05 Декември 2021неделя17:31 ч.

На снимката: Елка Неделчева

Елка Неделчева:

Предвиждаме Национален фонд за сближаване на регионите

Лудогорието трябва да върне славата си на прекрасно място за живеене, казва водачът на листата на "БСП за България" в 18 МИР - Разград

/ брой: 119

автор:Юлия Кулинска

visibility 446

ЕЛКА НЕДЕЛЧЕВА е родена в Гоце Делчев, но от години живее и работи в Разград. Работила е като журналист и връзки с обществеността в община Разград и в областната администрация. В момента е директор на ОУ "Г.С. Раковски" в село Раковски. През 2012 г. бе избрана за общински лидер на БСП, няколко мандата е общински съветник и председател на групата съветници от левицата в Общинския съвет.Интервю на Юлия КУЛИНСКА

- Г-жо Неделчева, какви ще са вашите каузи като народен представител от Разградска област? С какви чувства приехте да водите листата на "БСП за България"?
- Моята кауза са хората от Разград и Лудогорието. Като човек, работил в местната власт, в образованието и в други институции, като общински съветник втори мандат съм доказала, че проблемите на хората от нашия регион не са ми чужди.
В Народното събрание ще работя по начина, по който съм работила досега - с отговорност, професионално отношение към законотворчеството, силна и постоянна връзка с хората от Разградска област на основата на почтеност и висок морал.
Приех голямата отговорност да водя листата на "БСП за България" в Разградски регион, защото съм убедена, че Лудогорието има потенциал да върне славата си на прекрасно място, в което децата ни да намират своя път в живота. Имаме природни и културни дадености, имаме традиции в редица производства, в земеделието и най-вече имаме честни и трудолюбиви хора, които чакат само малка помощ от държавата, за да разгърнат частната инициатива, да използват способностите си за изграждане на проспериращо общество.
В следващите години са необходими много и целенасочени мерки от страна на държавата, за да прескочим този праг, който ни отделя от по-добре развитите региони в страната. Там виждам ролята си на народен представител - в отстояването на интересите на Разград и Лудогорието.
- Кои са основните проблеми пред жителите на региона?
- Те не са много по-различни от тези на хората от други региони - ниски доходи, безработица, лошо здравеопазване, обезлюдяващи села, разбити пътища. В областния град и в община Разград те са по-слабо изразени, но в малките общини ситуацията е съвсем различна. Безотговорно през годините бяха закрити и разграбени предприятия, които осигуряваха поминъка на населението. Голяма част от хората в селата бяха заети в земеделието, но сега големите арендатори се ориентираха към култури, които не са трудоемки и не предполагат наемането на повече хора. От друга страна, като изключим няколко фирми в областния град, чието производство изисква висококвалифицирани кадри, младите трудно намират перспективи за развитието си в региона. Заминават за чужбина или в някой от големите градове в страната. Все повече села в областта остават без училища поради липса на ученици, а това е първата стъпка към превръщането им в места със затихващи функции.
Боли ме, когато видя, че в ежегодните изследвания на Националния статистически институт за размера на доходите и качеството на живот Лудогорието е в дъното на класацията. През миналата година 12 на сто от населението в областта е живяло под прага на бедност. Това означава, че тези хора са живели с под 386 лева на месец. Много домакинства трудно заделят средства за отопление, за елементарните разходи в домакинството, за лечение, за образование. Тъжно е, недопустимо е. Време е държавата и обществото да подадат ръка на тези хора и да ги извадят от мизерията.
- Как могат да бъдат решени тези проблеми?
- Имам достатъчно ясни виждания какво е необходимо и какво е възможно да се направи за нашия регион. Не обичам да използвам прекалено обещанията в бъдеще време - много хора и доста партии ни излъгаха с това "ще". "БСП за България" се различава в това отношение. Когато кажем "ще", правим всичко възможно да изпълним казаното. Това сме доказали категорично и в местната власт.
БСП има ясна и конкретна програма за управление. Виждам в нея значителни възможности и за Разградска област. Без колебание мога да кажа, че БСП е партията, която редовно поставя в центъра на своите програми регионалната политика. През 2013 г. наше правителство създаде фонд от 500 милиона лева за развитие на регионите. Тогава областта получи над 16 милиона лева за инвестиции. Контрастът е видим. В началото на годината правителството на ГЕРБ подхвърли мизерни 500 хиляди лева за Разград - на фона на милионите, раздадени в управлявани от ГЕРБ общини.
В нашата програма за новия парламентарен мандат се предвижда създаването на Национален фонд за сближаване на регионите. Целта на този фонд е в рамките на няколко години да се скъси значителната дистанция в размера на инвестициите, качеството на живот и в перспективите за развитие между няколкото големи града и останалата част от страната. Имам опит в спечелването на съмишленици за каузи в полза на хората. Имам богат опит и в разработването и спечелването на проекти, финансирани от европейски и национални фондове, така че несъмнено ще съм полезна за привличането на инвестиции в общините от областта. Мисля, че и бизнесът в региона има още по-добър потенциал за нови идеи и предприемачество. Просто трябва да прекратим 12-годишната политика да се раздават пари на "наши хора" от прозореца на джипа, по усмотрение на един човек, по неясни критерии.
Възможности за значителен напредък има и в хуманитарната сфера. Работя в образованието и намирам за нетърпима ситуацията областта да заема последните места по резултати от обучението. Безспорно, образованието трябва да се издигне на ново ниво, но то трябва да бъде и реформирано така, че да отговаря на местните потребности на пазара на труда. Това е добра мярка да задържим младите хора тук, да им дадем перспектива за добра работа и кариерно развитие.
- Представете листата на левицата в Разград.
- На тези избори "БСП за България" в Разград се явява с много силна кандидатска листа, обединяваща опит, младост, позитивизъм и изключителна енергия. Нашата листа съчетава хора от три поколения, успешно реализирани на  професионалното си поприще. За тях политиката не е поминък, а отговорност към обществото. Заедно с нас е и представител на друга лява партия - АБВ, доказателство, че когато е в полза на България, левицата може да гради мостове и да намира общ политически език и съмишленици. Листата ни е изключително балансирана, избрана по демократичен начин, съставена от образовани и интелигентни местни хора, обединени от общата мисия за социална справедливост.
- Какви са вашите послания към съгражданите ви? Защо трябва да подкрепят кандидатите на "БСП за България"?
- Важно е всички да положат усилия и да отидат да гласуват - с повече разум да направят информиран и обоснован избор. Да не се поддават на натиск, зависимости и стимули. Да гласуват свободно и по съвест. Да изберат тези, които могат и знаят как да носят отговорност. Да не овластяват хора, от които после пропищяваме всички. Народното събрание трябва да бъде светая светих на българската държавност и всички трябва да разберат, че причините за успеха или неуспеха  на страната, обществото и персонално на всеки от нас се пораждат именно от работата в парламента. Не от човек, подхвърлящ наляво и надясно пари от отворения прозорец на автомобила, нито от неговото послушно обкръжение, нито от нов месия и намръщени персони с претенции за уникалност. А само и единствено от парламент, който определя правилата и избира хората на важните длъжности в държавата. Хора отговорни, имащи ясни и конкретни отговори на наболелите въпроси. Убедена съм, че в наше лице хората от Лудогорието ще видят гарант за една по-добра България - социална, справедлива и стабилна.

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 675

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 550

/ брой: 232

Видеосрещата между Путин и Байдън ще е във вторник

автор:Дума

visibility 168

Великобритания затяга мерките при пътуване

автор:Дума

visibility 203

Задължителен PCR тест при влизане в Швейцария

автор:Дума

visibility 343

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 504

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 810

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 987

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 526

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ