08 Август 2020събота02:32 ч.

сн. Емилия Костадинова

Препоръчват на МРРБ да има различни програми за саниране

Над 700 000 жилищни сгради имат нужда от саниране, специалистите съветват банките да раздават безлихвени кредити за ремонт на къщи и блокове

/ брой: 31

автор:Дума

visibility 2423

Едва 7% от жилищата в България отговарят на изискванията за енергийна ефективност. Това са основно сгради, които са построени след 2010 г. или такива, които са обновени по различни програми в периода 2007-2020 г. Това става ясно от анализ на консултантска компания, поръчан от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). В доклада на "Българо-австрийска консултантска компания" АД, която е изцяло българска собственост и в нея работят само българи, се посочва, че за да се повиши процентът на сградите, които са енергийно ефективни, трябва да се създаде "ветрило" от програми, насочени към решаване на различни проблеми и нужди. Такива могат да бъдат например отделни програми за саниране на блокове и на къщи, програма за подобряване на конструктивната устойчивост на сградите, преди въвеждането на мерки за енергийна ефективност, програми за въвеждане на единични мерки за енергийна ефективност, там където е невъзможно дълбоко обновяване и други. Според авторите на изследването това ще даде по-добри резултати от една програма, която се опитва да реши всички проблеми.

От доклада става ясно, че над 700 000 обитавани жилищни сгради имат нужда от саниране. Сградите с лоши енергийни характеристики са 91% от несанираните, а при 18% разходът за енергия е свръхвисок, стана ясно от документа. В доклада се препоръчва всички групи жилища да бъдат енергийно обновени през следващите 10 години.

Анализите показват, че съществуват редица пречки за обновяване на жилищния фонд в България. На първо място 97,6% от жилищата са частна собственост, а 60% от населението живее в многофамилни сгради, в които решенията за обновяването им зависят от съгласието на всички собственици. Сериозна бариера е и различното финансово състояние на живеещите. Хора в т. нар. "енергийна уязвимост" има навсякъде, което би затруднило процеса при необходимост от съфинансиране, пише още в анализа. Ето защо експертите препоръчват да се улесни достъпът до евтини и безлихвени кредити за саниране от търговските банки чрез създаване на финансови инструменти за споделяне на риска. Експертите съветват още да се предостави допълнителна целева финансова помощ чрез отделен механизъм, за да се осигури самоучастието на собственици с ниски доходи в различните програми за обновяване. Предлага се да се разгледа и възможността за диференциране на безвъзмездната финансова помощ и на регионален принцип - за регион с ниски, средни и високи доходи на населението. Друга идея е създаването на общински фондове в подкрепа на жилищната политика и обновяването.

"За преодоляване на съществуващите бариери е необходима интеграция и координация на политиките, мерките и механизмите. Това означава разработването на програмите и механизмите за подкрепа да се извършва с участието на всички отговорни институции - министерствата на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите, на труда и социалната политика, на финансите, на икономиката, структури, управляващи европейски средства и местни власти", уточняват експертите.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 41

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 225

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 509

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 975

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ