09 Август 2020неделя20:57 ч.

Иван Иванов

Природният газ по-евтин, парното - не

КЕВР не намали цената му, защото през лятото тази услуга не се ползвала

/ брой: 102

автор:Мая Йовановска

visibility 834

Цената на природния газ вече е по-ниска с 9%. Въпреки че досега при поевтиняване на газа с над 5% това се е отразявало и на топлинната услуга, КЕВР реши цената на парното да не се намалява. Шефът на комисията Иван Иванов се обоснова с това, че по новата наредба за регулиране на цената на топлинната услуга, приета преди около 10 дни, това не се изисквало. 

Като оправдание да няма намаление Иванов изтъкна, че по това време на годината топлофикациите не произвеждали енергия за отопление. Другото е, че цената на природния газ била "на минимум" и така нямала съществено влияние. Освен това административните процедури по намаляването траели 20 дни и новата цена щяла да важи само десетина - до следващото решение на КЕВР.

Освен това, ако трябва да се започне процедура, тези цени биха действали не повече от 10 дни заради много админстративни изисквания, които предшестват влизането й в сила. Той обаче обеща, че КЕВР ще отчете тази промяна в своето годишно решение за цената на парното на 1 юли 2020 г. Бихме подходили по същия начин и при повишаване на цената на природния газ, оправда се той. 

Новата цена е 20,33 ст. за мегаватчас - с 2 лв. по-ниска от тази през май. На 27 май КЕВР обсъди цената на газа от 1 юни да е 21,97 лв - с 1,7% по-ниска, но "Булгаргаз" внесе актуализирано заявление за намаление от 9%.

Иванов съобщи, че на 10 юни КЕВР ще вземе решение по отношение надвзетите суми за парно от средата на миналата година до края на март тази във връзка с драстичното намаляване на цената на газа. По неговите думи това приспадане трябва да стане с първите изравнителни сметки, а най-късно - със следващите.

Междувременно стана ясно, че БЕХ бави връщането на надвзетите пари за газа. Близо седмица Съветът на директорите на БЕХ не можел да намери време да разгледа проекта на типово споразумение на дъщерното му дружество "Булгаргаз" с клиентите му за възстановяване на общо 198 млн. лв., които те са надплатили за  купения природен газ.

В четвъртък предстои заседание за цената на тока за бита, съобщи Иванов. По неговите думи на 1 юли КЕВР ще вземе решение за електроенергията. Средното за страната поевтиняване на тока, което се предлага, е минус 0,55%, каза той. 

Екатерина Захариева си урежда пост в ЕС?

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 151

Бедствено положение в хасковски общини заради пожар

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 151

Над 250 жалби са получени в парламента

автор:Аида Паникян

visibility 52

/ брой: 151

Протестно автошествие задръсти пътя към Калотина

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 151

Родната тол система стана златна

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 151

Пандемията срина приходите в транспорта

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 151

Хората очакват да обеднеят още

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 151

Димитър Зоров: Сирене под 12 лева е със сухо мляко

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 151

Масови бунтове заляха ливанската столица

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 151

Русия обяви кога ще отвърне с ядрен удар

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 151

Тръмп се скара с ключов републикански спонсор

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 151

Комисията Скопие-София може да заседава през септемри

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 151

ДПС - Доган за пари и сеир

автор:Юри Михалков

visibility 49

/ брой: 151

Извинете се, г-н Борисов!

visibility 43

/ брой: 151

Учителят от Джулюница

автор:Лозан Такев

visibility 43

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ