27 Май 2024понеделник13:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

"Превратът" като начин на злоупотреба

Борисов внушава на хората лъжи, уплашен за властта и благините на мутроолигархията

/ брой: 102

автор:Анко Иванов

visibility 939

В последните дни политици и журналисти завъртяха в оборот понятието "преврат". Поводът бе изцепката на лидера на ГЕРБ, че в България има "преврат", че случващото се в момента било "опит за преврат" и "влизане през задния вход на комунистическата диктатура". Но преврат били и протестите през лятото на 2020 г.: "Този опит за преврат беше много добре организиран от олигарси и чужди служби и т.н. (пред "L'Europeo"). А на среща с млади гербери Борисов доуточнява: "Онова, което става в момента като преврат, няма нищо законово..."
Тезата за "преврат" масово се подема от придворни герберасти. След парламентарните избори Спас Гърневски (поетът на комунизма) се произнесе, че "от доста време в България срещу законното правителство тече пълзящ преврат". А бившият критик на Борисов (Биков) каза в Народното събрание: "Усещането ми е, че правите преврат с Изборния кодекс" (29.04.2021). Браво - "преврат" чрез закон и чрез избори! А учената последователка на Борисов проф. Антоанета Христова отсече по време на връчването на мандата за съставяне на правителство: "Ситуацията, в която се намираме, има по-скоро характеристиките на преврат..." Не закъсня да се прикрепи към тезата и известният ренегат от БСП проф. Близнашки, който откри, че: "Случващото се е един пълзящ държавен преврат. Атаката започна срещу бившия министър-председател Бойко Борисов, но тя премина в атака към държавата". Има и редица други политици, "учени" и журналисти, които се включиха в хора на "превратаджиите".
Същите тези хора

гръмогласно мълчаха

когато шайка тежковъоръжени лица под командата на прокурори нагло нахлу в президентството. Това не бе ли опит за въоръжен държавен преврат? По този повод спонтанно стотици хиляди излязоха на протест. Хората разбраха, че държавата и държавността са в опасност, че самозабравили се прокурори и дансаджии могат да арестуват всеки по всяко време, на всякакво място, дори в президентството, и без аргументиран повод. И същите тези хвалители и защитници на тезата за "преврата" сега не коментират, че арестите на сътрудниците на президента Пламен Узунов и Илия Милушев са обявени от съда за незаконни.
В публичното пространство се появиха сравнително малко обратни тези. Политологът Смилов твърди (пред "Дойче веле"), че "преврат в България няма", а "ГЕРБ и Борисов се отбраняват на цели три фронта..." От политическите лидери ясно по въпроса се изказа Корнелия Нинова пред Дарик радио: "Няма преврат в България, това е защитна реакция на ГЕРБ". Защитна реакция не,

по-скоро е уплаха и страх

че с уволняването на герберските и патриотарски калинки от ръководни места ще пресекне властово осигуряваният вот за ГЕРБ на изборите. Това - от една страна, а от друга - все повече ще се разкрива срастването на властта на ГЕРБ, ДПС и патриотарите с българската мутренска олигархия.
Всички цитирани дотук мнения са на хора, които имат почти еднакво разбиране на понятието "преврат" - разглеждат го като държавен преврат, като насилствена смяна на властта. Такъв подход от професионална гледна точка е оправдан само за юристите. За тях превратът е нелегитимна, непредвидена от Конституцията и законите форма на смяна на държавното управление. Но понятието "преврат" има и други съдържания (вж. Български тълковен речник А-Я, 1993 г., БАН). В обществените науки, особено в политологията, а и в политиката, понятието "преврат" има няколко различни значения. Само едно от тях е "внезапна, нелегитимна силова смяна на правителството, на държавното управление (държавен преврат) при запазване на обществената система".
Има ли държавен преврат в България през 2021 г.? Няма такъв. За да има държавен преврат, трябва да има нелегитимна смяна на правителството и на държавното управление. Правителството "Борисов 3" само подаде оставка след изтекъл мандат. Има ли насилствено или нелегитимно действие с формирането на служебното правителство? Няма, понеже то е предвидено от Конституцията и действа в нейните рамки и дадените му от нея правомощия, а не само се грижи за подготовката на изборите, както герберастите се опитват да внушават. Това, че на Борисов, Христова, Близнашки и компания не им харесват действията на служебното правителство, не значи, че това е насилствено формирано и нелегитимно правителство.
Борисов прави и друго крайно лъжовно внушение. Като ренегат от комунистическата партия, той, за да се докаже, застава на амбразурата в битка с комунизма и ръси неверни исторически и политически съждения. По-възрастните добре си спомнят как в началото на прехода "антикомунистът" Борисов демонстративно напусна МВР, за да съхрани партийното си членство в БСП. Потомственият активен комунист, под влияние на парите от охранителната дейност, се превърна във върл ренегат-антикомунист, слуга на Меркел и Тръмп. И изръсва: "Така е било през 1944 г. - правят преврат и избиват елита на нацията".
 
В едно изречение три неистини

Първата е аналогията с обстановката по време на Втората световна война, когато България е в състояние на война с Великобритания, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, СССР, Германия и когато е победена от антифашистките страни. Сега България е в съвсем друга политическа обстановка.
Втората неистина е, че на Девети септември 1944 г. в България антифашистите са дошли на власт чрез преврат. Борисов навярно не знае, че при преврата първо се установява новата власт в центъра и след това постепенно в цялата страна. Така е било на 9 юни 1923 г. Военните вземат властта, а запасните офицери, подофицери, шпицкомандите и военни части налагат новата военнофашистка власт в България. Докато отечественофронтовската власт започва да се установява най-напред в покрайнините на страната, в провинцията, а не в центъра, не в София. И да припомним на г-н Борисов ученото от него по история. На 6 септември 1944 г. в България за пръв път е установена отечественофронтовската власт в с. Алеково (Свищовско). На 6 срещу 7 септември в гр. Исперих е образуван комитет на ОФ, който обезоръжава полицията, създава милиция и обявява новата власт. Отечественофронтовска власт е установена и в с. Голямо Враново (Русенско), и в Габровница (Монтанско). На 7 септември в Перник има стачка и протестна манифестация, в Пловдив стачкуват тютюноработниците, а в с. Розовец (Пловдивско) е установена новата власт. В Козловец, Масларево и Петокладенци (Свищовско) има ОФ власт. На 8 септември в третия по големина български град (Варна) е разбит затворът, освободени са политическите затворници, превзета е общината, полицейското управление и на митинг е оповестена новата власт. На същата дата е установена отечественофронтовската власт и в градовете Силистра, Тутракан, Провадия, Балчик, Каварна, Копривщица, Клисура, Калофер, Лопушна (Георги Дамяново), Царево и в около 170 села. На 8 срещу 9 и на 9 септември новата власт се установява в почти всички села и градове от партизански отряди, чети и бойни групи. Военните вземат участие с малки части само в София (военната прожекторна част, учебната рота и някои др.), подпомагани от Шопския партизански отряд и бойни групи. В случая само на потомците на старите фашисти и на новите евроатлантически соросоидни неофашисти им се привижда преврат. Девети септември е масово народно надигане (въстание) с незначително участие на второстепенни военни части, верни на отечественофронтовския кръг "Звено".
Третата Борисова неистина е, че след 9 септември комунистите "избиват елита на нацията". Дефашизацията е процес в цяла Европа. Осъдени и разстреляни са десетки хора за тяхната фашистка дейност, за престъпления срещу мира и човечеството.

Кой е избитият "елит на нацията"?

Кръволокът проф. Александър Цанков ли? Или фашистът проф. Богдан Филов - инициатор на ксенофобските антиеврейски закони, на депортирането на евреите от България, вкарал България във война със САЩ и Великобритания ли? Проф. Ал. Станишев, който като министър на МВРНЗ раздавал милиони за отрязани глави? "Елит" ли са жандармеристите, хранели кучета си с телата на братовчедите Кокарешкови? "Елит" ли са убийците на децата от Ястребино?... Никой не е съдил и убивал професор Филов за това, че е учен историк. Той е съден за престъпления против мира и човечеството. Така стои въпросът и за другите осъдени от Народния съд и екзекутирани.
Сега ставащото в страната не е преврат и няма как да е преврат. В България няма изменение на съществуващия обществен строй, няма смяна на една с друга обществена система, няма политическа революция. Всички партии и всички действия на служебното правителство са в синхрон с неолиберализма като основа на европейските общества. Да, има промяна от действията на служебното правителство, но тази промяна е частична, предимно в начина на държавно управление, а не в същността на самото държавно управление и неговата структура. И поради това няма преврат. Няма и рязко изменение в социалните, икономическите действия. Има само частична промяна, насочена в противоположна посока на действията на предишния ръководен екип на държавната власт. Тази посока е демократична, тя води до очистване на висшия държавен апарат от калинките и лобистите, от подставените лица на мутроолигархията.
Борисов явно разчита на късата памет на хората и на профанираното обучение по история в българските училища.

Да спрем безмитния украински внос

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 97

БСП поставя образованието като основен приоритет

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 97

Рецитал на леви поети в Пловдив

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 97

Пожарът в кметството в Долна Секирна е умишлен

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 97

България не отговоря на критерия за ценова стабилност

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 97

Турция и Русия с нова платформа за продажба на газ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 97

НАП събра 1,5 милиарда лева от просрочени задължения

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 97

Българите в Унгария с образователен център

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 97

Макрон готов за дебат с Льо Пен

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 97

Германия набира новобранци с "ТикТок"

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 97

Атина предупреди РСМ с блокаж на европътя ѝ

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 97

Геополитически лакеи

автор:Александър Симов

visibility 0

/ брой: 97

Средата на кампанията

visibility 2

/ брой: 97

Поръчител и изпълнител

visibility 1

/ брой: 97

Фонд за развитие на Родопите ще спаси Смолянския край

visibility 2

/ брой: 97

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ