29 Май 2023понеделник16:18 ч.

ВРЕМЕТО:

В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°. В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°.

РЕГУЛАЦИИ

Превозите по Дунава изискват уеднаквени правила

Държави и частен бизнес работят за опростени процедури и дигитална документация, за да не се губят време и пари

/ брой: 129

visibility 1989

Интервю на Владимир Митев

Десислава Пенчева е административен мениджър на проекта "DANTE - подобряване на административните процедури и процеси, свързани с транспорта по река Дунав" в рамките на Българо-румънската търговско-промишлена палата. Експертката е в екипа на палатата от нейното създаване преди близо 16 години. Говори румънски, английски и руски език. Завършила е Стопанската академия в Свищов.

- Какви са целите на DANTE? Кои са неговите партньори в България и Румъния? 

- DANTE е проектът, чието изпълнение би трябвало да доведе до по-доброто управление на река Дунав по отношение на хармонизирането на административната уредба и законодателството по целия речен път, включително плавателните притоци на реката.

Той се изпълнява от широк партньорски консорциум с 16 основни и 12 асоциирани стратегически партньори. Сред тях са Дунавската комисия, държавни институции, асоциации на корабоплаватели, пристанищни власти, спедитори и превозвачи и неправителствени организации от 10 европейски държави. България се представлява от Българо-румънската търговско-промишлена палата, а асоцииран стратегически български партньор е "Булмаркет ДМ" ООД. От страна на Румъния в проекта участват Министерството на транспорта, Асоциацията на собствениците на речни кораби и пристанищни оператори, Pro Danube Romania, Пристанищна бизнес асоциация Констанца. 

Изградихме взаимно доверие и различните участници в корабоплаването ни търсят, за да поставят проблемите, които срещат. 

- Какво налага "премахването на административните бариери" пред корабоплаването по Дунава?

- Идеята на проекта, подчинена на концепцията "Една и съща река - едни и същи правила", по която работи Pro Danube International (мрежа от частни компании, която насърчава по-добрата инфраструктура и услуги и по-интензивно ползване на водния път на Дунава според екологичните стандарти - бел. ред.) Анализът, направен в неговия първи етап, показа, че се губи много време в попълване на документи (общо 77 различни формуляра от единия до другия край на реката), а също така и средства заради различните такси за услугите в отделните държави. Всичко това забавя проверките на корабите, а екипажите и товарите изчакват излишно и в крайна сметка бизнесът губи пари. Целта е от тромавата документация, специфична за всяка държава, да се премине към дигитална обработка на унифицирани документи от първото до последното пристанище. 

Факт е, че има създадена електронна система за документооборот, която би трябвало да облекчи екипажите и бизнеса. При нея една информация, подадена при тръгването на кораба, трябва да достигне до всяко пристанище, на което ще спира плавателният съд. Тази система обаче има несъвършенства и често се налага дублиране на документи и на хартия.  

Направен беше анализ на ситуацията във всяка от десетте дунавски държави. По време на национални кръгли маси в шест от тях бизнесът постави проблемите си пред институциите. 14 национални работни дискусии в България, Хърватия, Унгария, Румъния, Сърбия и Словакия събраха общо 335 представители на държавните органи и сектора, които обсъждаха и търсиха варианти за преодоляване на ненужните административни тежести.

Съгласихме се да предложим решения и да помогнем при разработването на формулярите, които би трябвало да заместят постепенно всички документи по Дунав. Тези три унифицирани формуляра бяха обсъдени от бизнеса и институциите в отделните държави. Те от своя страна направиха коментари и дадоха препоръки, след което документите бяха прецизирани. Ролята ни беше да разпространим тези документи до широк кръг заинтересовани и в крайна сметка достигнахме до максимален брой ползватели на реката във всички държави. 

- До каква степен е реализирано това уеднаквяване на правилата за корабоплаване до момента?

- Първият голям успех на DANTE е, че събра на едно място частния сектор с представителите на отговорните за корабоплаването органи. По време на няколкото кръгли маси бе решено да се създаде онлайн инструмент, чрез който да се подават сигнали за пречки пред корабоплаването или за споделяне на добри практики. Над 250 бяха подадените предупреждения за различни административни процедури, които създават бариери пред екипажите, плаващи по Дунав. 

Международният екип категоризира подадените сигнали според петте тематични области на проекта - гранична полиция, данъчни и митнически служби; органи за навигация и контрол на трафика; пристанищни власти/администрации; водни и канални администрации; други органи за налагане на бариери (например здравен контрол, управление на бедствия и т.н.) и ги анализира. 

През октомври миналата година по време на бизнес форум във Виена председателят на Pro Danube International и ръководител на проекта DANTE Манфред Зайц и Терезия Хакщайнер (от европейската асоциация European Barge Union, представляващи товарните и пътническите превозвачи по реките - бел. ред.) връчиха декларация, в която са обобщени исканията от страна на бизнеса за облекчаване на процедурите по Дунав. На 3 декември документът беше разгледан в Еврокомисията и стана основа за решенията й относно вътрешноводния транспорт. Комисията официално одобри и трите формуляра DAVID, като те ще се прилагат пилотно в някои от дунавските страни от края на 2020 г.

По принцип унификацията на правилата за корабоплаването по Дунава е цел на Дунавската комисия от самото й основаване.

- Каква роля играят тези документи и самата Дунавска комисия за уеднаквяването на правните режими за корабоплаването? 

- Фокусирахме усилията на екипа по DANTE към реалния бизнес - хората, които са потърпевши от различните регулационни режими. Дискусиите в институциите както на национално, така и на международно ниво са непълноценни, ако към тях не се присъединят тези, които "вадят хляба си" от реката. 

Платформата, за която споменах, и онлайн инструментът за докладване на нередности (и добри практики) са достъпни за представителите на сектора чрез интернет страницата на Pro Danube International (www.prodanube.eu). Тя ще остане активна и след официалния край на проекта, а представителите на сектора ще могат да сигнализират за административните пречки, пред които се изправят ползвателите на реката в различните й участъци. 

- Какво предстои по отношение на правните режими на корабоплаването след приключването на проекта?

- Инициативата "Зелена сделка за речния транспорт на река Дунав" и събраната информация по проекта позволиха създаването на няколко документа. "Стратегията и планът за действие за администриране на вътрешноводния транспорт" е най-осезаемият резултат от DANTE и може да се разглежда като основен документ с предложени смислени решения за преодоляване на административните недостатъци в целия регион.

В него са включени докладваните административни бариери и процедури по Дунав и плавателните притоци, задълбочен анализ на европейската правна рамка, която регулира водния транспорт, и конкретни мерки като реалистичен времеви график за преодоляване на тези бюрократични процедури, които възпрепятстват развитието на ВВТ в пълния му потенциал. 

По време на финалното събитие на проекта от името на Дунавската комисия бяха представени възможни сценарии, за да се гарантира, че DANTE ще продължи да дава осезаеми резултати дори и след официалния край на проекта. Той ще продължи да съществува в малко по-различна форма и това е добра предпоставка за постигане на основната му цел - премахване на всички аспекти, които пречат на развитието на вътрешния воден транспорт като надеждна алтернатива на автомобилния, железопътния и въздушния. Очаква се това да се осъществи чрез споразумение за отпускане на безвъзмездни средства, подписано между Генерална дирекция "Мобилност и транспорт" (Европейската комисия) и Дунавската комисия.

Властта иска ново удължаване на Бюджет 2022

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 100

Анкета на МФ: Лихвите - нагоре, спад в темпа на кредитиране

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 100

Окончателно: Още година безмитен внос от Украйна

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 100

Безизходица: Животновъди подаряват млякото си

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 100

Ердоган срещу Кълъчдароглу

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 100

САЩ избегнаха фалит в последния момент

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 100

Рокади в сръбската управляваща партия

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 100

Омерта

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 100

Хаос върху хаоса

автор:Иван Ченчев

visibility 279

/ брой: 100

Разпад на държавността

автор:Георги ГЬОКОВ

visibility 233

/ брой: 100

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ