05 Април 2020неделя18:50 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Снимкa Авторът

Актуално

Премиерът оцеля, масовите протести продължават

Недоволството е вече твърде широкомащабно и разнолико, но третият кабинет на Борисов продължава да затяга въжето от социални проблеми

/ брой: 24

автор:Йонко Бонов

visibility 569

Вотът на недоверие за околната среда и водите, внесен от БСП, не успя да счупи гръбнака на окопалото се правителство на ГЕРБ. Недотам обединените патриотари показаха, че когато става дума за власт, тутакси стават послушни и солидарни. Семейната партия "Воля" отказа да гласува и така даде своето удобно рамо за управляващите. 

Опит на управляващите да скрият истината

И правителството, и местните властници, особено активно софийският кмет Йорданка Фандъкова, години наред ни убеждаваха как ромите и българите, отопляващи се на твърдо гориво, замърсяват опасно околната среда. Тези приказки се оказаха безочлива лъжа. А тя е, че жителите на стотици български селища са принудени да дишат въздух, наситен с опасни замърсители от редовно изгаряни химически и органични отпадъци. Незнайно колко години стотици тонове вредни отпадъци са разпределяни на различни места в България. Страната ни не е подготвена за такова мащабно рециклиране, но по административните върхове това никого не интересува. Предприятия за преработка липсват, боклуците са изгаряни директно. Не е известно колко време сме живели в обсега на тези токсични напластявания в атмосферата. Докато властниците виняха най-бедните от нас, нечистите мафиотски сделки са вървели по мед и масло. Вероятно хиляди ТИР-ове са преминавали границите ни и са кръстосвали страната на път към отровните нерегламентирани сметища. 

Безспорно, тук става дума за милиони. В чия каса са отивали парите, с които чужди мафиоти са плащали на наши мафиоти, облечени във власт, за предоставената безпроблемно услуга да внасят и да горят несметни количества отпадъци? Няма отговор. Едно е ясно - в продължение на години роми и бедняци бяха оклеветявани и сочени за най-големи вредители на чистия въздух, и то от официални държавни и общински институции. Бедният народ трябваше да изпира пешкира и да се чувства виновник за чужда сметка. 

Как конкретно нашият премиер Бойко Борисов ще плаща след 10 години власт, след като се оказа, че гьол е не АЕЦ "Белене", а язовир "Студена"? Нещо повече. След тия 10 години на ГЕРБ много други  водоизточници за питейна вода са на път да се превърнат в пресъхнали гьолове. Положението е било бедствено не от вчера, но успешно е прикривано до местните избори. Що за власт е това? Що за парламентаристи коват нашите закони, щом не желаят да потърсят отговорност от такава власт, за да не се разделят с удобните си депутатски места? Но

съвестта на потърпевшото от такава политика общество 

е още будна. Щом огънят на оцеляването ти пари ходилата, няма как да си безразличен към безобразията на нашите избраници. Броени минути, след като правителството оцеля след четвъртия вот на недоверие, пред парламента, около Паметника на царя Освободител, започнаха да се стичат хора. Към обяд площадът се оказа тесен за прииждащите, недоволни от правителството. От площад "Св. Александър Невски" полицейски колони, в строй по двама, бързаха към протестиращите, които все по-неудържимо скандираха: "Оставка!", "Борисов, махай се!", "България без Бойко и без боклуците на мафията!" Между протестиращите и сградата на парламента стената от полицаи ставаше все по-плътна. Надписът в благородно златисто над южния вход - "Съединението прави силата", изглеждаше толкова неуместен и утопичен! Събраното недоволно множество се състоеше от най-разнородни социални среди и професионални съсловия - възмутени граждани от това, че правителството оцеля, мизерстващи работещи с нищожни доходи, уморени от недоимък пенсионери, социалисти, комунисти, представители на малкия и на средния бизнес - търговци, хотелиери, ресторантьори... Тези хора бяха солидарни. Те вкупом съставяха картината на народното недоволство, която вече е станала твърде широкомащабна и разнолика. Тук се бяха обединили хора, унизени от непоклатимата власт на безкрайната политическа посредственост. 

В ранния следобед полицейските коли продължаваха да изпълват площада. Униформените излизаха от тях и се отправяха към фронта на протестиращите. Множеството се отправи към Министерския съвет, където прозорците прокънтяха от възгласите им за оставка. Впрочем Международният валутен фонд обяви, че делът на сивата икономика в България е с рекордни размери - поне 38%. Десетки хиляди лекари и медицински сестри напускат масово страната. На много места в провинцията вече няма кой да лекува хората. Очевидно е, че премиерът Борисов е глух за този обилен теч в нашето здравеопазване или е напълно безчувствен за положението на хората. Напоследък  властта ни стоварва и нови проблеми - клати валутния борд, натриса ни заробващото България споразумение СЕТА... Третият кабинет на Борисов безочливо продължава да прибавя нови тежести към създадените от него проблеми. За пореден път икономически активната част от българския народ отправя поглед с надежда някъде по-далече от географските предели на страната ни...   

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 1119

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 1030

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 596

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 398

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ