24 Януари 2022понеделник22:42 ч.

ново:

През следващото денонощие ще остане предимно облачно и ветровито с умерен, в източната половина от страната и силен вятър от север. До следобяд ще има слаби валежи от сняг в Северна и Западна България. След обяд валежите от сняг ще спрат. Ще е студено с преобладаващи минимални температури между минус 9° и минус 4°, в отделни котловини до около минус 11°, в София - около минус 9°; максималните ще са между минус 5° и 0°, в София - около минус 5°. През следващото денонощие ще остане предимно облачно и ветровито с умерен, в източната половина от страната и силен вятър от север. До следобяд ще има слаби валежи от сняг в Северна и Западна България. След обяд валежите от сняг ще спрат. Ще е студено с преобладаващи минимални температури между минус 9° и минус 4°, в отделни котловини до около минус 11°, в София - около минус 9°; максималните ще са между минус 5° и 0°, в София - около минус 5°.

Бюджет 2012

Приоритет става невежеството

ГЕРБ прехвърля просветата към джоба на гражданите, от науката се отказва изобщо

/ брой: 255

автор:Велиана Христова

visibility 1128

Внасянето на бюджет 2012 в парламента тази година бе свързано с огромни хвалби на правителството за увеличаване на средствата за образование. Цели 172 млн. лв. бил ръстът за това перо. Едно на ръка, че този ръст е основно за средното образование, а освен това той фигурира в т.нар. консолидирана фискална програма, в която влизат не само държавните средства за средно и висше образование, но и приходите на вузовете от студентските такси, както и парите, които се очакват от ЕС. А както се вижда, очаква се парите от ЕС в образованието да се увеличат с 94,3 млн. лв. Това е повече от половината от прокламирания ръст на инвестициите за сектора. Наред с това  вкарването в един кюп на средствата за средно и за висше образование създава

твърде много скрити картинки

за реалното положение, някои от които при по-внимателно вглеждане в числата на бюджета започват да изплуват из бюджетната мъгла.


В сектора на висшето образование формалният ръст на парите от хазната за 2012 г. като сума е всичко на всичко 12,2 млн. лв. Това е нищо, като знаем, че неотдавна МВР например получи изневиделица 10 млн. лв. ей така - трябвали му за изборите. Как се оползотвориха парите в изборите, видяхме и ние, и целият свят. Така или иначе, през тази година държавните вузове получават от публичния бюджет около 333 млн. лв., догодина ще получат 345,2 млн. лв. Световна практика е мястото на всеки отрасъл да се измерва с процента от брутния вътрешен продукт (БВП), който държавата отделя за него. Фактът в случая е много ясен. Според бюджет 2011 държавата инвестира за висшето образование 0,43% от БВП, докато в бюджет 2012 залага... намаление до 0,42%. Знакът, който България подава към ЕС по този начин, също е ясен - ние не следваме приоритетите на Евросъюза, където образованието е сред основните сектори, сочени като магистрала за бъдещо развитие.
Философията на бюджета според описанието в доклада на финансовия министър Симеон Дянков е "твърди бюджетни ограничения за всички субекти". Като ще е така, по каква причина

расте бюджетът за властта

- за Народното събрание се увеличават с 1,4%, а за Министерския съвет (без министерствата) - с цели 8,5%! Очевидно бат'Бойко и хората около него не са субект, който може да бъде обременяван с фискални притеснения. Намалена е с малко само субсидията за президентството - вероятно защото Дянков е съчинил бюджета преди ГЕРБ да заграби и тази власт в свои ръце. Пак противно на всички закани секторът "Отбрана и сигурност" ще се радва отново на щедро обгрижване с пари на данъкоплатците - силовите министерства и служби отмъкват цели 3,2% от БВП. Някой да не е наясно защо?  Достатъчно странно е вътрешното разпределение на средствата между висшите училища. След всички разтягани локуми за финансиране според качеството на обучението виждаме как доказаният лидер в рейтингите на вузовете - Софийският университет, получава най-ниското увеличение на бюджета - едва 1,1%. Водещият инженерен вуз у нас пък - Техническият университет в София, след сладките приказки за засилено внимание към техническото оразование, се радва на... намаляване на бюджета си за 2012 г. В същото време

първенецът по ръст на субсидията

е Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) - той ще има цели 22,4% повече от тази година. Следват медицинските университети във Варна и София, както и Бургаският университет. С над 3% намаление на субсидията обаче са и Техническият университет в Габрово и Националната спортна академия, Следва Лесотехническият университет с минус 2,9% спрямо тази година. Защо?Чуват се обяснения, че ръстът на парите за някои вузове се дължал на увеличения брой студенти, приети през тази есен. Кратка справка в решенията на МС за приема на студенти обаче опровергава тази заблуда. Софийският университет е получил тази есен 431 бройки за прием на студенти в повече от миналата година (7079 първокурсници при 6648 през 2010 г.). Но увеличението на бюджета му е минимално. Техническият университет в София е приел 165 първокурсници повече, околкото през 2010 г., а субсидията му е намалена! Спортната академия, която също е орязана, няма разлика в бройките за прием през тази и миналата есен. А първенецът по ръст на субсидиията - УниБИТ, е приел всичко на всичко 45 студенти повече от миналата година. Така че всякакво обяснение за тази аномалия с приема на студенти просто отпада. Може би субсидиите на вузовете отново са определяни според това кой ректор с кое око гледа към властта?
Иначе в преходните разоредби на Закона за бюджета е записано, че ако приетите студенти са по-малко от заявената бройка за прием, до 31 март 2012 г. парите за издръжката им се отнемат от вуза и се дават на МОМН за дейности по политиките в сферата на висшето образование.
Тук е мястото да споменем за един

безпрецедентен законов абсурд

- с преходните разпоредби на Закона за бюджета се прави огромна и същностна промяна в Закона за висшето образование (ЗВО). Променя се кардинално моделът на финансиране на държавните висши училища. Според ЗВО в момента субсидията им зависи от оценката, която вузовете получават от Агенцията за оценяване и акредитация (НАОА), създадена като нарочен специализиран и компетентен орган за оценяване на качеството във висшето образование. Вместо това промяната сега предвижда субсидията да зависи от "комлексна оценка за качеството на обучението и съответствието му с пазара на труда, формирана въз основа на критерии, определени с акт на Министерския съвет, включваща и резултатите от оценката при акредитацията". С една дума - правителството изземва функциите на НАОА. Нещо повече - в описанието на политиките на МОМН, приложено към Закона за бюджета, личи, че за тази "комплексна оценка" и за разпределението на парите по нея в просветното министерство са предвидени допълнителни пари за 2012 г. - 15 млн. лв.! 
Първо, изобщо не е ясно

що за птица е тази "комплексна оценка"

Второ, какво съответствие и с кой пазар на труда - с този ли, в който 90% от фирмите са нискотехнологични? Кой и кога ще анализира този пазар на труда, та през 2012 г. вузовете да зависят от него?! Трето, никакво обсъждане на такава законова промяна никъде и с никого не е правено. Първата реакция на председателя на ресорната парламентарна комисия Огнян Стоичков, който е юрист, бе, че се създава безпрецедентен хаос в правния мир. Не може със закон с едногодишно действие, какъвто е Законът за бюджета, да се променя по същество специален закон като ЗВО, категоричен е Стоичков. Според него такава разпоредба означава, че правителството се отказва да внесе обещания "до края на септември" и отложен уж за след изборите нов Закон за висшето образование.
Правният абсурд обаче не свършва дотук. Със същите преходни разпоредбли на Закона за бюджета се прави още една грамадна промяна в ЗВО. Сега според закона държавните такси, определени от МС, които вузовете събират от студентите, не може да са по-високи от половината от норматива за издръжка на студент в съответната специалност. Сега с промяната се предвижда държавните такси във вузовете да са не по-високи от две трети от норматива за издръжка. Сиреч - предвижда се

скок с 16% на студентските такси

за обучение в държавна поръчка! Само за "някои категории студенти" академичните съвети могат да определят по-ниски суми от таксите, утвърдени от МС. Това вече е не само правен нонсенс, това е наглост, която ще прати и останалите все още тук наши студенти в европейските страни, където обучението е или безплатно, или с по-ниски такси от нашите.      
На този фон съвсем неразбираемо става защо тогава за 2012 г. е предвидено, че приходите на вузовете от студентски такси и други дейности ще се намалят с 8% - с над 22 млн. лв. спрямо 2011 г. и ще са 255 млн. лв. Логика няма, връзка с главния мозък - също.  

Субсидиите за науката са престъпление

Безспорно престъплението, заложено в бюджет 2012, се нарича "финансиране" на науката. За намалената за пореден път без всякакъв мотив субсидия на БАН, с която Дянков и правителството обричат водещата научна организация на гибел, ДУМА писа вече немалко. Ще добавим само, че БАН, която единствена от всички публични структури работи с мизерна заплата под 500 лв. средна заплата и която единствена от всички институции е докарала в България вече 45 млн. евро европейски пари, е подложена на откровени гонения и обречена на унищожаване. За 20 години, от 1991 г. досега, тя е най-слабо финансираната институция в страната (вж. таблицата). Следва я по бедност другият стожер на българската наука и образование - Софийският университет. Нека някой да каже, че това е случайно. През 2012 г. по личната прищявка на Дянков, безпрекословно следвана от премиера Борисов, предстои финансовото удушаване на лидера на българската наука - БАН. Там просто няма да останат учени, а ако останат малцина, няма да могат да работят. 
Проектът за бюджет 2012 г. обаче е

още по-срамен за българското правителство

Той черно на бяло казва: правителството нарушава всички документи на ЕС, които България е подписала, то отхвърля категорично всички ангажименти, които страната е поела като членка на Евросъюза. Защото в момента в ЕС за наука се инвестират средно 2% от БВП; науката е единственият стратегически приоритет, към чието финансиране ЕС поставя количествено изискване - до 2020 г. да се влагат за изследвания 3% от БВП. В това време българското правителство... намалява инвестициите за наука! Ако през 2011 г. субсидиите за отрасъл "Наука" са 0,16% от БВП, през 2012 г. те ще бъдат 0,13%. Това е малко над 110 млн. лв. - при разход само за полицията например 1,14 млрд. лв.! Няма друга такава държава, няма такова правителство в Европа.   
 Борисов, Дянков и Игнатов се хвалят, че дали 10 млн. лв. и заради протестите на БАН - още 5 млн. лв., за

фонд "Научни изследвания"

в МОМН, който финансира проекти чрез конкурс. Погледнете обаче доклада на МОМН към бюджета. Там е записано, че субсидията за програмно-конкурсно финансиране през 2012 г. ще е 36 470 910 лв. и това е с 84 599 лв... по-малко, отколкото е през 2011 г.! Тук са включени и парите за наука на вузовете, които им се дават за изследвания по закон. А като извадим сумите, които ще се изплатят на служителите на МОМН за обслужване на програмата, остават общо едни 35,5 млн. лв. Същото е за програмата "Оценка, развитие и съхраняване на научния потенциал" - парите са едва 560 159 лв. и са с близо 300 000 лв. по-малко, отколкото за тази година. В програмата за насърчаване на интегрирането в общото европейско изследователско пространство пък има 14 млн. лв. за членски внос в ЦЕРН и Изследователския фонд за въглища и стомана плюс някакви 8 млн. лв., които се дават "за координация и мониторинг" на МОМН и центъра му за информация.
Но в доклада за политиките на МОМН откриваме още една кардинална промяна: "Поетапно преминаване на подкрепата за докторантура от статус "държавна поръчка" към статус "проектно финансиране". Т.е. 

държавата ще прекрати плащането за докторанти

и ще ги препрати да се издържат и да полчават стипендии от проекти! Явно се иска от проекти БАН и учените изобщо да си плащат тока, парното, заплатите, че сега и докторантите. Първо, такива плащания от проекти са забранени и второ, никъде по земята няма такава практика. В сродните на БАН научни центрове в Европа държавите поддържат специална квота от хазната за подготовката на докторанти. Това тук означава пълно неразбиране що е наука и как се подготвят кадри за нея.
На целия този фон звучат като пълна подигравка клишетата в доклада на МОМН към бюджета: "Визията е да изградим конкурентоспособна европейска образователна и научноизследователска среда в България, която насърчава и подкрепя всяка отделна личност в нейния стремеж към творческо и професионално развитие... Научните изследвания са национален приоритет и имат стратегическо значение за развитието на страната".
Честито!

 

Ирена Анастасова проведе приемна в Монтана

автор:Дума

visibility 84

Кутия цигари поскъпва с около 20 ст. от юли

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 15

Само един язовир е законно ремонтиран

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 15

Над 80% от фирмите ще вдигат заплати

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 15

Асанж с право да обжалва екстрадицията

автор:Дума

visibility 203

Румъния иска по-силно присъствие на НАТО

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 15

И Сърбия с предсрочни избори

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 15

Българска свободна телевизия стана на 3 години

автор:Дума

visibility 177

БСП и нейните душмани

автор:Александър Симов

visibility 819

/ брой: 15

Метаморфози

автор:Ина Михайлова

visibility 1639

/ брой: 15

Деяна Данаилова: Три години БСТВ казва истината

автор:Ина Михайлова

visibility 791

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ