22 Октомври 2019вторник08:50 ч.

Народният президент Джоко Видодо е и енергичен реформатор и модернизатор

ЛИЧНОСТИ

Президентът с маратонките остана любимец на индонезийците

При Видодо принципът за "близост с народа" е поза и популистка хватка, а реално съдържание

/ брой: 129

автор:Дума

visibility 634

Евгений Соловьов,
 ТАСС

Наскоро конституционният съд на Индонезия постави точка на продължилата почти два и половина месеца сага с президентските избори. Висшият съдебен орган отклони всички искове на загубилата страна, която твърдеше за масови нарушения. След няколко дни ЦИК на страната огласи, че действащият държавен глава Джоко Видодо е събрал 55,5% от гласовете и избран за нов 5-годишен президентски срок. 

От семейство на дърводелец

Джоко Видодо, когото в Индонезия наричат просто Джокови, рядко може да бъде видян в официален костюм. Той предпочита традиционните индонезийски ризи и маратонки. Говори се, че той е голям поклонник на хеви-метъл музиката и нерядко е гост на рок концертите на известни групи. Но Джокови е наричан народен политик не само заради външния си вид и хобитата му. Той няма никакви връзки с политическите елити, за разлика от своя конкурент на изборите Субианто, който е потомък на видния индонезийски държавен деец и икономист Сумитро Джойохадикусумо, който пък е представител на знатен аристократичен явански род (от остров Ява, най-големия от архипелага Индонезия с нейните 17 508 острова - бел. ред). Освен това той е зет на бившия президент на страната Хаджи Мохамед Сухарто, заемал този пост от 1967 до 1998 г. 

(Ген. Сухарто бе обявен за най-корумпирания ръководител в света, през 32-годишната диктатура семейството му е натрупало богатство, оценявано между 15 и 35 млрд. долара. През 1965-1968 г. командваната от него армия е избила близо 800 000 комунистически симпатизанти и още 300 000 души при операции срещу движения за независимост в Папуа, Ачех и Източен Тимор - ред.)

Сега Субианто е в развод, макар и да поддържа отношения с бившата съпруга, с която периодично се появява на обществени събития. 

Джокови също е роден на остров Ява, но в небогато семейство на дърводелец. След завършването на горския факултет в най-стария индонезийски университет Видодо дълго време се е занимавал с мебелен бизнес. През 2005 г. бе избран за кмет на родния си град Суракарта с население от едва половин милион души. Извършените социални реформи направиха твърде популярен дебютиращия политик. По негова инициатива например в града бе въведена медицинска застраховка за всички жители. Видодо бе преизбран за кмет през 2010 г с 90% от гласовете на избирателите, а през септември 2012 г.  стана губернатор на специалния столичен окръг Джакарта.

Мащабни преобразувания

Джокови продължава да се придържа към образа на "народен политик" и в управлението на най-многобройната мюсюлманска държава  в света. При това неговият принцип за "близост с народа" е истински, а не е популистка хватка. Преди няколко години при подготовката на специално интервю за ТАСС имах възможност да беседвам с него в президентската резиденция. Първата част на интервюто, посветен на външната политика на Индонезия и връзките й с другите страни, мина скучно. Джокови постоянно зачиташе подготвен му текст. Но когато преминахме към обсъждането на вътрешните проблеми на държавата, тук той явно се почувства в стихията си, споделяйки без подготовка за всички сложности и планове за тяхното преодоляване. Понеже след няколко дни му предстоеше посещение в Русия, той с голям интерес ме разпитваше за нашата страна, какво задължително трябва да се изпробва от руската кухня. А на прощаване ме разведе из резиденцията и показа  знаменитата в Индонезия мебел, която се произвежда в семейната му фабрика. И сега в предизборната си кампания Джокови наблегна именно на вътрешните въпроси. "Това дори не бяха избори, а по-скоро референдум за доверие към правителството", нееднократно повтаряше той.

След като дойде на власт през 2014 г., той започна мащабен проект за модернизация и създаване на инфраструктура, който включваше строителство на нови летища, изграждането на железопътни и скоростни магистрали,  развитие на обществения транспорт и много друго. Стойността на генералния план се оценява на $150 млрд., като само $15 млрд. се отделят от бюджета. Останалите средства трябва да бъдат привлечени от чуждестранни инвеститори. В страната вече може да се почувства резултатът от президентските преобразувания: миналата година равнището на бедност в Индонезия падна до рекордния нисък в историята й показател - 9,8% от цялото население.

Опозицията критикуваше Джокови, че не е изпълнил предизборното си обещание за годишен икономически ръст от 7 на сто. Но по време на 5-годишното му управление  ръстът на БВП не падаше под 5 процента. Освен това водещи икономически агенции предсказват, че при съхранението на сегашните темпове на развитие към 2045 г.  Индонезия ще стане четвъртата икономика в света.

Почти най-най

Официалните лица в Индонезия с нескрита гордост нееднократно подчертаваха, че проведените на 17 април избори са най-мащабните в света. И отчасти са прави. Право на глас в страната имат почти 193 млн. души, включително и 17-годишните лица.  Но може да гласуващ и ако си 16-годишен, стига да имаш брак, което е законно в Индонезия. Право на глас имат също пациенти на психиатричните болници, центровете за лечение на наркомани и дори затворници, които съдът не е лишил от политически права. Но за сметка на това не могат да гласуват съгласно конституцията нито полицаите, нито военнослужещите - те трябва да бъдат политически неутрални.

По брой на избиратели Индонезия не е световен лидер: пред нея са Индия и САЩ. Но уникалността на изборите в Индонезия се състои в това, че първо президентът се избира пряко, за разлика от САЩ, а второ - гласуването се проведе в един ден, за разлика от Индия, където този процес се проточи няколко седмици.  В хода на всеобщите избори индонезийците избираха също депутати на двете камари на парламента и местни законодатели - освен държавен глава. В изборите участваха общо 240 000 кандидати, претендирали за 20 000 места. Из цялата страна бяха открити примерно 810 000 избирателни участъци.

За съжаление проведените избори на 17 април ще се запомнят и с рекордно високата смъртност сред членовете на избирателните комисии и доброволците, отговарящи и осигуряващи гласуването. По данни на здравното министерство в първите дни след изборите, когато е започнало преброяването на гласовете, са се поминали 500 души. Като главни причини се посочваха преумора, инфаркти, инсулти, остри респираторни заболявания, пристъпи на астма. Генералният секретар на ведомството Оскар Примади призна, че "никой, разбира се, не е очаквал такова количество жертви. Но проведените избори изискват от служителите на избирателните комисии задоволително здравословно състояние. За съжаление не всички го притежаваха". 

Мастило, пирон, преброяване 

Пиронът  или аналогичен остър предмет стана главното оръдие на народното волеизявление - с помощна именно на такъв предмет трябваше да се издълбае графата срещу предпочитания кандидат. Друга особеност на изборите в Индонезия бе маркировката на гласувалите, върху чийто палец бе нанасяно трудно отмивано мастило. В един от столичните избирателни участъци аз също изпробвах качеството на мастилото: 10 дни ходих с тъмно кутре (най-малкият пръст). Но пък няколко дни след изборите лицата с такъв пръст получаваха 30-процентна отстъпка при пазаруването в моловете на столицата Джакарта. 

Макар че това едва ли е било въведено, за да се привлекат повече избиратели, които можеха да гласуват до 13:00 часа местно време. Избирателната активност надхвърли 80%, а съдейки по разказите на местните жители, денят сряда на гласуването, който бе обявен за почивен, се бе превърнал за тях в истински празник. След гласуването мнозина са си гостували, за да следят преброяването на гласовете от преките телевизионни предавания. 

Въпреки че официалните данни на ЦИК станаха известни едва след месец, десетки авторитетни компании, притежаващи специална държавна акредитация, извършваха собствено преброяване на гласовете и резултатите се появиха още в края на деня.  И се оказа, че техните социологически изследвания напълно съвпаднаха с официалните резултати, огласени от ЦИК. 

Николай Радев: Ще работим с неправителствения сектор

автор:Дума

visibility 153

Младен Тимчев:Спортът има бъдеще в община Сандански

автор:Дума

visibility 123

Ива Вълчева: Няма да обещавам, а ще действам

автор:Дума

visibility 122

Борисов сравни "Турски поток" с политическа магистрала

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 202

Експерт: Инфлацията е по-висока от тази, която отчита НСИ

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 202

БДЖ пусна поръчка за 40 нови вагона за над 76 млн. лв.

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 202

300 кг колбаси с опасна бактерия са изтеглени от пазара

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 202

Нетаняху върна мандата за съставяне на правителство

автор:Дума

visibility 133

Британският парламент отказа да разгледа сделката за Брекзит

автор:Дума

visibility 159

В САЩ съдят фармацевти

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 202

Македонците ще гласуват на 12 април

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 202

Топ 5 на провалите на Фандъкова

автор:Деси Велева

visibility 278

/ брой: 202

Владимир Москов: Вратата ми винаги е отворена за хората

visibility 107

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ