29 Септември 2020вторник18:59 ч.

Прехвърляне на топката

/ брой: 162

visibility 843

Иван Любенов

За нерегламентирана консумация от 20 млн. киловатчаса на стойност 3,5 млн. лв. през първото полугодие на 2011 г. се оплакаха вчера от ЧЕЗ.  Това количество е приблизително толкова, колкото през цялата 2010 г. и сумата представлява около 5% от годишната инвестиционна програма на дружеството.
Същеверменно стана известно, че е застрашено електрозахранването на централната част на София. Заради остарели електропроводи и съоръжения без ток може да остане всеки трети столичанин. Във връзка с това от ЧЕЗ посочиха, че е необходима спешна смяна на 200 км кабели в града, за което ще са нужни 20 млн. лв. От дружеството обаче веднага обявиха, че не могат да дадат повече от 8 млн. лв. за подмяна на овехтялата електропреносна система в най-големия български град. Те прехвърлиха вината за това на ДКЕВР. От компанията се оправдаха, че националният регулатор ограничавал инвестиционната им програма и поради това не могат да отделят необходимите средства.
Но какво означава това за нас, потребителите?
От една страна, електроразпределителят отчита ежегодно по-високи кражби на ток. Те обаче не остават за негова сметка. Тези суми той си ги прихваща в цената на еленергията и ги разпределя върху сметките на всички редовни клиенти, които плащат всяка година все по-скъп ток. По този начин се гарантират гигантските печалби за иностранните ни ЕРП-та. А те чрез префинена система от високоплатени подизпълнители и консултанти ги изнасят зад граница. Само в една съвсем малка част печалбите се влагат в нашата, изградена през годините на социализма, но вече остаряла и разкапваща се поради липсата на инвестиции електропреносна система, която с минимални разходи се поддържа на ръба на функционирането. Дотолкова, доколкото да се гарантира оборотът на съответния преразпределител на ток.
И когато трябва да се подновят остарелите кабели и инсталации, което струва малко повече средства, започва безкрайното пазарене за цената и прехвърлянето на топката между ЕРП-то и ДКЕВР.
А за нас, потребителите, от години това означава само едно - все по-некачествено електроснабдяване на все по-високи цени за тока.

БНБ вади хартиените двулевки от употреба

автор:Дума

visibility 34

С близо 40% по-малко сме пътували в чужбина през август

автор:Дума

visibility 118

Властта се готви да надхвърли дефицита от 3%

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 184

Банките продължават да вдигат такси и комисиони

автор:Дума

visibility 387

/ брой: 184

МО на Армения: Турски Ф-16 свали арменски Су-25

автор:Дума

visibility 120

Застреляха журналист в Хондурас по време на живо предаване

автор:Дума

visibility 94

Транспортна стачка в Германия

автор:Дума

visibility 130

Огледайте се: ДПС е навсякъде

автор:Дума

visibility 209

50-ият Конгрес на БСП избра ръководните органи на партията

автор:Дума

visibility 1348

/ брой: 184

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 379

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ