22 Октомври 2019вторник08:56 ч.

ЕкоНомика

Приказка за глобалната стълба

/ брой: 23

автор:Димитър Събев

visibility 1313

1500 частни самолета долетяха до швейцарското градче Давос за годишната среща на световния каймак. Огледаха се около себе си големците и решиха: системата работи, светът става все по-добро място и бедността намалява. 

Как да не се сетиш за "Приказка за стълбата" на вечно младия български поет Христо Смирненски? Изкачиш ли се веднъж на върха й, не долитат вече до теб яростните викове на тълпите и си казваш: "О, колко е красива земята и колко са щастливи хората!" 

Статистиката е велик шумозаглушител. "Трябва да сте ни благодарни - мръщят се онези на върха - защото извадихме стотици милиони от състояние на крайна бедност. Никога бедността в света не е била тъй ниска". Но какво разбират те под "крайна бедност"? Да живееш всеки ден с по-малко от онова, което можеше да се купи с 1.90 долара в САЩ през 2011 г. Днешният свят се грижи да остави място за избор: или едно кафе в евтино заведение, или пакетиран хляб и един кренвирш от супермаркета. 

Антропологът Джейсън Хикел има добър отговор за онези, които твърдят, че 1.90 долара е по-добре от нищо: преди прегръдката на глобалния капитализъм да остави планетата без дъх, повечето хора чисто и просто нямаха нужда от пари. Те със сигурност не са били богати, но не са били и бедни - стопани, а не окъсани човешки отломки, заливани със свидетелства за просперитета на "по-добрия свят". 

Ако границата на бедността беше по-адекватните 10 лева на ден, под нея щяха да се озоват над 4 млрд. души. А ако изискването да не си беден е просто да имаш достъп до тоалетна и питейна вода, над 30% от хората в света нямаше да му отговорят. Дори Световната банка не вижда подобрение в глобалната хигиена между 2010 и 2015 г. 

Ако има един способ, който ще облекчи товара на бедността, това е справедливото данъчно облагане на мултинационалните корпорации. Експерти изчислиха, че корпорациите нечестно си спестяват над 170 млрд. долара годишно от данъци, дължими на най-бедните държави. Само че всеки, който напомня на хората с парите и властта в Давос за нуждата от данъчна реформа, безшумно е свалян от трибуната. Дяволът, както знаем, внимателно контролира какво ще видим и чуем.   

Така невидими за родния елит остават и онези 2.2 милиона българи, които живеят в тежки материални лишения. Видимите резултати са пътища и градинки, платени с публични средства, отишли при свои хора, спечелили обществени поръчки. 30% от населението на България живее в тежки материални лишения при средно 6.6% за ЕС. Време ли е за поредния лъч на метрото или ремонт на центъра на столицата? 

Работата е там, че откакто угасващият поет записа в санаториума своята безсмъртна притча, стълбата претърпя еволюция. По нея вече се катерят не младежи с огнени очи, а опозиционни партии. Остане ли извън властта Ц слезе ли на земята, ушите на партията внезапно се отварят за Дстенанията, по-зловещи от декемврийските виелициУ. Качи ли се три министерски стъпала нагоре, изведнъж вместо кървави рани вижда алени рози.

Още текстове от автора можете да прочетете на www.bodil.bg

Николай Радев: Ще работим с неправителствения сектор

автор:Дума

visibility 153

Младен Тимчев:Спортът има бъдеще в община Сандански

автор:Дума

visibility 123

Ива Вълчева: Няма да обещавам, а ще действам

автор:Дума

visibility 122

Борисов сравни "Турски поток" с политическа магистрала

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 202

Експерт: Инфлацията е по-висока от тази, която отчита НСИ

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 202

БДЖ пусна поръчка за 40 нови вагона за над 76 млн. лв.

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 202

300 кг колбаси с опасна бактерия са изтеглени от пазара

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 202

Нетаняху върна мандата за съставяне на правителство

автор:Дума

visibility 133

Британският парламент отказа да разгледа сделката за Брекзит

автор:Дума

visibility 159

В САЩ съдят фармацевти

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 202

Македонците ще гласуват на 12 април

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 202

Топ 5 на провалите на Фандъкова

автор:Деси Велева

visibility 278

/ брой: 202

Владимир Москов: Вратата ми винаги е отворена за хората

visibility 107

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ