29 Юли 2021четвъртък21:59 ч.

Приложно златарско изкуство в Музея на София

Може да се видят накити и предмети, изработени от сребърни и други метални сплави, главно от XIX и първата половина на ХХ в.

/ брой: 112

автор:Дума

visibility 26

Регионалният исторически музей на София представя изложбата "Приложно златарско изкуство" до 26 септември, всеки ден между 10 и 18 ч. Концепцията е разработена от екип на музея, начело с куратора Кателина Салтирова-Павлова. Занаятът е представен в ареала на българските земи и в контекста на систематизирана информация за конкретни произведения, някогашни работилници, както и съвременни майстори.

Включени са накити и предмети (свързани с бита, религиозния култ и др.), изработени от сребърни и други метални сплави, чрез разнообразни техники. Основните експонати са от периода XIX и първата половина на ХХ в. Връзката им с предходната епоха е онагледена посредством артефакти от ХVI, ХVII и ХVIII в.

Златарската работилница е разгледана освен чрез изработваните в нея произведения, и посредством инструментариума (клещи, менгеме, везни и др.), с който си служат майсторите. Принадлежностите са използвани за направата на златарски изделия в края на ХIХ и началните десетилетия на ХХ в.

Дейността на съвременни майстори златари е представена интерактивно. Обърнато е внимание на ръчно направени изделия, създадени чрез възпроизвеждане на стари модели, техники и технологии. Взети са под внимание двата съществени белега на произведенията - естетика и утилитарна функция. 

Подготовката и реализацията на изложбата е резултат от партньорска инициатива. Регионалният исторически музей на София е организатор, домакин и основен участник. С експонати или фотоматериали партнират Националният исторически музей, Националният археологически институт с музей при БАН, частният колекционер Антонио Василев и фондация "Занаяти от тракийските земи". Използвани са и фотографии от личната колекция на Константин Чакъров.

Изложбата се намира в зала "Временни експозиции", етаж 2 на РИМ - София (пл. "Бански" 1). Разглеждането се осъществява при спазване на всички противоепидемични мерки.

Снимки Регионален исторически музей на София

Правителството одобри актуализацията на бюджета

автор:Дума

visibility 138

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 890

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 144

Левски във Вароша

visibility 57

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 80

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 145

Да живее социализмът!

visibility 96

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ