28 Май 2020четвъртък12:17 ч.

Навръх професионалния празник на здравните медици президентът Румен Радев посети “Пирогов”. Дарението има смисъл, когато е навреме и далеч от камерите, другото е суета и популизъм, коментира той показния отказ от депутатски заплати

Президентът: Сити решават, а много българи са гладни

Мнозинството остави хората да се борят с битовите сметки

/ брой: 67

автор:Дума

visibility 918

Решенията за ограниченията в извънредното положение се взимат от сити хора, докато много българи вече гладуват, каза президентът Румен Радев. Не трябва да се чака гладът да победи страха, защото последствията може да бъдат непредсказуеми, предупреди той и настоя за ясна стратегия как безопасно и най-бързо да излезем от пълната парализа на икономическия и обществен живот.

Часове по-рано мнозинството в НС реши да защити само банковите длъжници. Заради коронавируса се позволява временно неплащане само на банкови кредити, но не и на сметките за ток, парно, вода и телефон. БСП определи това като сериозно отстъпление в защитата на длъжниците, защото силно уязвими граждани остават с дългове за битови услуги.

Популисткото решение на депутатите да останат без заплати за април не бе подминато от президента Румен Радев, който подчерта, че трябва да се помисли не само за физическото, но и за психическото здраве на нацията. Той отбеляза, че тези, които вземат решенията за ограниченията в извънредното положение, са "сити хора, но много българи вече гладуват". Не трябва да се чака моментът, в който гладът ще победи страха, защото тогава последствията могат да бъдат непредсказуеми, предупреди президентът и настоя, че е необходимо отсега да се разработи ясна стратегия как безопасно и възможно най-бързо да излезем от пълната парализа на икономическия и обществен живот. По думите му без убедителна, солидна и навременна реакция на управляващите в борбата със социалната и икономическа криза има риск тя да прерасне в катастрофа. Според него се наблюдават действия в правилната посока, но те все още са далеч от желаното.

Дарението има смисъл, когато е навреме и далеч от камерите, другото е суета и популизъм, каза Радев. Той напомни, че за разлика от депутатите и министрите, които възнамеряват да си дарят заплатите към края на извънредното положение, той още преди половин месец дари своята на нуждаещите се възрастни в община Видин. "Дарението е личен акт, но ако много държите да се равнявате по президента, има лесно решение - кръгом и бегом към месец март, сега си дарете и мартенските заплати, както го направих и аз. Не е въпрос да правиш дарителство, когато е "модерно" и ще те снимат камерите, дарителството е дълбок, осъзнат личен акт, не само да "изръсиш" пари, а да влезеш в къщите на самотни възрастни хора, да поговориш с тях чисто човешки", посочи държавният глава. По-късно вчера вицепрезидентът Илияна Йотова обяви, че дарява месечната си заплата на Центъра за спешна помощ в София.

Държавният глава смята, че и след 13 май ще съществува коронавирус, и попита дали и тогава ще стоим в това положение. Радев даде пример с европейски държави като Австрия и Германия, които вече постепенно облекчават извънредните ограничения. Президентът ще се запознае с приетата от парламента актуализация на бюджета и антикризисните мерки и тогава ще вземе решение за обнародването им. "Премиерът трябва да се запознае със законите и с Конституцията и да прочете кога може да се налага вето. На решения на НС президентът не може да налага вето, те се обнародват директно", заяви държавният глава, попитан за изказване на министър-председателя. Радев посочи, че е по-добре премиерът да се въздържа от някои коментари. "Гьоте го е казал най-добре: Няма нищо по-страшно от активната глупост", допълни президентът. По-късно вицепремиерът Томислав Дончев се опита да го апострофира отново с цитати на Гьоте. "Президентът да следва собствената си препоръка - да се смирим и да си гледаме работата. Кризата вади най-доброто от обществото, но се боя, че не вади най-доброто от политиците", заяде се той от постоянството в критиките на държавния глава.

Стефан Бурджев: БСП има план за Северозапада

автор:Дума

visibility 74

СОС гласува промени в бюджета на София

автор:Дума

visibility 107

„Нисан“ закрива най-големия си завод в Европа

автор:Дума

visibility 66

Забраняват ГМО в детските храни

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 99

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 99

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 664

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 265

/ брой: 99

Българите от Болград и ленивата държава

автор:Мирослав Попов

visibility 256

/ брой: 99

Датата

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ