са се свили. Тези данни на СБ не са в подкрепа на финансовия министър Симеон Дянков, който не спира да се хвали, че е кадър на банката и който обеща: "През пролетта икономиката на страната, бизнесът и всичко останало ще тръгне нагоре". Нещо повече, от СБ прогнозират, че страните със зациклила икономика няма да достигнат предкризисните равнища преди следващата година, а за някои това ще отнеме дори по-дълго време.
За да се приземи министър Дянков и за да усети вярната посоката, в която духа вятърът на българската икономика, е достатъчно да погледне данните за чуждите вложения у нас, огласени преди ден. За първите пет месеца на годината преките чуждестранни инвестиции са се сринали на 253 млн. евро спрямо същия период на м.г., когато са били 1,2 млрд. евро. Спадът е с близо 80 на сто. През 2007-а чуждите вложения отбелязаха ръст от 30 на сто и достигнаха 5,7 млрд. евро спрямо 4,36 млрд. евро за 2006 г. Година по-късно - през 2008-а, инвестициите нараснаха до 6,5 млрд. евро. Началото на кризата, която накара много от чуждите инвеститори да свият или съкратят своите инвестиционни планове, донесе спад на чуждите инвестиции у нас и за периода декември-януари 2009 г. те намаляха с около 40 на сто до 3 млрд. евро.
При всяко неудобно число управляващите се оправдават или с предишното правителство, по времето на което апропо имаше бум на чуждите инвестиции, или със световната финансова криза. Само преди ден обаче генералният директор на Европейския фонд за финансова стабилност на еврозоната Клаус Реглинг обяви, че икономическото положение в Европа се нормализира. Е, както става ясно от данните на СБ, България не е Европа и тук подобрение на икономиката засега няма. Но нали чуждите инвестиции ги чакаме именно отвън? Дали отсега нататък ще продължаваме да слушаме все същите оправдания с кризата и Станишев? Крайно време е управляващите да се приземят и да си дадат сметка, че за срива на чуждите инвестиции са много виновни и те - заради лошата политика и неясните сигнали, които дават към инвеститорите. Статистиката отчита, че най-серозен е спадът в строителството, но големите печалби, които реализираха инвеститорите там, няма да се повторят. Огромният проблем е, че от страната буквално бяха изгонени големи международни компании, а други са на път в най-скоро време да си "вдигнат шапките". Приземете се.

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 331

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 280

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 295

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1493

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 663

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 444

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 431

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ