18 Ноември 2019понеделник15:22 ч.

През просото без съд

/ брой: 270

автор:Искра Милева

visibility 654

Законът за отнемане на незаконно придобито имущество бил готов. С това се похвали самата правосъдна министърка Маргарита Попова. Тя щяла да чака забележки и след това се надявала документът да влезе за разглеждане в Министерския съвет.
Всичко това е много хубаво. Да, наистина е крайно време някой законно да се заеме с неправомерно придобилите имущество. Само дето новият закон "Кушлев" прилича повече на секира, за когото решат управляващите. Не за друго, а заради самата си философия. Същността на закона била така наречената гражданска конфискация, каза министър Попова. Тя обясни още, че тази гражданска конфискация нямала нищо общо с наказателното производство. Попова обясни още, че презумпция за невинност нямало. Та с думи прости - ще се отнема имущество без съд. Как ще се преценява дали това да се случи с гражданина "Х" или с гражданина "У", не става ясно. По какви критерии ще се случва - отново не е ясно. Единственото обяснение е, че това ще са хора, които парадирали с имущество, но нямали документи за него, или то не отговаряло на доходите им и т.н. А целта на закона била да размести пластовете в България.
Е, ясно. То това за разместването на пластовете е видно от цялостната политика на ГЕРБ. За малко повече от година чисто нов закон не се е пръкнал. Повечето от тези, в които са направени куп поправки, бяха атакувани в Конституционния съд. Венецианската комисия също непрекъснато е предизвикана на дебати. Свидетели сме и на друго - вместо да се занимават с икономиката на страната, която е най-болната тема по време на криза, ГЕРБ продължават да ровят в миналото.
В процеса на ровене лъсва и странната им логика, залегнала и в новия закон "Кушлев". Как така ще определяш дали апартаментът на гражданина "Х" е за неговото ниво? Той може в момента да е безработен, но жилището да му е дарено? Да не би властта да възнамерява да извади на улицата хората, защото имат нещо? И коя е държавата, която така драстично отнема правата на гражданите си, извоювани още от римско време? Кой и с какви правомощия ще отнема нещо на някого, без дори да му даде възможността да се защити чрез и пред съда?
Всичко това прилича на едно - цинична анархия, че и нещо повече. И всичко това заради онази най-тънка струна, наречена омраза към забогателите и желание за мъст. А кой, господа управляващи, докара българина до състояние да скърца със зъби?

В две секции в Дупница ще има повторно преброяване

автор:Дума

visibility 0

И синдикатът на МВР против идеята за болничните

автор:Дума

visibility 25

Гешев: Мога да изкарам 120 роднини и приятели в моя подкрепа

автор:Дума

visibility 82

2472 лева е издръжката на живот за 4-членно домакинство

автор:Дума

visibility 47

Ново нефтено находище в Иран

автор:Дума

visibility 281

Левицата предлага по-голяма събираемост на данъците

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 221

Автобусните билети поскъпват със 7,6 на сто заради тол таксите

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 221

Обилни валежи и свлачища в Австрия

автор:Дума

visibility 176

11 души пострадаха при престрелка в Одрин

автор:Дума

visibility 268

Чехите поставиха ултиматум на премиера

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 221

Вълнения в Иран заради повишените цени на горивата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 221

Апартейд в Евросъюза

автор:Юри Михалков

visibility 296

/ брой: 221

Кой ще спаси българското земеделие?

автор:Ина Михайлова

visibility 494

/ брой: 221

Обещания ли? Лъжи на търкалета

автор:Мая Йовановска

visibility 276

/ брой: 221

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ