22 Август 2019четвъртък08:54 ч.

В поредицата консултации за избора на главен прокурор президентът Радев разговаря и с неправителствени организации

Президентът настоя за прозрачност при избора на главен прокурор

Избраникът трябва да е смел, независим и компетентен, смята Румен Радев

/ брой: 111

автор:Дума

visibility 425

Обществото трябва да получи гаранции за успешния ход по избора на следващия главен прокурор - ясни критерии, прозрачна процедура и достатъчна и добра аргументираност на номинациите за поста. Това заяви вчера президентът Румен Радев на организираната от него кръгла маса "Предстоящ избор на главен прокурор - критерии и обществени очаквания". На събитието бяха поканени неправителствени организации, които имат отношение към съдебната система. Това бе поредната консултация на държавния глава по темата, след като вече проведе срещи с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателите на ВКС и ВАС - Лозан Панов и Георги Чолаков, с правосъдния министър Данаил Кирилов, с шефа на Инспектората към ВСС Теодора Точкова и с представляващия ВСС Боян Магдалинчев. 

Според Радев консултациите са ясен сигнал за голямата значимост на избора на главен прокурор и необходимостта това събитие да е във фокуса на общественото внимание. "Водя се от принципа за разделение на властите, но и не пренебрегвам моето задължение, тъй като в края на процеса подписвам указа за назначението", изтъкна той. "Главният прокурор е натоварен с високи обществени очаквания, предстоят му тежки задачи, затова е важно още на старта на своята дейност да се ползва с високо обществено доверие. Високите очаквания към процедурата са необходими и оправдани, предвид отредените по конституция функции на главния прокурор - за осъществяване на надзор за законност и методическо ръководство на всички прокурори. Това е важен фактор за ефективна борба с престъпността и корупцията, за утвърждаването на законността", каза Радев. Конкретните измерители на предвидените в закона критерии при избора са: висок етичен стандарт, висока професионална компетентност, изявена независимост и воля за налагане на законността. Важно е как ще бъде оценена изявената независимост на следващия главен прокурор, защото от неговата смелост и гражданска отговорност зависи успехът на бъдещата му дейност, убеден е Радев. 

Президентът настоя за повече лична отговорност от хората, които управляват. "България ще има консолидация - по-голяма и обществена, ще има и прогрес, и просперитет, ще бъде по-модерна държава, когато тези, които управляват и вземат решения, не се крият зад други - органи, институции. Отговорност на други аз няма да нося", отсече държавният глава. Според него в държавата "всичко е размито и все опира до парламента и накрая няма отговорни, затова да не се чудим защо НС има нисък рейтинг. Радев обобщи две послания от срещата - обществото трябва да държи във фокуса си процеса по избора на главен прокурор, а ВСС, който ще предлага и избира номинациите, да знае какво мисли и очаква обществото.

Голям риск от нови пожари и утре

автор:Дума

visibility 13

Срути се част от таван в Александровска болница

автор:Дума

visibility 241

Подлудиха държавата с бомбени заплахи

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 161

БНБ очаква 3,7% ръст на икономиката

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 161

Обезщетения за изкланите прасета - след 1 септември

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 161

Тол системата може да тръгне от февруари

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 161

Криза в Италия

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 161

САЩ се окопават в Румъния

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 161

Тръмп се обиди на отказа да купи... Гренландия

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 161

Русия се връща в Г-8

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 161

Цветелина Пенкова: В Еврокомисията ще търсят компромис

visibility 97

/ брой: 161

Откриват рудника на Ада тепе

автор:Велиана Христова

visibility 94

/ брой: 161

Ставащото в БСП - не промяна, а подмяна!

автор:Георги Пирински

visibility 157

/ брой: 161

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ