04 Юли 2020събота12:27 ч.

Природа отвъд реалното

/ брой: 280

автор:Дума

visibility 846

Самостоятелна изложба живопис на Ангел Пачаманов може да се види до 21 декември в галерия "Лик" (ул."Лайош Кошут" 37). Изложени са творби от циклите - "Земя", "Небе", "Цветни поляни", "Птици", "Лилии" и акварели. Това са произведения, рисувани през последните две-три години, които, събрани заедно, дават по-пълна представа за работата на Ангел Пачаманов.
Една природа, в която художникът прониква отвъд реалното, конкретната форма и изважда нейните чувства, мисли, настроения, като обединява имагинерен свят с действителността и създава нов, близък ни свят, бликащ от енергии - едно тържество на творението, посочва Аделина Филева, директорка на СГХГ. По думите й художникът изгражда тези свои пейзажи чрез високите и ниски регистри на тоналностите. Приглушени или ярки, багрите му трептят богато и сложно и излъчват собствена жива светлина. Частици живот със свои модулации на постоянно движение, вътрешен ритъм, с различна сила и динамика. Изразителността на форми и цветове се съчетава и с променливите докосвания и замах на четката, като създават разнообразни внушения, допълва Аделина Филева.                   
Ангел Пачаманов е роден в Гълъбово. Живее и работи в Пловдив. Завършил е Художествената гимназия в София и монументални изкуства в НХА. Член е на СБХ от 1985 г. От 1988 г. досега има 35 самостоятелни и участие в колективни изложби в Пловдив, Варна, София. За този период е представял свои картини в Швейцария, Италия, Германия, Испания, САЩ. Негови платна са притежание на галерии и частни колекции в Швейцария, Франция, Германия, Англия, Португалия, Испания, Турция, Канада и др.
 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 125

Рекорд на заразените с коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 123

СЗО: Събудете се, данните не лъжат

автор:Дума

visibility 182

Облекчават още мерките във Великобритания

автор:Дума

visibility 112

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 543

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 559

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1149

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ