02 Юли 2020четвъртък12:55 ч.

В поредицата консултации за избора на главен прокурор президентът Радев разговаря и с неправителствени организации

Президентът настоя за прозрачност при избора на главен прокурор

Избраникът трябва да е смел, независим и компетентен, смята Румен Радев

/ брой: 111

автор:Дума

visibility 1037

Обществото трябва да получи гаранции за успешния ход по избора на следващия главен прокурор - ясни критерии, прозрачна процедура и достатъчна и добра аргументираност на номинациите за поста. Това заяви вчера президентът Румен Радев на организираната от него кръгла маса "Предстоящ избор на главен прокурор - критерии и обществени очаквания". На събитието бяха поканени неправителствени организации, които имат отношение към съдебната система. Това бе поредната консултация на държавния глава по темата, след като вече проведе срещи с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателите на ВКС и ВАС - Лозан Панов и Георги Чолаков, с правосъдния министър Данаил Кирилов, с шефа на Инспектората към ВСС Теодора Точкова и с представляващия ВСС Боян Магдалинчев. 

Според Радев консултациите са ясен сигнал за голямата значимост на избора на главен прокурор и необходимостта това събитие да е във фокуса на общественото внимание. "Водя се от принципа за разделение на властите, но и не пренебрегвам моето задължение, тъй като в края на процеса подписвам указа за назначението", изтъкна той. "Главният прокурор е натоварен с високи обществени очаквания, предстоят му тежки задачи, затова е важно още на старта на своята дейност да се ползва с високо обществено доверие. Високите очаквания към процедурата са необходими и оправдани, предвид отредените по конституция функции на главния прокурор - за осъществяване на надзор за законност и методическо ръководство на всички прокурори. Това е важен фактор за ефективна борба с престъпността и корупцията, за утвърждаването на законността", каза Радев. Конкретните измерители на предвидените в закона критерии при избора са: висок етичен стандарт, висока професионална компетентност, изявена независимост и воля за налагане на законността. Важно е как ще бъде оценена изявената независимост на следващия главен прокурор, защото от неговата смелост и гражданска отговорност зависи успехът на бъдещата му дейност, убеден е Радев. 

Президентът настоя за повече лична отговорност от хората, които управляват. "България ще има консолидация - по-голяма и обществена, ще има и прогрес, и просперитет, ще бъде по-модерна държава, когато тези, които управляват и вземат решения, не се крият зад други - органи, институции. Отговорност на други аз няма да нося", отсече държавният глава. Според него в държавата "всичко е размито и все опира до парламента и накрая няма отговорни, затова да не се чудим защо НС има нисък рейтинг. Радев обобщи две послания от срещата - обществото трябва да държи във фокуса си процеса по избора на главен прокурор, а ВСС, който ще предлага и избира номинациите, да знае какво мисли и очаква обществото.

165 са новите случаи на COVID-19, заразените вече са над 5000

автор:Дума

visibility 118

Всеки трети българин живее в бедност

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 124

Властта налива още пари в туризма

автор:Аида Паникян

visibility 198

/ брой: 124

Управляващите узакониха паралелната НСО

автор:Юлия Кулинска

visibility 223

/ брой: 124

Първа копка на "Белене" - най-рано след 2,5 г.

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 124

Неочаквано токът поскъпна с 3 на сто

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 124

Спестени харчове увеличиха бюджетния излишък

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 124

"Фолксваген" се отказва от нов завод в Турция

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 124

САЩ изтеглят 9500 военни от Германия

автор:Дума

visibility 1356

Руснаците одобриха промените в конституцията

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 124

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 509

/ брой: 124

Здравеопазване, което не лекува, а ограбва

автор:Иван Аладжов

visibility 261

/ брой: 124

Кой и защо плаче за "жертвите на комунизма"?

автор:Нако Минчев

visibility 372

/ брой: 124

Датата

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ