08 Август 2020събота20:19 ч.

През просото без съд

/ брой: 270

автор:Искра Милева

visibility 747

Законът за отнемане на незаконно придобито имущество бил готов. С това се похвали самата правосъдна министърка Маргарита Попова. Тя щяла да чака забележки и след това се надявала документът да влезе за разглеждане в Министерския съвет.
Всичко това е много хубаво. Да, наистина е крайно време някой законно да се заеме с неправомерно придобилите имущество. Само дето новият закон "Кушлев" прилича повече на секира, за когото решат управляващите. Не за друго, а заради самата си философия. Същността на закона била така наречената гражданска конфискация, каза министър Попова. Тя обясни още, че тази гражданска конфискация нямала нищо общо с наказателното производство. Попова обясни още, че презумпция за невинност нямало. Та с думи прости - ще се отнема имущество без съд. Как ще се преценява дали това да се случи с гражданина "Х" или с гражданина "У", не става ясно. По какви критерии ще се случва - отново не е ясно. Единственото обяснение е, че това ще са хора, които парадирали с имущество, но нямали документи за него, или то не отговаряло на доходите им и т.н. А целта на закона била да размести пластовете в България.
Е, ясно. То това за разместването на пластовете е видно от цялостната политика на ГЕРБ. За малко повече от година чисто нов закон не се е пръкнал. Повечето от тези, в които са направени куп поправки, бяха атакувани в Конституционния съд. Венецианската комисия също непрекъснато е предизвикана на дебати. Свидетели сме и на друго - вместо да се занимават с икономиката на страната, която е най-болната тема по време на криза, ГЕРБ продължават да ровят в миналото.
В процеса на ровене лъсва и странната им логика, залегнала и в новия закон "Кушлев". Как така ще определяш дали апартаментът на гражданина "Х" е за неговото ниво? Той може в момента да е безработен, но жилището да му е дарено? Да не би властта да възнамерява да извади на улицата хората, защото имат нещо? И коя е държавата, която така драстично отнема правата на гражданите си, извоювани още от римско време? Кой и с какви правомощия ще отнема нещо на някого, без дори да му даде възможността да се защити чрез и пред съда?
Всичко това прилича на едно - цинична анархия, че и нещо повече. И всичко това заради онази най-тънка струна, наречена омраза към забогателите и желание за мъст. А кой, господа управляващи, докара българина до състояние да скърца със зъби?

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 304

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 389

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 601

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1083

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ