09 Декември 2023събота14:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Свлачище затвори преди дни пътя Кричим-Девин

На фокус

Природното бедствие е предвидимо!

Само компетентното управление може да предотврати и ограничи щетите, които наблюдаваме в момента

/ брой: 109

автор:Любен Еленков

visibility 55

България се намира в перманентна бедствена криза във всички сфери от живота - тотален хаос. Наводнения, свлачища, срутища, верижни катастрофи, корупция и всичко, което е около нас, е прогнило. Печалбарите дори и вносен боклук ни вкараха и задръстиха страната и реките. От престъпност и безхаберие и от дълбока некомпетентност Отечеството ни е в разруха. Досегашната власт раздаваше пари от високо и отдаваше на концесия останките от социализма.

В последно време виждаме масовите щети от наводнения, от десетки свлачища и срутища. Всяко природно бедствие се заражда и разпространява в открито пространство - населените места, водосборите на масивите, проводимостта на реките и пътищата. Раждането на възможна опасност се базира на временни опасни природни фактори, които формират бедствието. Но опасните фактори може да се предвиждат и като следствие - да се намалят  пораженията, които те могат да нанесат на даден район. Предупрежденията на метеоролозите, дадени 3-4 дни преди бедствието, се основават на достатъчно достоверна информация за вероятни проливни дъждове, топене на снеговете, ограничена видимост при мъгли, свлачища и срутища, възможни пожари при очаквани високи температури и силен вятър и пр. 

Развитието на динамични процеси от риска в комбинация с опасните фактори не се поддава на молитви, водосвет и на "а дано". Бедствието безконтролно ще се придвижва и ще нанася материални щети и човешки жертви пред очите на "експерти и специалисти", ако няма предварителна подготовка. Oпазването на живота и здравето на хората, на тяхното имущество, на изградената инфраструктура и околната среда от природни бедствия е 

неразделна част от националната сигурност

на всяка държава. Потенциален природен риск съпътства човешката цивилизация от нейното възникване до наши дни. Когато безотговорно е пропуснато времето до отстраняване на причините и обезопасяване на рисковите места, това води до възникване на динамично бедствие. Може за часове да бъдат унищожени инфраструктура и имущество, изграждани с години. Природното бедствие трябва да се разглежда и като очакван процес и резултат от бруталната намеса на човешкия фактор в природата и от лошо управление. 

Практиката доказва, че обитаваните от човека територии са рискови. Когато се установява и се анализира обхватът на риска, възникват и идеите  за предотвратяване на щетите и за изграждане на специфична инфраструктура, която да предотврати бедствията или да допринесе за успешна интервенция при нужда. Нужни са адекватна реакция и умения от специализирани екипи и доброволци, които при добра информираност да обосноват отговорни управленски решения. Предварителната добра организация и изградената специфична инфраструктура допринасят да се оформи система с целева функция, която да задоволи очакванията за успешно овладяване на бедствието. Дори когато се разчита само на висок професионализъм без предварителна подготовка и информираност, това означава, че 

бедствието е изпуснато

Гората и нейното състояние са основен фактор за пряко или косвено формиране на почти всеки природен динамичен риск, който често прераства в бедствие със сериозни последици. Всяко природно бедствие има своята история. Статистиката дава ясна представа за неговата характеристика: време на възникване през годината и денонощието, причина за възникването, метеорологична обстановка по време на събитието, повтаряемост на бедствието на една и съща територия и участък. Фактори, влияещи на бедствието, са и наклонът на терена и площта на водосбора, видът на почвата и орографската форма на терена - свлачища, срутища и др.

Няма съмнение, че многото свлачища у нас - близо 1000, и наводненията в страната в момента са предизвикани основно от поголовното изсичане на горите в последните години и от заустването и непочистените корита на реките. Правилно е решението на сегашния министър Христо Бозуков да се спре сечта в държавните гори до края на годината, особено край водоизточници, реки, язовири. Но и незаконният дърводобив, който достига до една трета от официално добитата дървесина, е истинско бедствие. Статистиката дава яснота за размерите на нанесените щети и човешки жертви. Всичко това би трябвало да ориентира експертите за вземане на решения, за организация и изграждане на специфична инфраструктура. Нещо повече - задължително е изграждането на специфичен софтуер по райони, който да актуализира всекидневно метеорологичната и оперативна обстановка: проливни дъждове, силни ветрове, високи или ниски температури, мъгли с ограничена видимост, слани и пр. Информираността за оперативната метеорологична обстановка в съответния район е основата, върху която трябва да се подрежда пъзелът на управленските решения за интервенция. 

Най-често срещаните бедствия, върху които е нужно да се обърне особено внимание, са:

Наводнения

За предотвратяването им е нужно изследване и анализиране на водосбора за паднали дървета, неизнесен кастрак, отклоняване на повърхностната вода от ерозирани участъци, пътища и коловози. Проследяване проводимостта на реките, на високите води на язовирите. Съвременните технологии са в състояние да контролират дистанционно тези процеси и своевременно да информират включените в мрежата заинтересовани експерти във всеки момент за нивото на язовири, реки, езера, водоеми, рибарници и др. Специалисти-хидроинженери следва да установят обхвата на риска и да набележат спешните мерки предварително, за да се предотвратят наводнения, човешки жертви, унищожаване на имуществото и животните на хората. Внезапните проливни дъждове не са оправдание.

Наводнението в Русе миналия месец

 

 

Свлачища

За предотвратяването им е необходим оглед на всички стари и предполагаеми свлачища и срутища, не само около магистрали и междуселищни пътища, но и около "черни пътища", които водят до курортни селища и вилни зони. Трябва да има отводняване на скатовете и недопускане на повърхностните води да достигат и да заливат пътищата. Друга мярка е укрепването на невралгичните места с шпилки, колони, диги, стени, мрежи и други средства. Трябва да се прави оглед за падащи камъни и скали не само по пътищата и жп линиите, но и в населените места. Има застрашени къщи и блокове от търкалящи се камъни, каменни блокове, скали, пънове и др.

 

Инверсионна мъгла

Мъглите и ограничената видимост се наблюдават в котловините и речните басейни основно през есенните и зимните месеци. Но се случват и през пролетта. Метеоролозите предварително уведомяват за ограничена видимост в прогнозите си. За да се избегнат верижни катастрофи, трябва предварително да се създаде адекватна организация от органите на КАТ и МВР. За предпочитане е да се поставят мобилни светещи пътни знаци, предупреждаващи за участъци с ограничена видимост и хлъзгав път.  

Горски пожари

Лятото наближава, а с него - и рискът от пожари. Установено е, че почти всички пожари са причинени от човека. Това означава, че обитаваните територии са рискови, особено при високи температури и силни ветрове. След като се установи обхватът на риска, експертите следва да проявят инициативност и творчество за непрекъснат надзор на територията и обезпечаване с необходимата техника и организация. Ако чакаме неподготвени да се появи бедствието, това означава да "тичаме" след събитието, формално и безпомощно - само за "оправдание", т.е. да рискуваме живота и здравето на екипите. Предотвратяването на бедствието трябва да започне с обхвата на риска, профилактиране и отстраняване на възможната опасност.

Природни бедствия е имало и ще има и занапред, но е необходимо компетентно управление на риска и бедствието. Трябва да ограничим развитието и разпространението на временните опасни фактори, за да ги управляваме.

Икономиката порасна с 1,8 %

автор:Дума

visibility 459

/ брой: 238

Публикуваха нови документи за етежната собственост

автор:Дума

visibility 588

/ брой: 238

Цената на винетките без промяна

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 238

Сенатът блокира помощта за Киев

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 238

Словакия закрива спецпрокуратурата

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 238

Продажници

автор:Александър Симов

visibility 538

/ брой: 238

Епична некадърност

автор:Александър Симов

visibility 570

/ брой: 238

Плесница за САЩ

автор:Юри Михалков

visibility 560

/ брой: 238

Вяра

автор:Дума

visibility 521

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ