10 Юли 2020петък18:44 ч.

Природният човек

Петър Ръсовски улавя прекрасните пасторални и безметежни, съзерцателни и тържествени музикални фрази на натурата

/ брой: 66

автор:Иван Гранитски

visibility 2991

Този творец е изцяло потопен в магията на българската природа. Най-важните негови пластически търсения в продължение на десетилетия са насочени към любуване, опоетизиране и естетизиране на натурата. Петър Ръсовски обикаля из отечествените планини, долини, ждрела, равнини, съзерцава причудливите изваяния на речните корита и търси коренища, пънове и всякакви отломки от дърво, които са скулптирани от самата природа. Малцина имат тази вътрешна способност да съзрат и открият природната пластика, която - дали като прищявка на случая, или мистично закономерно решение - ражда фигура, група от фигури или просто впечатляваща дървесна метафора. Художникът се намесва съвсем дискретно при оформянето на природното ваятелство - най-много да почисти или съвсем леко да коригира това, което окръжаващият човека свят е породил.
Петър Ръсовски обича да рисува през десетилетията любими свои местности - от Родопите до Люлин планина и Витоша. Впечатлява особената вътрешна нежност и сантиментална светлина, която струи от отделните творби. Авторът съзнателно натоварва пейзажа с човешки черти (неслучайно е нарекъл една своя творба "Танцуващи дървета"). Вътрешната динамика е характерна за пейзажите на Ръсовски. Това отчетливо се забелязва и в група негови морски пейзажи, независимо дали става дума за крайбрежието на Созопол, или картини от Северното Черноморие (да речем Каварна). По-важното е, че художникът усеща животворящия дух на природата. Не мъртвият, застинал пейзаж, макар и изпълнен с виртуозна техника, привлича автора, а естественото движение и дихание на натурата. Ето защо говорим, че Ръсовски е творец, който навсякъде търси природното у човека и човешкото в природата, взаимното оглеждане на единната хармонична координатна система.
Петър Ръсовски - ето един български творец, който работи на превала между две столетия, без да вдига рекламен шум около своето име и без да е повреден от суетното самооблъщение на редица автори (брутално саморекламиращи се като инсталационисти), които смятат, че създават модерно изкуство, а всъщност нямат силите дори да родят и естетически запъртък. Гаранция за успеха на художника Ръсовски е, че той е зареден с добра, съзидателна вътрешна енергия и има естетически слух, който е така настроен, че улавя прекрасните пасторални и безметежни, съзерцателни и тържествени музикални фрази на природата.
---------
Юбилейна изложба на Петър Ръсовски - живопис, рисунка, маслен пастел, природна и малка пластика, е подредена до 31 март в Национален музей "Земята и хората" (бул. "Черни връх" 4)
 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 130

Турция обяви "Св. София" за джамия

автор:Дума

visibility 20

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 399

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 364

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1022

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ