22 Януари 2019вторник04:40 ч.

Право, куме, в очи!

Приумици Макронови

/ брой: 216

автор:Светлана Михова

visibility 1057

До изборите за Европарламент има повече от половин година, но на континента вече се усеща някаква нервозност и възбуда. Това нездравословно състояние на духа се изразява главно в неподредените мисли и действия на някои от лидерите. Стига се дотам, че те все по-често влизат в противоречие ту с европейските доктрини, ту с най-близките си съюзници, ту дори сами със себе си.

Колко колективни усилия хвърлиха, за да бъде заклеймен общият враг на цивилизована Европа. Колко дитирамби за нерушимото евроатлантическо единство бяха изпети. Вече не остана достоен европеец, който да не знае, че "изборът е направен", както се казва, "за вечни времена", че в НАТО е спасението, в ЕС - благоденствието. Че врагът е "зловредната" Русия, а незаменимият защитник - Америка.

Всички знаят, но ето, че главите на двете водещи в Европа държави, май са забравили. Преди по-малко от две седмици Меркел и Макрон прецапаха Босфора и си стиснаха ръцете с двама "заклети диктатори" - Путин и Ердоган. Сякаш им бе излязло от ума как единият дърпа конците на руските хакери, за да им проваля изборите. Как другият е натъпкал в занданите цялата турска интелигенция. На всичко отгоре от сбирката беше изключена "водещата сила" на западната коалиция в Сирия - САЩ. Така трима от НАТО се осмелиха да заговорничат зад гърба на "шефа".

Вчера работата загрубя още повече. Официалното лице Макрон, което напоследък се изявява като главна фигура в ЕС, във вихъра на превъплъщението си вкара САЩ в списъка на европейските врагове. По радио "Европа-1" той призова към бързо създаване на "истинска общоевропейска армия". Дотук новина няма. Мине-не мине време в Париж и Брюксел все подсмърчат подир тази мечта. Новината блесна с думите: "Нанасят ни удари в киберпространството и се намесват в нашия демократичен живот. Ние сме длъжни да се защитим от Китай, Русия и дори от САЩ".

Унесен в полета на собствената си мисъл, той напълни ушите на аудиторията със "страшната" картинка от "заплашителното присъствие на Русия на европейските граници". Нямаше кой да му напомни че "неговата" Европа заема по-малко от половината на континента, а Русия - останалата част от територията му. Накрая, покрусен, заключи, че "авторитарни държави, които се намират в погранични с Европа райони, все по-активно се превъоръжават". Очевидно учителката и по съвместителство съпруга на патетичния президент е занемарила основните си функции в общуването с него.

Новото виждане на Макрон за враговете, обсадили Европа от всички страни, заплашващи я дори иззад океана, свари централата в Брюксел неподготвена. Говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас се видя в чудо как хем да подкрепи Макроновите приумици, за да не го обиди, хем да успокои евронаселението, че още не им е дошло времето. От краткото му изявление обаче последва още по-голямо недоумение. Първо обясни, че за армия трябват много пари за оръжие и други военни подробности, а джобът на ЕС не е бездънен. После рече, че "в някакъв момент, вероятно в края на процеса, ще можем да видим това, което някои наричат армия на ЕС".

Всъщност в момента Брюксел има други по-големи кахъри. Кой ще оглави Германия след Меркел - пост, от който до голяма степен зависи цяла Европа, как да защити бизнеса от новите американски санкции срещу Иран, как да се отърве от "Брекзит", как да се спаси от прииждащата нова вълна имигранти. В неделя МВР на Австрия съобщи, че тълпа от над 20 000 въоръжени с хладно оръжие бегълци напира към Европа през границата на Босна и Хърватия и до края на годината се очаква да стигне 50 000. Само до Макрон им е в ЕС. На това отгоре идат избори…

 

Търговци на горива отново плашат с протести

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 14

Кой е отговорен за хаоса с е-винетките

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

МВФ прави преглед на икономиката ни

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 14

Задава се най-слабият от 3 г. икономически ръст в света

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 14

Германия въвежда ограничение от 130 км/ч по магистралите

автор:Дума

visibility 82

10 души загинаха при взрив на кораб в Керченския проток

автор:Дума

visibility 83

Тереза Мей: Втори референдум е невъзможен

автор:Дума

visibility 73

Китайската икономика забави ръст

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 14

Изоставената държава

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 14

Читалищата имат нужда от подкрепа

visibility 53

/ брой: 14

Властчица - масчица

visibility 80

/ брой: 14