24 Октомври 2020събота09:44 ч.

Преселение на Марс - фантазията става реалност?

В грандиозния проект изненадващо се включва нов участник - непредвиден от никого, но чудовищно богат: Обединените арабски емирства

/ брой: 221

автор:Богдан Иванов

visibility 2074

Специалисти по демография дават прогноза, че през 2050 г. населението на света ще бъде 9,7 млрд. души, а през 2100 г. - 11 милиарда!
Къде ще се дене толкова народ, още повече, че поради огромното замърсяване е възможно рязко да се повиши равнището на океаните, а температурите да стигнат 75-77 градуса на сянка?! И как ще се изхранва този народ?
Едно от възможните решения е преселение на Марс след време, обаче преди това науката трябва да реши множество сложни проблеми, защото:

- Човек без скафандър умира на Марс за няколко секунди - от измръзване и от задушаване;
- Там въздухът е отровен, той съдържа над 95 процента въглероден диоксид и само 0,13 на сто кислород;
- Налягането е много ниско - като в земната атмосфера на височина 38 км;
- Температурата е от минус 63 градуса до минус 140;
- Радиацията е убийствена за незащитен човек...

Всички тези предизвикателства трябва да бъдат преодолени, има много интересни предложения как да стане това, включително чрез ядрен взрив, който да създаде атмосфера, подобна на земната. Така би могло да се произведе кислород и щом условията се подобрят, да започне отглеждането на растителна храна в марсианска среда. Стане ли това, разселването на човечеството може да започне. А като се вземе предвид, че времето лети като стрела и 2050-2100 г. ще дойдат много скоро, няма нито минута за помайване...   
Вече е започнало съревнование между най-могъщите държави на света коя първа ще изпрати хора на Марс: руснаците посочват 2020 г. като възможна за усвояване на Луната, а 2035 г. - на Марс; Европейската космическа агенция споделя такава програма; американците скъсяват срока - те предвиждат полетът да бъде осъществен около 2030 г.; голямата изненада в надпреварата засега са китайците - те се стремят през 2025 г. да бъдат на Марс! Не следва да забравяме Индия и Япония.
Само че най-неочаквано в грандиозния проект, смятан от мнозина все още за фантастика, се намесва нов участник - непредвиден в никакви планове, но... чудовищно богат: Обединените арабски емирства! Преди броени дни те смаяха света, като обявиха, че започват строителството на марсиански град... в пустинята - сензационна новина, която не получи сякаш нужното внимание!
Начело стоят Дубай и Абу Даби. Двете малки държави нямат своя мощна научна база, но са в състояние да привлекат с парите си най-прочутите изследователи в света и да ги поканят "на гости" в град Марс.         
Всъщност учените ще живеят тук сякаш са на Марс, ще правят експерименти в лабораториите, ще произвеждат храна, вода, енергия и всичко необходимо за нормален живот, както и нови технологии за колонизирането на Марс.
Макар и построен на Земята, градът ще трябва да издържи на суровите климатични условия на Червената планета. Но какво представлява той?
Проектирането е поверено на знаменития датски архитект Бярке Ингелс и специалистите, които първи са го видели в завършен вид, казват, че е смайващо добър. Представлява няколко свързани помежду си купола и вътре - по-големи и по-малки сгради, лаборатории, жилищни помещения, зони за деца, които да засилят интереса им към Космоса, музей за постиженията на световната космонавтика.
Градът Марс ще заема площ от 177 000 кв. м и ще струва 136 мил. долара. Куполите и стените на сградите ще бъдат изработени на 3Д принтер с пясък от пустинята.
Дубай (територия 4144 кв. км, население 2,85 мил. души) е световна изненада с бързия си напредък във високите технологии и в идеите си за развитие на човечеството през следващите десетилетия и столетия. Неслучайно казват, че милионите туристи, които идват в страната, ще наемат летящи таксита, за да отидат в пустинята и да разгледат града Марс.
Той ще бъде едно от новите чудеса на Дубай - нека вземем предвид и знаменитата кула Бурж Халифа с нейните 828 м - най-високата сграда в света, трите най-големи в света изкуствени острова, фонтанът с височина на струите 150 м до Бурж Халифа, един от най-големите аквариуми в света, покритият курорт "Ски Дубай", голям колкото три футболни игрища...
Обединените арабски емирства си поставят за цел до края на века да колонизират Марс, а град Марс на Марс да бъде изграден до 2117 г. Само че е много вероятно един смайващ с проектите си за бъдещето инженер, изобретател, бизнесмен, инвеститор и главното - милиардер, Илон Мъск, още през 2022 г. да изпрати своя ракета към Марс, а от 2024 г. да започне заселването му. Възможно ли е това?
Руснаците не крият програмата "Земя-Марс". Тя трябва да бъде реализирана на три етапа: създаване на ракетно-космически комплекс, чиято функционалност да се провери чрез полет до окололунна орбита и връщане на околоземна; пилотиран полет до околомарсианска орбита; пилотиран полет до Марс с кацане на планетата.
Програма, която изглежда много разумна и постижима.
Накрая нещо малко известно: знаменитият немски конструктор в ракетостроенето Вернер фон Браун, на работа в САЩ след края на Втората световна война, е направил много подробен план за покоряване на Марс, който постоянно подобрявал. Вернер фон Браун предвиждал на ракетата "Сатурн-5", с която американците стигнаха Луната, да се монтира трета степен с атомно гориво. После с нея да се направят 6-7 полета до околоземна орбита, където да се пренесе всичко необходимо за сглобяване на космическия кораб, насочен към Марс.
Ричард Никсън не сложил параф "Да!" на проекта, заради огромните разходи по това време за Виетнамската война. Ако обаче той бе утвърдил проекта, смята се, че би било възможно човек да стъпи на Марс още през 1982 г.!
Станалото - станало, както се казва. Нека се надяваме великата идея най-после да бъде осъществена в близко бъдеще.


Град МарсМоже би така ще изглеждат първите стъпки на една бъдеща експедиция до Марс

Слънчева събота, температури до 26 градуса

автор:Дума

visibility 56

1589 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 64

Леглата за ковид пациенти се запълват за минути

автор:Дума

visibility 194

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 201

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 610

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 835

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 402

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ