23 Септември 2021четвъртък13:02 ч.

Премиерът очаква подводни камъни на изборите

Областните управители да следят шефове на фирми да не купуват гласове, призова Стефан Янев

/ брой: 103

автор:Дума

visibility 540

"При организацията на вота ще има подводни камъни и трябва да имаме готовност за гъвкавост и ефективни решения, които да водят към легитимни избори. Към избори, които са достатъчно честни и прозрачни, така че да бъдат разпознати от мнозинството от българските граждани", прдупреди служебният премиер Стефан Янев при представянето на новите областни управители. Не трябва да допускаме практики от предишни избори, които дават основание да се говори за нередности и полемика за честността на им, подчерта той.
Янев разпореди на областните управители да следят шефовете на държавни фирми да не организират корпоративен вот на изборите и да не опитват да влияят на гласуването. Фирми винаги са опитвали да влияят на изборните резултати, коментира Даниел Делчев от Кърджали. Той даде пример с шеф на горско стопанство или лесничейство, който може с квотите за дърва за огрев или спирайки водата за напояване на едно село да "проведе внушения по отношение на служебното правителство".
На заседанието беше решено всеки областен управител да събере шефовете на държавни дружества и да ги инструктира. Областните управители изразиха надежда, че ще има по-голяма подкрепа от МВР и прокуратурата.
"Даваме си сметка, че Избирателният кодекс беше наскоро изменен. Целият процес се базира на машинното гласуване. Поставени сме пред нови предизвикателства", коментира Янев. Трябва да имаме готовност за гъвкавост и ефективни решения, които да водят към легитимни избори, каза премиерът. Той призна, че изцяло машинният вот ще бъде предизвикателство за служебния кабинет. Янев припомни и предизвикателствата пред ЦИК, свързани с доставката на устройствата, сертифицирането им и намирането на подходящото информационно и друг вид осигуряване, което позволява бързо и ефективно да се гласува и да не се създават предпоставки за опашки и напрежение пред секциите.
Премиерът обърна внимание, че фокусът трябва да е в организацията на РИК-овете, която се отнася до цялостната координация на секционните районни избирателни комисии. Янев посъветва областните управители да спазват указанията на ЦИК по отношение на местната власт и местните правоохранителни органи.
От ГЕРБ веднага се оплакаха, че новите областни управители били "хора на БСП", а трябвало да са надпартийни.

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 354

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ