25 Април 2019четвъртък15:23 ч.

Право, куме, в очи!

Приумици Макронови

/ брой: 216

автор:Светлана Михова

visibility 1434

До изборите за Европарламент има повече от половин година, но на континента вече се усеща някаква нервозност и възбуда. Това нездравословно състояние на духа се изразява главно в неподредените мисли и действия на някои от лидерите. Стига се дотам, че те все по-често влизат в противоречие ту с европейските доктрини, ту с най-близките си съюзници, ту дори сами със себе си.

Колко колективни усилия хвърлиха, за да бъде заклеймен общият враг на цивилизована Европа. Колко дитирамби за нерушимото евроатлантическо единство бяха изпети. Вече не остана достоен европеец, който да не знае, че "изборът е направен", както се казва, "за вечни времена", че в НАТО е спасението, в ЕС - благоденствието. Че врагът е "зловредната" Русия, а незаменимият защитник - Америка.

Всички знаят, но ето, че главите на двете водещи в Европа държави, май са забравили. Преди по-малко от две седмици Меркел и Макрон прецапаха Босфора и си стиснаха ръцете с двама "заклети диктатори" - Путин и Ердоган. Сякаш им бе излязло от ума как единият дърпа конците на руските хакери, за да им проваля изборите. Как другият е натъпкал в занданите цялата турска интелигенция. На всичко отгоре от сбирката беше изключена "водещата сила" на западната коалиция в Сирия - САЩ. Така трима от НАТО се осмелиха да заговорничат зад гърба на "шефа".

Вчера работата загрубя още повече. Официалното лице Макрон, което напоследък се изявява като главна фигура в ЕС, във вихъра на превъплъщението си вкара САЩ в списъка на европейските врагове. По радио "Европа-1" той призова към бързо създаване на "истинска общоевропейска армия". Дотук новина няма. Мине-не мине време в Париж и Брюксел все подсмърчат подир тази мечта. Новината блесна с думите: "Нанасят ни удари в киберпространството и се намесват в нашия демократичен живот. Ние сме длъжни да се защитим от Китай, Русия и дори от САЩ".

Унесен в полета на собствената си мисъл, той напълни ушите на аудиторията със "страшната" картинка от "заплашителното присъствие на Русия на европейските граници". Нямаше кой да му напомни че "неговата" Европа заема по-малко от половината на континента, а Русия - останалата част от територията му. Накрая, покрусен, заключи, че "авторитарни държави, които се намират в погранични с Европа райони, все по-активно се превъоръжават". Очевидно учителката и по съвместителство съпруга на патетичния президент е занемарила основните си функции в общуването с него.

Новото виждане на Макрон за враговете, обсадили Европа от всички страни, заплашващи я дори иззад океана, свари централата в Брюксел неподготвена. Говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас се видя в чудо как хем да подкрепи Макроновите приумици, за да не го обиди, хем да успокои евронаселението, че още не им е дошло времето. От краткото му изявление обаче последва още по-голямо недоумение. Първо обясни, че за армия трябват много пари за оръжие и други военни подробности, а джобът на ЕС не е бездънен. После рече, че "в някакъв момент, вероятно в края на процеса, ще можем да видим това, което някои наричат армия на ЕС".

Всъщност в момента Брюксел има други по-големи кахъри. Кой ще оглави Германия след Меркел - пост, от който до голяма степен зависи цяла Европа, как да защити бизнеса от новите американски санкции срещу Иран, как да се отърве от "Брекзит", как да се спаси от прииждащата нова вълна имигранти. В неделя МВР на Австрия съобщи, че тълпа от над 20 000 въоръжени с хладно оръжие бегълци напира към Европа през границата на Босна и Хърватия и до края на годината се очаква да стигне 50 000. Само до Макрон им е в ЕС. На това отгоре идат избори…

 

Голямото пътуване започва

автор:Дума

visibility 6

Развалят договорите с американските централи

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 80

"Локхийд Мартин" отваря ремонтна база за F-16 в България

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 80

Горивата ще поскъпват още

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 80

Брюксел разреши държавна помощ за суровото мляко

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 80

Първа среща между Путин и Ким

автор:Дума

visibility 0

Плашат Русия със "100 хил. тона" дипломация

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 80

Иран: Ще отговорим на санкциите

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 80

САЩ убиват повече цивилни от талибаните

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 80

Пазарният джихадизъм удари онкоболните

автор:Юри Михалков

visibility 220

/ брой: 80

Нюрнберг - светлина и сенки

автор:Ева Костова

visibility 141

/ брой: 80

Раздвоеният

автор:Ростислава Иванова

visibility 134

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ