24 Май 2024петък01:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Предупредителен резонанс на едно показателно руско учение

В навечерието на геополитическа катастрофа Москва се стреми към изграждане на добре въоръжена армия, която да отговори на надвисналата над федерацията опасност

/ брой: 251

автор:Тодор Андреев

visibility 21629

С възникването на Русия като държава "добрите й съседи" и "партньори" се опитват да предизвикат катастрофата й, но всеки път руският и близките му народи се оказват по-силни от враждебните планове и държавата намира сили да се възроди и да се укрепи в световното пространство. Уви, геополитическата "игра" продължава.
Веднъж Сталин повел югославянина Милован Джилас към картата на света, посочил онази позната му шеста част от сушата и казал: Никога капиталистите няма да оставят тази земя на спокойствие!
И днес, когато кандидатите за световни господари погледнат към ширналата се отсам и отвъд Урал територия с богатства от цялата таблица на Менделеев, адреналинът им скача. Русия има 3% от световното население, притежава 13% от световната територия и 41% от природните ресурси. "Господарите на света" са готови да натикат тази държава в третия свят, да я превърнат в своя колония, суровинен придатък, сметище на  цивилизацията, предоставяйки й ролята на "най-слабото звено" във веригата на капитализма.
Политолози предричат, че в близките 15-20 години в резултат на териториално преразпределение ще възникнат над сто нови държави. В света има сили, които са си поставили задачата да разрушат "големите пространства" на Евразия включително чрез дестабилизиране на руския историко-културен регион, който обхваща Русия, Белорусия, Украйна и Казахстан. Крайна цел е от Русия да се откъснат Кавказ, Поволжието, Сибир, Далечният изток, северозападните региони, от Белорусия - литовско-полското католическо малцинство в западните й райони, от Украйна - Крим, Галиция, Новорусия. А за Казахстан казват, че се готви сценарият на Либия.
Бившият държавен секретар Мадлин Олбрайт веднъж заяви, че Сибир е твърде обширен и богат, за да принадлежи само на Русия. Това било несправедливо. В стремежа си да контролират нефта и газа в Западен Сибир никой не знае кандидатите за световни господари колко далеч може да стигнат.
Показателни за опасността, надвиснала над Русия, са разработваните всевъзможни

сценарии за победа над федерацията

Владимир Жириновски твърди, че третата световна война вече се води: "Да, засега войната  я няма в Европа, но тя започна през януари 2001 г., когато 33 държави нападнаха Ирак, когато бомбардираха Югославия, нападнаха Афганистан, атакуваха отново Ирак, сега - Северна Африка. Войната се приближава към нас - от Сирия тръгнаха бежанци, нещо става в Турция, ще провокират Азербайджан да нападне Армения за спорната територия Нагорни Карабах, Иран ще се застъпи в защита на Армения, Турция за защита на Азербайджан. В този момент ние се включваме в защита на Армения, чието поражение не е в наш интерес, там е разположена наша база".
Според наблюдатели определени сили разкъсват света по линията Север - Юг. Става все по-очевидно, че през ХХI век главната линия на геополитическото противопоставяне между западната и ислямската цивилизация минава по координатите Север - Юг. С годините се наблюдава постепенно сриване потенциала на европейските страни. Запазва се само военният потенциал на една "зона на сигурността" - САЩ. А бойната мощ на арабските държави нараства. Европа е наводнена от мощни общини на мюсюлманите от Африка, арабския свят и страните от Южна Азия. Те са запазили своята религия, традиции, родови връзки. Страните от мюсюлманския свят вече са наводнени с енергични млади хора, които освен ненавист и войни не знаят и не умеят нищо. По цялата планета избухват конфликти. Въпросът е само къде ще бъде главният фронт на войната. Ето защо Русия отделя голямо внимание на Кавказкия и Средноазиатския фронт. Отчита негативните процеси в Средното Поволжие. Голяма опасност крие Азиатско-Тихоокеанският регион. Събитията се ускоряват, а изходът е неизвестен.
Всичко това не може да не се наблюдава от руското ръководство, което държи сметка на установения от историята факт, че Русия може да се развива успешно и да противодейства на предизвикателствата само ако успее да запази статута на велика държава, каквато е била в продължение на столетия. Ето защо за Москва е особено актуално да намери пътя за възстановяване на предишните си позиции, загубени в резултат на "най-голямата катастрофа на ХХ век", по определението на президента Владимир Путин - сриването на Съветския съюз. В тази непосредствена връзка са и усилията на кремълското ръководство да изгради нова,

модерна, добре въоръжена и обучена армия.

В света се съобразяват само с физическото въздействие, когато има вероятност да получиш "юмрук в лицето", твърди Дмитрий Рогозин. Това е онази сила, която се цени в така наречения "цивилизован свят". Трябва да се научиш да се движиш с лакти и рамене, но да се движиш с тях не просто заради движението, а според ума, преследвайки своите стратегически цели. Само физическата сила позволява да се реализират икономическите ти възможности.
В изказването си за състоянието на отбранителната промишленост неотдавна Путин заяви: "На нас ни е необходим скок в отбраната. Русия се намира в преддверието на много страшни веяния, които съществуват в света. В навечерието сме на геополитическа катастрофа и може би на голяма война, която се приближава към нашите граници". Според президента на Русия този скок трябва да бъде подобен на онова, което е било извършено от народа в Съветския съюз през 30-те години.
С новото оръжие Русия ще има една от най-сериозните и мощни армии в света. Предстоят изпитания на 600 нови образци оръжия, от които 400 в продължение на три години ще постъпят в армията. А до 2020-2025 г. ще се извърши пълно превъоръжаване и процентът на новите оръжия ще нарасне до 97.
Във въздушно-космическите сили сега дежурят два полка от най-новите зенитно-ракетни комплекси С-400, а до края на 2020 г., като постъпят още толкова, ще станат 20. През 2015 ще се появят още по-модерните С-500. Тук ще се прибавят 600 нови самолети и вертолети. След три години ще постъпят 60 изтребителя пето поколение. Скоро ще бъдат въведени в експлоатация 10 ракетно-оръдейни зенитни комплекси "Панцир-С1". Сега има всичко 4 батареи. До 2020 г. ще бъдат пуснати на вода 20 нови многоцелеви подводници, 8 ракетни стратегически крайцера и надводни бойни кораби. Обсъжда се видът на новия самолетоносач. В сухопътните войски има над 100 бригади. През 2020 г. те ще са въоръжени с ракетни комплекси "Искандер-М", две хиляди танка, толкова самоходни артилерийски системи. Очаква се до 2013 г. да постъпят новите бронетранспортьори "Бумеранг", танковете "Армата", бронеавтомобилите "Тайфун".
Москва разчита на ядреното оръжие не само като инструмент за възпиране на потенциалния противник, но и като военен инструмент, защото от ядреното оръжие зависи Русия да бъде независима и да не бъде обиждана.
Русия е тръгнала нагоре, но е още в началото на един смъртоносен път. Днес тя решително се опира на максимата на недостатъчно оценявания цар Александър III, че държавата му има само два надеждни съюзника: нейната армия и нейния флот.
Русия разглежда създаването до своите граници на американски ракетни позиции на ПРО като стратегическа

опасност за своята сигурност

Тя има зашеметяващи възможности да отговори асиметрично. На първо време американската ПРО в Полша и Чехия може да бъде взета под прицел на оперативно-тактическите ракети "Искандер-М" или ракети, разположени на бойните кораби от Балтийския флот.  
Русия може да използва научни проучвания в тази област от съветския период. Само един пример, по проекта "Тера" е разработен мощен наземен лазер, способен да унищожава летателни апарати на противника в околоземното пространство. Създадени са тайни електромагнитни оръжия, които поразяват радиоелектрониката на оръжейните системи и ги привеждат в негодност. Проучва се идея космосът да бъде миниран в готовност за ответни действия или да се взриви ядрен заряд над центъра на територията на САЩ (щата Небраска), за да може в нужния момент да се изведат от строя системите за бойно управление. Разработват се предварителни проекти на "космически совалки" с дежурно базиране на геостационарна орбита с височина около 36 000 км, включени в системата за ранно предупреждаване за ракетно нападение, и разположени там тежки балистични ракети с касетни бойни глави, които се пръскат в района на целите, сами ги намират и атакуват.
В края на 2016 г. Русия ще създаде нова още по-мощна 100-тонна течногоривна  междуконтинентална ракета, която ще замени най-тежката и ефективна ракета, създадена в света - "Сатана", способна да носи 10 ядрени бойни глави с индивидуално насочване с мощност по 550 килотона всяка на разстояние 11 хил. км. Машината разполага с комплекс за преодоляване на системите за ПРО. Едновременно през 2015 г. ще се появи и нова твърдогоривна ракета. Общо през 2020 г. ще постъпят 400 нови ракети.
Върху сърцевината на руския асиметричен отговор може да се "наниже" проектът "Глобална ракета", реализиран и проверен в СССР още през 60-те години. Днешната американска ПРО е ориентирана за прехващане на руски балистични ракети, чиято траектория преминава през Северния полюс. Орбиталните ракети ще летят от другата страна, през Южния полюс, където няма разположена нито една антиракета. В необходимия момент се включва спирачният двигател и бойната глава се насочва в която и да е цел - пада по подобие на апаратите за връщане на космонавти. Трудно е да си представим нещо по-добро в качеството на оръжие за първия удар. Ако "Глобална ракета" се реализира,

американската ПРО ще загуби смисъла си
 
Това е само една малка част от неведомите супероръжия на Русия. В хода на военната реформа до 2015 г. Русия ще създаде групировка от няколкостотин спътника с различно предназначение, ръководена от Космическите войски. В подземния им команден пункт беше демонстриран перспективен военен миниспътник, който тежи само два килограма и много трудно се открива.
Русия много сериозно готви своята армия за война. В тази връзка от 17 до 23 септември на обширна територия на Южния федерален окръг под ръководството на началника на Генералния щаб армейски генерал Николай Макаров въоръжените сили на Руската Федерация проведоха стратегически командно-щабни учения "Кавказ-2012". В ученията участваха почти 8 хиляди войници и офицери, над 200 бойни машини, около 100 оръдия, бойни кораби от състава на Черноморския флот и Каспийската  военна флотилия. В условия, близки до бойните, бяха изпитани перспективни ракетни комплекси. Руската армия отработи вариант за водене на мрежовоцентрични войни, в които за изпълнение на бойните задачи се привличат всички средства на електронното космическо разузнаване и свръзки, активно се използват безпилотни летателни апарати, перспективни видове високоточни оръжия. Ключов елемент е задействането на ново поколение автоматизирани системи за бойно управление, които "пронизват" както всички щабове от високо ниво, така и конкретните подразделения на армията.
В редица големи учения като "Запад-2009", "Исток-2010", "Център-2011", "Кавказ-2012" и заплануваните "Запад-2013" - оперативно-стратегически маневри, Русия проверява реформираните части и съединения във всички четири военни окръга. И

отговаря на тренировките на Запада за война
 
През април 2012 г. в рамките на мащабни учения под кодовото наименование Operation Chimichanga Пентагонът показа на света новата война предимно с авиация и високоточни ракети, и то главно с Русия и Китай. В отговор руските  въоръжени сили в Карелия проведоха учение "Ладога-2012", в хода на което се отработваше отразяване на масирано нападение на авиацията. В последно време в Балтийския регион близо до границите на Беларус и Русия се увеличиха и мероприятията по оперативната подготовка на Обединените въоръжени сили на НАТО. "Кавказ-2012" е и асиметричен отговор на нарасналото напрежение в Ормузския пролив. Руските въоръжени сили тренираха действия при възможен американски удар по Иран, когато ще се дестабилизира не само Закавказието, но и Казахстан.
По време на ученията "Кавказ-2012" бяха изпитани множество от новите образци въоръжение. Полк зенитни ракети С-400 при нощна стрелба е унищожил нарочно изстреляни десетки балистични ракети, а това е достатъчно сложно. В хода на ученията "Кавказ-2012" моряците от ракетния кораб "Дагестан" с универсалния ракетен комплекс "Калибър-НК" унищожиха стратегически важни обекти на условния противник.
Удари нанасяха бомбардировачите Су-24М и щурмовиките Су-25, включително и последната модификация Су-25СМ. След авиацията към "срещата" на противника се присъединяваше самоходната артилерия - системите "Мста-С". От въздушни нападения сухопътните войски защитаваха комплексите "Тунгуска" и "Панцир-С1". В учебните боеве участвуваха кораби от Черноморския флот и Каспийската флотилия.
Бреговият мобилен ракетен комплекс "Бал" с боекомплект 64 ракети, приет на въоръжение в Каспийската флотилия в края на 2011 г., поразява цели залпово с 32 ракети едновременно на разстояние до 120 км. Подготвя се за бой само за 10 минути. Ще постъпи на въоръжение в бреговите войски на всичките четири флоти.
На разстояние над 600 км изстреля своите унифицирани свръхзвукови самонасочващи се противокорабни ракети и подвижният брегови ракетен комплекс "Бастион", комплектован със задхоризонтна радиолокационна станция.
Торнадо-ГФ заменя старите системи "Град". Първите 20 единици на новите ракетни системи за залпов огън са постъпили на въоръжение в Южния военен окръг през февруари 2012 г. Очаква се да бъдат приети на въоръжение три варианта с различна далекобойност.
Особен интерес предизвикаха експерименталните пускове на твърдогоривната оперативно-тактическа ракета "Искандер", разработена от бюрото в Коломна на мястото на унищожената и у нас Р-400 "Ока". С обща маса 3800 кг, боен товар 415 кг, тя нанася удари с осколочна, фугасна, касетна с 54 бойни елементи, противобункерна, термобарична или ядрена бойна глава с мощност до 10-50 килотона по огневи позиции, летища, комуникационни възли, командни пунктове и инфраструктурни обекти от голяма значимост на разстояние от 50 до 500 км. След изстрелването ракетата, контролирана от компютри, не следва изцяло балистична траектория, а маневрира, изстрелвайки противоракетни устройства. Специална оптическа глава от системата за самонасочване вижда зададената предварително цел в крайния участък на траекторията и я атакува с голяма точност - 5 метра разсейване. До 2015 г. ще постъпят на въоръжение 60 системи. Може да изстрелва и крилата ракета с обсег 2000 км.
Ученията "Кавказ-2012" преминаха на фона на все по-нарастващата нестабилност в Афганистан, изтеглянето на 35-хиляден американски контингент и вероятността бойните действия, подсилени от експорта на ислямския екстремизъм, да се пренесат в постсъветското пространство.
По времето, когато руската армия отработваше отразяване на тези реални опасности, от Средна Азия

постъпиха позитивни вести за Русия

която, види се, спечели битката за този район. Средноазиатските държави решително се сближават с Москва. Първо, Таджикистан обяви, че удължава срока на пребиваване на руското 201 - във формирования, с още 20-29 години, и то без никакво заплащане. Единственото условие е в случай на агресия срещу Таджикистан да се намесят руските войски. Ръководството на Таджикистан иска да се предпази от знамето на арабската революция, което може да се развее над която и да е страна в света. Пристигнаха вести и от Киргизия, където руските формирования ще функционират още 15 години. Пистата на летището "Кант" ще бъде обновена и ще може да приема самолети на руската стратегическа авиация. През 2014 г. американският  военен контингент ще напусне базата в Манас. Киргизкият лидер Атамбаев заяви открито: "Без нашия стратегически партньор Велика Русия ние нямаме бъдеще!"
С този показателен резонанс завършиха закритите учения "Кавказ-2012", на които по понятни причини не бяха допуснати никакви външни наблюдатели - руските въоръжени сили тренираха нови начини за воюване и изпробваха нови оръжия.


През 2020 г. сухопътните войски ще бъдат въоръжени с ракетни комплекси "Искандер-М"


Съвсем скоро ще бъдат въведени в експлоатация 10 ракетно-оръдейни зенитни комплекса "Панцир-С1"


Торнадо-ГФ заменя старите системи "Град"


Очаква се до 2013 г. да постъпят новите бронетранспортьори "Бумеранг", танковете "Армата" (на снимката), бронеавтомобилите "Тайфун"


Брегови ракетен комплекс "Бастион", комплектован със задхоризонтна радиолокационна станция


Брегови ракетен комплекс "Бастион", комплектован със задхоризонтна радиолокационна станция


По време на ученията удари нанасяха бомбардировачите Су-24М и щурмовиките Су-25, включителто и последната модификация Су-25СМ (на снимката)

С над 80% се сринаха чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 95

Между 80 и 150 лева на година за застраховка на жилището

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 95

Част от лавандулата може да остане по полето

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 95

Три страни в Европа признават Палестина

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 95

Румъния вдига с 10% най-ниските заплати

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 95

ЕС одобри закон за изкуствения интелект

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 95

Нидерландия забранява международните осиновявания

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 95

За нормално бъдеще

автор:Ина Михайлова

visibility 713

/ брой: 95

България не е готова за еврозоната

автор:Евгени Гаврилов

visibility 367

/ брой: 95

Позорна статистика

автор:Аида Паникян

visibility 361

/ брой: 95

Защо парите бягат

автор:Евгени Гаврилов

visibility 342

/ брой: 95

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ